• Pregleda: 1205

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara, s ciljem podizanja svesti, posebno ženskog dela stanovništva, o osnovnim karakteristikama raka grlića materice i načinima prevencije.
Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

"Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice" je slogan koji će obeležiti ovu nedelju u 2019. godini, kao i potrebu da se u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišlja o reproduktivnom zdravlju i da se u toku godine odvoji dan za posetu ginekologa, radi primene dostupnih mogućnosti prevencije.

- Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. U našoj zemlji svake godine 420 do 500 žena izgubi život od ovog raka, za koji sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o oboljevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ovog raka u ženskom delu stanovništva nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Prema njenim rečima, većina ovih smrtnih ishoda, nastalih u produktivnim godinama života, mogla je biti sprečena da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

- Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovo u zemljama gde su resursi ograničeni, a učestalost HPV infekcije je visoka i obuhvat preventivnim pregledima je nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda (jednom godišnje), pošto je poznato da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. U okviru ove teme, najvažnije je znati da se u velikom broju slučajeva rak grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu promenu u ćelijama epitela grlića materice i to u preinvazivnoj fazi, dakle na vreme - objašnjava dr Dragaš.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, nakon intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. U nedelji koja je pred nama, intenziviraju se aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja, te će Centar za promociju zdravlja danas održati dva predavanja za učenike prvog i trećeg razreda Ekonomske škole "Bosa Milićević".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.