Komentara: 0
Pregleda: 3167

Rak dojke najčešća maligna bolest kod žena

23.10.2017. u 16:29h
Izvor: Subotica.com
Rak dojke je naučestalija lokalizacija maligne bolesti kod žena, a rizik da oboli ima svaka 8. žena. Podovom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke sutra će u Crvenom krstu biti organizovana akcija kontrole zdravlja.
Rak dojke najčešća maligna bolest kod žena

U našoj zemlji od raka dojke godišnje oboli preko 4000 žena i oko 75 muškaraca, a bitku sa ovom opakaom bolešću  izgubi oko 1600 žena. Prema poslednjim podacima subotičkog Zavoda za javno zdravlje i Registra za rak,  u 2015. godini u Severnobačkom okrugu obolelo je 115 žena, a život je izgubilo 45. Zabrinjavajući podatak, prema rečima lekara, je što svake godine među novoobolelima ima blizu 30 odsto žena mlađih od 50 godina.

- Prema broju obolelih žena, naša zemlja ima jednak broj kao u zemljama okruženja, međutim kada govorimo o broju umrlih, naša zemlja spada u rang zemalja koje imaju najviše stope umrlih. Razlog tome je što se bolest otkriva uglavnom u kasnoj fazi. Otprilike oko dve trećine žena u momentu postavljanja dijagnoze se nalazi u uznapredovalom stadijumu, kada je bolest već regionalno proširena ili sa udaljenim metastazama, kada su šanse za uspešno lečenje vrlo male -upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Većina karcinoma dojke javlja se bez pozitivne porodične anamneze, ali postoje i slučajevi vezani za nasleđivanje. Iako pravi razlog nastanaka ovog oblika karcinoma nije poznat, postoje brojni faktori rizika koji mogu uticati na pojavu bolesti.

- Faktori rizika su ženski pol, starost, jer 95 odsto slučajeva karcinoma nastaje posle 40. godine života, postoje genetski oblici, rizik za nastanak karcinoma na drugoj dojci je mnogo veći kod žena koje su već imale karcinom dojke, a takođe i neke benigne bolesti dojke su faktor rizika. Među ostalim faktorima rizika su i reproduktivni faktori kao što su  rana menstruacija, kasna menopauza, nerađanje, nedojenje, višegodišnja upotreba hormonske terapije, rađanje prvog deteta posle 30. godine, gojaznost, pojava jonizujućeg zračenja, konzumacija alkohola, stres i način ishrane - kaže dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

U otkrivanju raka dojke zlatni standard je mamografija, koja se u Opštoj bolnici sprovodi od 2013. godine u okviru Nacionalnog skriniga. Za devet meseci ove godine, na mamografiju je pozvano 4226 žena, a  1608 žena je i uradilo mamografiju.

- Mamografija je radiloški metod koji koristi minimalnu dozu zračenja. Na mamografiju se pozivaju žene od 50 do 69 godina. Na našem odeljenju, sa svake dojke se naprave po dva snimka, a očitavanje vrše dva radiologa, jedan od drugog nezavisno i u slučaju da postoji diskrepanca između očitanih nalaza, onda se uključuje treći radiolog i nakon toga poziva se žena na dopunsku dijagnostiku, na ultrazvučni pregled. Nakon toga saopštavamo ženi o čemu se radi. Ako se radi o pozitivnom nalazu, žena se vraća u Dispanzer za žene, gde od ginekologa dobija upute za hirurga i onkologa. Cilj nam je da otkrijemo tumorske promene koje su što manje, u fazi kad ni pacijent ni lekar ne mogu uvideti te promene. Žene ne bi trebalo da se plaše kada ih pozivamo na dodatnu dijagnostiku, jer je to potrebno u mnogo slučajeva kada je gušća struktura dojki - kaže dr Irena Sabo Vojnić, koordinatorka za skrining u Opštoj bolnici, dodajući da se na mamografiju trenutno pozivaju žene rođene 1954. godine.

AKCIJA KONTROLE ZDRAVLJA

Povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke, sutra će u prostorijama Crvenog krsta, od 17 do 19 časova, biti organizovana akcija kontrole zdravlja. Svim zainteresovanim ženama lekari Doma zdravlja će pregledati dojke i davati savete o važnosti redovnih samopregleda.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3167
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

karcinom

tumor dojke

pregled dojke

rak dojke

mamografija

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.