Komentara: 4
Pregleda: 2249

Radni centar za OSI uskoro dobija sušaru

22.02.2018. u 09:34h
Izvor: Subotica.com
Radni centar za osobe sa invaliditetom, u kojem osobe sniženih radnih sposobnosti od 2014. godine proizvode kvalitetan briket uskoro će dobiti sušaru i presu za pelet, čime će biti stvoreni uslovi za kontinuiran proces proizvodnje i ekonomsko osnaživanje ovih osoba.
Radni centar za OSI uskoro dobija sušaru

Zahvaljujući stručnjacima i roditeljima  okupljenim u Udruženju “Zajedno”, krajem 2014. godine u Subotici je otvoren prvi Radni centar za osobe sa invaliditetom, u prostorijama MZ Makova sedmica. Uz podršku organizacije “Adra” Centar je opremljen presom za proizvodnju briketa, mlinom i viljuškarem što je omogućilo da se 12 osoba sa invaliditetom radno angažuje.

- Radi se o osobama sa invaliditetom, koje nemaju mogućnost da se zaposle ni pod posebnim uslovima, te je im je jedina mogućnost radno angažovanje u radnim centrima. U suprotnom ostaju da žive u uskom porodičnom krugu, pasivni i izolovani od šire zajednice. Takav način života neretko kod ovih osoba prouzrokuje ne samo propadanje do tada razvijenih fizičkih sposobnosti, već i psihičkih funkcija, a često se pridružuju i komplikacije u vidu psihijatrijskih poremećaja. Uz volontersko angažovanje dva roditelja u Radnom centru  uspeli  smo osobe sa invaliditetom da obučimo za sve radne operacije u proizvodnji briketa - kaže Vesna Gavrić, defektolog u Udruženju za pomoć osobama sa psihofizičkim smetnjama  “Zajedno”.

Radni centar za OSI uskoro dobija sušaru

Iako je u Radnom centru nastajao kvalitetan briket, koji su koristila mnoga subotička domaćinstva, proizvodnja je bila moguća samo tokom toplijeg perioda godine, jer je nedostajala sušara za piljevinu. Tokom prošle godine uz podršku Fondacije “Jato” iz dijaspore i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđena su sredstva za nabavku savremene sušare, koja će uskoro biti instalirana u novom prostoru.

- U narednih mesec dana Radni centar će biti preseljen na novu lokaciju u MZ Zorka, koju će nam na korišćenje ustupiti Grad Subotica. Pored sušare biće instalirana i presa za pelet, koju je obezbedio Caritas. Posle instaliranja mašina, obuke korisnika i uspostavljanja kontinuiteta u proizvodnji i prodaji briketa i peleta nadamo se da će Centar postati samoodrživa usluga socijalne zaštite. Kroz proizvodnju briketa, osobe sa invaliditetom razviće veći stepen samostalnosti, ostvariće svoje pravo na rad i ekonomsku dobit. Nadamo se i da će iznošenje tih proizvoda na tržište promeniti dosadašnju percepciju zajednice kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Krajnji cilj nam je da rezultati ovog Centra doprinesu većoj otvorenosti biznis sektora za socijalno preduzetništvo i zapošljavanje osoba sa invaliditetom - dodaje Gavrić.

Radni centar za OSI uskoro dobija sušaru

Fondacija “Ana i Vlade Divac” donirala je Udruženju pet hiljada evra za nabavku vozila za prevoz korisnika  do Centra i dostavljanje briketa manjim kupcima na kućnu adresu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2249
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.