Komentara: 12
Pregleda: 3798
Foto

Raspisani konkursi u oblasti zaštite životne sredine

19.04.2021. u 17:20h
Izvor: Subotica.com
Raspisani konkursi u oblasti zaštite životne sredine

Posle pet godina, Grad Subotica je raspisao konkurs namenjen udruženjima građana koja se bave zaštitom životne sredine. Iz Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno je 2,5 miliona dinara, a maksimalan iznos za koji udruženja mogu da konkurišu je 150 hiljada dinara.

- Iskreno mi je drago što je posle pet godina raspisan konkurs u oblasti zaštite životne sredine. Raspisivanju konkursa je prethodilo usvajanje programa u ovoj oblasti od strane nadležnog Ministarstva, koji je potom Skupština usvojila - objasnila je Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede i zaštitu životne sredine. - Drugi preduslov je bio da se malo izmeni pravilnik, u smislu raspodele sredstava, a neke stvari smo uzeli iz prakse.

Kako je objasnio Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, akcenat konkursa biće na projektima koji se odnose na unapređenje kvaliteta vazduha i sistema upravljanja otpadom, kao i promovisanje prirodnih vrednosti i očuvanje biološke raznovrsnosti Subotice. Podržaće se i projekti namenjeni jačanju svesti iz ove oblasti.

- Uloga civilnog sektora u ovoj oblasti je izuzetno bitna i lokalna samouprava ne može sama da uradi onoliko koliko može zajedno sa svim građanima -  rekao je Reh. - Prioritet je unapređenje kvaliteta vazduha, što je aktuelno svake zime. Subotica nema velikog zagađivača vazduha, poput termoelektrana, fabrika niti je saobraćaj u tolikoj meri prisutan, naročito posle izgradnje obilaznice. Bitno je da se svi građani uključe, najveći segment je rešavanje i održavanje individualnih ložišta, najavljene su subvencije sa republičkog nivoa za ovu namenu, ali to ništa neće vredeti bez pripreme građana o značaju ovoga. Što se tiče odlaganja otpada, bitno je naglastiti važnost deponovanja organskog otpada, a Subotica je takav grad gde mnogi građani u svojim dvorištima mogu da kompostiraju otpad.

Raspisani konkursi u oblasti zaštite životne sredineIz lokalne samouprave pozivaju civilni sektor da konkuriše za sredstva, jer po rečima nadležnih, upravo oni imaju veliku ulogu u jačanju svesti iz oblasti zaštite životne sredine.

- Najveća poenta ovog konkursa je jačanje svesti građana, a civilni sektor tu može da odigra veliku i nezaobilznu ulogu. Sredstva su možda mala, ali ovo je prvi korak i nadam se da ćemo imati kontinuitet - poručila je Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu.

Rok za prijavljivanje je 10. maj, a konačni rezultati biće objavljeni do 5. juna, simbolično na Svetski dan zaštite životne sredine.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine Predstavljanje konkursa za projekte iz oblasti životne sredine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 nedelju
Komentara: 12
Pregleda: 3798
Povezane teme

konkurs

Aleksandar Vitković

ekologija

žika reh

kvalitet životne sredine

zaštita životne sredine

očuvanje životne sredine

životna sredina

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.