Komentara: 1
Pregleda: 1986

Radni centar za osobe sa invaliditetom opremljen neophodnom opremom

18.10.2018. u 19:21h
Izvor: Subotica.com
Kroz projekat „Radnim angažovanjem do inkluzije“, Radni centar za osobe sa invaliditetom Udruženja „Zajedno“, dodatno je opremljen čime su se stekli uslovi za radno angažovanje 12 korisnika u radionici za proizvodnju briketa i peleta.
Radni centar za osobe sa invaliditetom opremljen neophodnom opremom

Udruženje “Zajedno” osnovalo je Radni centar 2014. godine, u prostorijama MZ Makova sedmica. Ove godine, Radni centar je premešten na Kelebiju, i sada se nalazi na adresi Put Edvarda Kardelja. Zahvaljujući projektu, koji je danas predstavljen na Otvorenom univerzitetu, nabavljena je oprema koja je nedostajala što će omogućiti da se radno angažuju osobe sa invaliditetom i na taj način ostvare džeparac.

- Nadamo se da će Radni centar biti samoodrživ, mada su usluge socijalne zaštite uvek skupe. Proračunavanjem kapaciteta tih mašina, došli smo do toga da će moći da podmiri troškove struje, zakupa prostora, prevoza korisnika, naknadu za instruktora i dva radna asistenta koja će biti volonterski angažovani, a ostatak će moći da se podeli korisnicima za njihovo angažovanje, zavisno od broja sati koliko su učestvovali u stvaranju proizvoda - objasnila je Vesna Gavrić, defektolog i saradnik Udruženja “Zajedno” i dodala da je Radni centar usluga socijalne zaštite koja omogućava radnu terapiju i radno angažovanje osoba sa invaliditetom, koje ne mogu da se zaposle ni pod opštim, ni pod posebnim uslovima. 

Radni centar za osobe sa invaliditetom opremljen neophodnom opremom

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović, istakao je da će Grad nastaviti da podržava aktivnosti Udruženja “Zajedno”, ali da  bi to mogli da učine i svi  građani i privredni subjekti kroz kupovinu proizvoda koji će nastajati u ovom centru.

- Kao pojedinci moramo da uzmemo učešće kupovinom tog proizvoda, jer smo svesni da tamo rade osobe sa invaliditetom, da se deo tih sredstava vraća u Radni centar gde će biti iskorišćen za kupovinu sirovina za njihovu nadoknadu da bi učinili da se i oni osećaju korisnim - rekao je  Đukanović.

Radni centar opremljen je zahvaljujući projektu „Radnim angažovanjem do inkluzije“ što je deo regionalnog projekta Societies, koji realizuje Karitas Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije.

- Najlepša tačka našeg projekta je aktivnsot podgrantiranja gde smo otvorili poziv za organizacije civilnog društva da podnesu svoje projektne predloge da bi smo podržali inicijative za socijalno uključivanje, radno angažovanje i eventualno zaposlenje osoba sa invaliditetom. Poziv je bio za svih pet zemalja u regionu, a nagradili smo 25 organizacija civilnog društva. Subotica treba da bude ponosna, jer je Udruženje “Zajedno” jedno od pet grantista iz Srbije, a primili smo preko 80 projekata samo iz Srbije - rekla je Marina Kostić, projektni koordinator Karitasa Srbije.

Radni centar za osobe sa invaliditetom opremljen neophodnom opremom

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1986
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

radni centar za osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.