Komentara: 0
Pregleda: 1891

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

21.01.2019. u 11:42h
Izvor: Subotica.com
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara, s ciljem podizanja svesti, posebno ženskog dela stanovništva, o osnovnim karakteristikama raka grlića materice i načinima prevencije.
Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

"Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice" je slogan koji će obeležiti ovu nedelju u 2019. godini, kao i potrebu da se u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišlja o reproduktivnom zdravlju i da se u toku godine odvoji dan za posetu ginekologa, radi primene dostupnih mogućnosti prevencije.

- Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. U našoj zemlji svake godine 420 do 500 žena izgubi život od ovog raka, za koji sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o oboljevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ovog raka u ženskom delu stanovništva nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

Prema njenim rečima, većina ovih smrtnih ishoda, nastalih u produktivnim godinama života, mogla je biti sprečena da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

- Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovo u zemljama gde su resursi ograničeni, a učestalost HPV infekcije je visoka i obuhvat preventivnim pregledima je nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda (jednom godišnje), pošto je poznato da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. U okviru ove teme, najvažnije je znati da se u velikom broju slučajeva rak grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu promenu u ćelijama epitela grlića materice i to u preinvazivnoj fazi, dakle na vreme - objašnjava dr Dragaš.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, nakon intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. U nedelji koja je pred nama, intenziviraju se aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja, te će Centar za promociju zdravlja danas održati dva predavanja za učenike prvog i trećeg razreda Ekonomske škole "Bosa Milićević".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1891
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

rak grlića materice

nedelja prevencije raka grlića materice

centar za promociju zdravlja

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.