Komentara: 7
Pregleda: 1706

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

20.10.2023. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

U Severnobačkom okrugu 2021. godine od karcinoma dojke obolele su 163 žene, a njih 42 su izgubile bitku protiv ove opake bolesti.

Na osnovu podataka rutinske zdravstvene statistike, prošle godine u subotičkoj Opštoj bolnici lečeno je 111 žena zbog raka dojke, a svaka šesta je mlađa od 50 godina. Oko 60 odsto obolelih žena je u dobi radno aktivnog stanovništva - istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje. 

Oktobar je mesec posvećen borbi protiv ove bolesti, a lekari još jednom podvlače da su prevencija i rano otkrivanje ključ uspeha.

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

- Najznačajniji faktori rizika su godine starosti i ženski pol. Visoka učestalost oboljevanja od ove bolesti može se u izvesnoj meri pripisati i činjenici da nisu u potpunosti otkriveni niti razjašnjeni svi faktori rizika, pa su domeni primarne prevencije limitirani i iz tog razloga se akcenat stavlja na sekundarnu prevenciju, tj. rano otkrivanje karcinoma dojke i rano započinjanje terapije. Ukoliko se dijagnostikuje na vreme, rak dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv - navodi dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja - Samopregled je potrebno obavljati jednom mesečno. Ženama iznad 30. godine preporučuje se ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje, a ukoliko postoji potreba ovaj pregled se može raditi i češće. Mamografija je apsolutni zlatni standard za postavljanje dijagnoze karcinoma dojke i preporuka je  da se sprovodi jednom u dve godine za svu populaciju od 50. do 69. godine života. Dojka je isturen organ, dostupan za pregled, a imajući u vidu učestalost oboljevanja značaj preventivnih pregleda je ogroman.

KORAČAJTE I VI "TANJINOM STAZOM HRABROSTI" U organizaciji Udruženja "Jedna uz drugu" sutra, od 16:30h, biće upriličena Memorijalna šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" (okupljanje na Trgu slobode) u znak sećanja na Tatjanu Antić koja je, nažalost, nedavno izgubila bitku sa ovom bolešću - Ona je inicirala osnivanje našeg udruženja i već tada je znala da ima metastatski karcinom, ali je nesebično davala sve od sebe kako bi pomogla svim obolelim ženama, što svojim primerom, što svojim saznanjima, što svojom edukacijom, jer je po zanimanju bila marketing menadžer tako da je vrlo dobro usmeravala sve naše aktivnosti do ciljnih grupa kojima smo se obraćali u tom momentu. Borila se do poslednjeg momenta i do poslednjeg dana nam je davala instrukcije i upravljala našim aktivnostima, tako da iz pijeteta prema njoj i svim ženama koje su nas napustile u prethodnom periodu, naša glavna aktivnost u "Pink oktobru" jeste ova memorijalna šetnja" - objašnjava Milica Pećerić, predsednica Udruženja "Jedna uz drugu" i poziva sve građane da se pridruže.

Iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje najavljuju da će se u narednom periodu steći uslovi za nastavak skrining pregleda.

Verujemo da će se uslovi za ponovnu realizaciju skrinig pregleda steći do kraja godine, ali o tome će građani biti blagovremeno obavešteni - dodala je dr Kosić Bibić.

U sklopu obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke danas će u našem gradu biti upriličeno niz edukativnih i zdravstvenih aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pažnje na prevenciju i rano otkrivanje bolesti.

- U prostorijama Crvenog krsta, od 18h biće održana promotivna akcija "Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?" u okviru koje će dr Kosić Bibić voditi razgovor o mogućnostima prevencije ove bolesti, a lekari će zainteresovanim ženama vršiti palpatorni pregled dojki, kao i određivanje indeksa telesne mase i kompozicije tela najavljuje Zoran Milovanović iz Crvenog krsta Subotica.

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

Podršku ženama obolelim od karcinoma dojke pružaju i farmaceuti Apoteke Subotica koji će danas, od 8 do 19h, u oba ogranka (Matije Gupca 26 i Braće Radić 118) raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 1706
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

rak dojke

nada kosić bibić

crveni krst subotica

zoran milovanović

verica dronjak

udruženje jedna uz drugu

milica pećerić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.