Komentara: 0
Pregleda: 3618

Racionalizacija školske mreže

22.08.2009. u 11:59h
Izvor: RTV Yueco
Racionalizacija školske mreže

U Subotici uspešno izvršena racionalizacija školske mreže. Nema tehnoloških viškova u obrazovanju, jer su kadrovi koji su bili višak upućeni u druge škole. Nastava počinje redovno od 1. setembra, a kako nema finansijskih problema nema ni razloga za štrajk, tvrde u gradskoj upravi.

Subotica je ovog leta bila jedini grad u Srbiji koji je dobio poziv da zbog konkretne i kvalitetno urađene analize racionalizacije obrazovne mreže osnovnih škola gostuje u Larnaki na Kipru gde je model uspešno predstavljen. Ovaj model je podeljen i ostalnim lokalnim samoupravama u zemlji kao primer za analizu koji bi trebalo da urade do 2010. godine.

Jedan od primera racionalizacije je Osnovna škola Matko Vuković gde je problem rešen tako što su neki od prijavljenih prvaka upućeni u škole Đuro Salaj i Sečenji Ištvan. U istoj školi od upisana četiri 4. razreda, po pedagoško psihološkim principima formirano je tri 5. razreda. Pravilnim trošenjem budžeta predviđenog za obrazovanje, subotičke škole za razliku od nekih u zemlji, nemaju finansijskih problema pa će nastava početi na vreme.

Delegacija subotičkih osnovaca boravila je u Minhenu dve nedelje. Prilikom posete dogovorena je donacija od lokalne samouprave grada Minhena i bavarskog Crvenog krsta po kojoj bi subotičke škole do kraja godine trebalo da dobiju ono što im je štednjom uskraćeno u nabavci učila i opreme.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3618
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.