• Pregleda: 3044

Rak dojke - najčešća maligna bolest kod žena

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a rizik da oboli ima svaka 8 do 12 žena. Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke, sutra će u prostorijama Crvenog krsta biti održana promotivna zdravstvena akcija pod sloganom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“
Rak dojke - najčešća maligna bolest kod žena

Prema poslednjim podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje,  tokom 2016. godine od karcinoma dojke  obolele su 132 žene, a 49 je izgubilo životnu  bitku.  Lekari ističu da posebno zabrinjava podatak što od ukupnog broja novoobolelih do 30 odsto su žene mlađe od 50 godina.

- Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. Kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem može se spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena. U našoj zemlji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze - upozorila  je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje uz napomenu da bi svaka  žena koja primeti neku promenu na dojkama trebalo što pre da se javi lekaru - Vrlo često žene napipaju nešto, ali pošto ih ne boli ne jave se lekaru. Kada govorimo o karcinomu dojke, bol nije tipičan znak koji ide paralelno sa ovom bolešću. Vrlo često žena nema nikakav bol i nikakve znake a može da napipa neku otvrdlinu i to je znak koji ako žena primeti treba da se što hitnije javi.

Iako pravi razlog nastanaka ovog oblika karcinoma nije poznat, postoje brojni faktori rizika koji mogu uticati na pojavu bolesti. Među najvažnijim faktorima rizika su starenje, pol i genetika, na koje nije moguće uticati, ali postoje i faktori kao što su  rađanje prvog deteta posle 30. godine života, nedojenje, nepravilna ishrana i gojaznost, kao i nedovoljna fizička aktivnost, upotreba alkohola i cigareta na koje je moguće uticati. 

U otkrivanju raka dojke zlatni standard je mamografija, koja se u Opštoj bolnici sprovodi od 2013. godine u okviru Nacionalnog skrininga. Za devet meseci ove godine,  a zbog činjenice da mamograf nije radio 6 meseci, na mamografiju su  pozvane tek 904 žene,  a njih 434 je i uradilo pregled. Kod pet žena  postavljena je sumnja na patološki proces, te su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.

- Mamografija je pregled, kojim dobijamo sliku cele dojke i  to je jedina metoda kojom možemo da otkrijemo karcinom dok je još u ranom stadijumu. Kod mamografije se koriste rendgenski zraci, meki zraci, koji ne prodiru duboko u tkiva. To su jako male doze zračenja i  žene zato ne bi trebalo da se boje tog pregleda - objasnila je dr Oršolja Fodor Fir, radiolog u Opštoj bolnici.

Na skrining se pozivaju žene od 50 do 69 godina starosti, a ove godine započet je drugi krug pozivanja.

Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke sutra će od 16. 30 časova u prostorijama Crvenog krsta na temu prevencije bolesti govoriti dr Maja Stojanović iz Doma zdravlja, dok će od 17 do 19 časova biti održana promotivna akcija pod nazivom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“.  U okviru akcije, lekar i nutricionista Zavoda za javno zdravlje  će svim zainteresovanima meriti indeks telesne mase i određivati kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva i davati savete o promeni načina ishrane u cilju usvajanja pravilne ishrane i zdravih ponašanja.  Lekari Doma zdravlja će svim zainteresovanim ženama pregledati dojke i dati savete o samopregledu dojki, važnosti sistematskih pregleda i skrining pregleda dojke.

U ogranku 3  Apoteke Subotica, kod Dispanzera, biće otvoreno savetovalište od 8 do 12 časova za sve obolele žene koje su na terapiji. Farmaceuti će raditi reviziju terapije, proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova.

Izvor: Subotica.com

Pitanje za žene (30+): Da li ste nekada uradili pregled na mamografu?

povezane teme

4
Gordana Odgovori
Ako je nasoj drzavi tako jako stalo do zdravlja zena zasto ne organizuju obavezne preglede po firmama.U firmi u kojoj ja radim radi 90% zena.Ili je to ipak samo kobajagi.Ajde mi cemo kao nesto da pricamo da ne bude da nas bas briga...
Vuk Odgovori
Ovde na trulom zapadu, pregled je obavezan. Tačnije svaka žena ima pravo na besplatan pregled. Šalje se pismo svakoj ženi da zakaže pregled. Isto je sa muškarcima što se prostate tiče. Čak i za preventivu raka debelog creva oba pola. Šalju vam paket sa instrukcijama i plaćenom poštom za odgovor. Sve zavisi od vas i vaše hrabrosti.
Tami
I kod nas postoji besplatan pregled dojke,odnosno ultrazvuk i mamografija. Već tri godine unazad idem redovno na ultrazvuk, prvo na svakihj 6 meseci, a sada jednom godisnje. Kada odem na godisnji (besplatni) pregled kod ginekologa, lepo tražim uput za ultrazvuk grudi i dobijem ga bez problema. Ceka se oko mesec dana na termin, ali to zavisi i od mesečnog ciklusa žene. Mnogi pregledi i analize kod nas mogu da se obave besplatno,ali ljudi kao da više vole da idu kod privatnog lekara. Nije baš sve tako crno...
žužana Odgovori
Maja meseca t.g. su sa onkologije slali na mamografiju u Bačku Topolu, pošto je subotički bio u kvaru.

Predavanje "okačite mačku o rep".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.