Komentara: 16
Pregleda: 2997

Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvaliteta vazduha u Subotici

03.04.2024. u 09:23h
Izvor: Subotica.com
Organizacija "IT Subotica 2030" pokrenula je novu veb platformu koja omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje kvaliteta vazduha širom Subotice. Ova platforma donosi određene novine u monitoringu kvaliteta vazduha, omogućujući korisnicima da dobiju detaljne informacije o koncentraciji PM čestica u vazduhu (PM 1, PM 2.5 i PM 10), sa posebnim naglaskom na PM 2.5, koje su ključne za zdravlje ljudi.
Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvaliteta vazduha u Subotici

Krajem prošle godine, organizacija "IT Subotica 2030" postavila je 20 uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Subotice, a sada predstavljaju i digitalni alat koji omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje vazduha. Veb adresa ovog digitalnog alata je vazduh.itsubotica2030.rs, dizajnirana tako da bude pristupačna kako na računarima, tako i na mobilnim uređajima.

 - Ono što izdvaja ovu platformu od drugih globalnih platformi za praćenje kvaliteta vazduha je fokus na lokalnoj zajednici i detaljne informacije koje pruža. Umesto prosečnog indeksa kvaliteta vazduha, naš sajt prikazuje konkretne trenutne vrednosti PM čestica na različitim lokacijama širom grada. Ovi podaci se generišu u realnom vremenu i ažuriraju na sajtu svakih 15 minuta - objašnjavaju iz ove organizacije.

Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvaliteta vazduha u SuboticiJoš jedna ključna karakteristika koja pravi razliku je mogućnost praćenja kvaliteta vazduha po satima.

 - Korisnici mogu vizuelno pratiti kretanje vrednosti na mapi u poslednjih 24, 36, 48 časova, kao i poslednjih 7 dana. Kompletan istorijat podataka merenja biće dostupan za pretragu kroz tabelarne prikaze, a svi podaci su besplatno dostupni za preuzimanje u istraživačke svrhe. Uz to, subotička platforma će pružati preporuke o delovima grada sa najčistijim vazduhom u datom trenutku, omogućavajući korisnicima da bolje planiraju svoje aktivnosti. Veliki akcenat stavljen je i na edukaciju, pružajući korisne informacije o tome kako građani mogu doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjiti štetne uticaje - dodaju oni. 

Korišćenje sajta je potpuno besplatno. U narednom periodu organizacija "IT Subotica 2030" planira da nastavi sa nabavkom i postavljanjem novih uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na još više lokacija.

 - Pozivamo i sve zainteresovane pojedince, privredne subjekte i organizacije civilnog društva da daju svoj doprinos. Više informacija o nabavci i instaliranju uređaja za praćenje kvaliteta vazduha može se pronaći u odeljku Doprinesi u okviru sajta. Pridružite se u misiji za čistiji vazduh i bolje zdravlje svih građana Subotice. Posetite sajt i budite deo promene - pozivaju osnivači sajta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 nedelje i 3 časova
Komentara: 16
Pregleda: 2997
Povezane teme

kvalitet vazduha

IT subotica 2030

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.