Komentara: 1
Pregleda: 2077
Foto

Radionice „Upoznaj svoj grad “ otkrivaju zanimljive fragmente prošlosti

14.12.2023. u 14:01h
Izvor: Subotica.com
Iako svaki dan prolazimo pored zdanja i spomenika koja krase naš grad, prilično malo znamo o njima i samoj prošlosti Subotice. Kako bi na zanimljiviji način đacima predstavili fragmente zavičajne prošlosti Kolo srpskih sestara organizovalo je radionice „Upoznaj svoj grad – Subotica drugi ugao“.
Radionice „Upoznaj svoj grad “ otkrivaju zanimljive fragmente prošlosti

Prva u nizu održana je u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, a sem đaka ove škole učestvovali su i učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i Ekonomske škole „Bosa Milićević“. Oni su slušali predavanja o istoriji Subotice koje je držao profesor Sava Samardžić, o istaknutim ličnostima Subotice o kojima je govorila profesorka Danijela Cvijić i arhitektonskim biserima našeg grada o kojima je zborila profesorka Jasmina Marić.

- Ovo je jedan edukativni, kulturni i zabani projekat, koji je obuhvatio 30 đaka iz tri škole. Zavičajna istorija nije puno zastupljena u školskom gradivu i o istoriji grada se zna vrlo malo. Mnogi neće znati u kom stoleću je živeo car Jovan Nenad, u kom veku je podignuta crkva Svete Terezije ili kako izgleda grb Subotice. Zgrade pored kojih prolazimo tako ravnodušno takođe kriju neke zanimljive priče. Upoznavanje sa tim može doprineti da deca drugačije dožive svoj grad, da imaju više ljubavi prema njemu – ističe profesorka Marić.

Radionice „Upoznaj svoj grad “ otkrivaju zanimljive fragmente prošlosti

Đaci i profesori će sutra obići sakralne znamenitosti grada, poput Sinagoge, Svetovaznesenjskog hrama, Franjevačke crkve i samostana, Katedrale Svete Terezije Aviljske a sve što su naučili učenici će proveriti na kvizu, koji će se održati 20. decembra.

Cilj programa je upoznavanje učenika srednjih škola u Subotici sa istorijom grada, istaknutim ličnostima iz prošlosti Subotice, znamenitim građevinama po kojima je Subotica prepoznatljiva, te negovanje kulture sećanja, uvažavanja i poznavanja istorije kao temelja individualnog i nacionalnog, ali u izvesnom smislu i lokalnog  identiteta.

Izvor: Subotica.com
Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice Radionica i tribina - Istaknute ličnosti i istorija Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2077
Povezane teme

Kolo srpskih sestara Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.