Komentara: 17
Pregleda: 6114

(R)еvolucija svesti: Vakcinacija

23.02.2015. u 00:12h
Izvor: Subotica.com
„Dragi roditelji, nemojte da slušate prevarante, šarlatane, imunizacija je nešto što se koristi gotovo 100 godina u svetu, došlo je do drastičnog opadanja zaraznih bolesti. Postoji mogućnost da za nekoliko godina od malih boginja više niko ne oboli, a samim tim neće biti ni potrebe za ovom vakcinom”, poručio je roditeljima dr Nebojša Bohucki.
(R)еvolucija svesti: Vakcinacija

Sinoć je u prostorijama Omladinskog kluba „Skladište“ snimana emisija „(R)evolucija svesti“ u organizaciji Sekularnog kruga, na temu Vakcinacija. Gde je voditelj emisije Tejmur Šihmamedov sa svojim gostom imunologom dr Nebojšom Bohuckim pokušao da odgovori na važna pitanja i dileme u vezi sa vakcinama.

“Udruženje građana Sekularni krug je sekularno-humanističko udruženje u Subotici, protivimo se dogmama, netoleranciji i diskriminaciji, a zastupamo kritičko razmišljanje i naučni pogled na svet”, rekao je za Tejmur Šihmamedov za naš sajt.

Emisiju (R)evolucija svesti sami realizuju, smišljaju teme, biraju sagovornike, snimaju svojom opremom i na kraju postavljaju na svoj Youtube kanal (R)evolucija svesti. Fondacija “Danilo Kiš“ im pomaže na taj način što svoje emisije mogu da snime u prostorijama Omladinskog kluba „Skladište“, pred publikom. Ukupno su do sada snimili 10 epizoda, a 4 pred publikom. Sledeća tema je Depresija.

Mnoge bolesti se povezuju sa vakcinama, odnosno da vakcine zapravo umesto da štite, izazivaju bolesti. Koje su zapravo nuspojave vakcina?

“Nuspojave vakcine su: bolnost na mestu uboda, porast temperature, crvenilo, i ako se javi dugotrajan i neutešan plač nakon imunizacije onda se to napiše na odgovarajući obrazac, pošalje se komisiji za neželjene reakcije, ako procenimo da je stvarno došlo do neželjenje reakcije dete se neće vakcinisati više tom vakcinom. Znači dete neće biti zaštićeno. To su neposredne reakcije koje nastaju nekoliko sati nakon vakcinacije, ili nekoliko dana. Ili ako je živa vakcina,dođe do pojave tih bolesti u mnogo blažem stanju, znači MMR, pa nakon perioda inkubacije za morbile nastane recimo neki osip ili blaga bolest. Znači isključivo iz domena infektivnih bolesti“, rekao je dr Nebojša Bohucki.

Zahvaljujući vakcinama, brojne zarazne bolesti , koje su doslovno harale zemljom, iskorenjene su. Stariji se sećaju velikih boginja. Zahvaljujući vakcini protiv difterije, ove smrtonosne bolesti nema preko šest decenija, a slično je i sa dečjom paralizom.

Nakon snimljene emisije, gosti su mogli da postave pitanje doktoru, pa je tako jednu gospođu interesovalo koja je uloga žive u vakcinama.

„Živa u vakcinama služi da se ta ampulica ne bi pokvarila,izuzetno mala količina je u pitanju. Dnevno unosimo 10 puta više žive u organizam. Mora se napomenuti da nije u pitanju živa živa, nego molekul jednog konzervansa koji slučajno sadrži atom žive. Nije u pitanju organska živa, ovo su neorganska jedinjenja”, saopštio je dr Nebojša Bohucki.

Na ova i još neka pitanja u vezi sa vakcinama odgovorio je doktor u emisiji "Revolucija svesti" koju možete da pogledate na Youtube kanalu "Revolucija svesti", za nekih 7 dana.

Roditelji se najviše plaše MMR vakcine, to je vakcina protiv tri bolesti, malih boginja, rubeole i zaušaka i optužuje se gotovo 20 godina da dovodi do nastanka autizma, od koga oboleva sve veći broj dece. Kao glavni krivac se navodi sastojak MMR vakcine pod nazivom Timerosal, koji je produkt žive i stabilizator vakcine. I pored brojnih istraživanja, gde je pokušavano da se pokaže povezanost između MMR vakcine i autizma, to nije dokazano, a 2010. godine je Savezni sud u Americi odbacio tužbu da je nastanak autizma u vezi sa vakcinacijom. Ipak se Timerosal od 1999. godine više ne nalazi u vakcinama, osim u nekim vakcinama protiv gripa, tetanusa i meningokoka. Od tada nije primećeno smanjenje broja slučajeva autizma kod dece, što govori u prilog tome da ne postoji korelacija sa vakcinacijom. Porast broja dece obolelih od autizma poslednjih godina se objašnjava povećanjem kriterijuma za ovu bolest i time što se više bolesti svrstava u tzv. Spektar autističnih poremećaja.

Jedan  gospodin iz publike je prokomentarisao kako mu je žao, što jedan od gostiju nije bio i neko ko je protiv vakcinacije, jer je doktor izneo naučno dokazane argumente, pa da gosti i gledaoci mogu da vide da li postoje i naučno dokazane činjenice protiv vakcinacije. Saslušaju obe strane, i na kraju pokušaju  sami da procene šta je najbolje za njihovo dete.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 6114
Povezane teme

sezonska vakcina

vakcina protiv gripa

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinacija

mmr vakcina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.