• Pregleda: 7291

Puno posla i otežani uslovi obeležili godinu u Domu zdravlja

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja tokom ove godine imala je više posla u odnosu na prošlu godinu. Uslovi rada u svim službama Doma zdravlja bili su otežani zbog nedostatka kadrova.
Puno posla i otežani uslovi obeležili godinu u Domu zdravlja

U ambulanti Službe za hitnu medicinsku pomoć pregledano je 17.238 pacijenata, a od tog broja bilo je oko 4.200 stalnih pacijenata.

- Transportne ekipe  prevezle su 6.443 pacijenta, dok su vozila prešla oko 463 hiljade kilometara. U ovom periodu 63 pacijenta sa akutnim infarktom srca prevezena su na Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, a reanimirana su 124 pacijenata - kaže dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja.

Pored većeg broja pacijenata, rad svih službi Doma zdravlja dodatno je bio opterećen zbog manjeg broja zaposlenih, kao i uvođenja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

- Nedostatak lekara izrazito otežava rad i stalno se vrši preraspoređivanje kako ni jedna ambulanta ne bi ostala bez lekara. Ovakav rad naravno zahteva veće angažovanje lekara i veće gužve u nekim ambulantama. Sedam lekara je otišlo u penziju, a deset lekara nam je neophodno. Pet medicinskih sestara i tehničara je otišlo da radi u inostranstvo. Nedostaju nam i dva vozača u Službi hitne medicinske pomoći, kao i više spremačica-kaže dr Budimski - Ove godine ušli smo i u IZIS, koji je u početku donosio poteškoće kako za pacijente, tako i za lekare, ali se nadamo da će u narednoj godini biti lakše zakazivanje pregleda kod izabranog lekara, a i specijalističkih pregleda u Opštoj bolnici. U narednoj godini sa novim knjižicama uvodi se i elektronski recept, što će doneti uštede zdravstvu, a hroničnim pacijentima omogućiti da lakše obnavljaju terapiju.

Proteklu godinu, prema rečima dr Budimski, obeležilo je i konstantno ulaganje u opremu i adaptaciju objekata Doma zdravlja.

- Okrečena je fasada Specijalističko-konsultativne službe, izvršena je zamena vrata i prozora na šest ambulanti, rađene su i tekuće popravke i održavanja u Stomatološkoj službi, Službi za hitnu medicinsku pomoć, kao i molerski radovi u gotovo svim ambulantama Doma zdravlja. Uspeli smo da kupimo trinaest EKG aparata, deset inhalatora, defibrilator za potrebe Službe za hitnu medicinsku pomoć, nov ginekološki sto, jedno manje sanitetsko vozilo i opremu za ordinacije za veći broj ambulanti. Otvoreno je odeljenje  za sterilizaciju, kupljena su tri autoklava i sedamnaest sterilizatora, jer su oni koje smo imali bili stari oko 25 godina-dodaje dr Budimski.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
drapo Odgovori
Sve pohvale !!! Svaka vam čast zaposao koji obavljate !!!
Daddy Odgovori
Zivi bili i hvala!

Srecom jos nisam morao da koristim vase usluge al sam medju vama imao drugara, tako da znam koliko ste dobri ljudi! I penzionisani i maldji iz Hitne Pomoci zivi bili i neka vas prati zdravlje i sreca!

Sretna vam Nova Godina!
Pametnjaković Odgovori
Pre neki dan sam Vas video na delu, mogu Vam samo reći: svaka čast na brzini kojom je ekipa HMP stigla na lice mesta.
Samo par minuta posle telefonskog poziva su bili na licu mesta, ja sam ne bih uspeo ni kaput redovno da obučem za to vreme za koje su stigli i spasili čoveka.
Vesko Odgovori
Sve najbolje, Sretna vama Nova 2017. godina. Mnogima ste pomogli, nadamo se da ce to ciniti i u buduce.
Bibi Odgovori
Svaka čast i pohvale. Trebalo bi im napraviti jos jedno mesto u gradu i zaposliti jos toliko doktora i sestara i dati im jos 50℅ vece plate da nam spasavaju zivote. Za njih ne treba zaliti. Mogli bi i lokalni biznismeni donirati po neki neophodan aparat, jednom godisnje uz oslobađanje poreza.
uvek u pravu Odgovori
Za problem kadrova se obratite vladi i premijeru RS kao i ministru zdravlja i pitajte ih zašto doktore, medicinske sestre i ostale zdravstvene radnike teraju iz zemlje. Jadna je zemlja čiji dokori odlaze u Angolu , Burkinu Faso, Siera Leone i druge zemlje kojima ni ime ne možeš da izgovoriš. Ne rugam se tim zemljama nego Srbiji, zemlji sa najvećim BDP-om i zemlji sa Beogradom na vodi.
Esma Odgovori
Od mene UVEK samo pohvale za Hitnu. Svaka vam čast i želim vam mnogo dobrog zdravlja i porodične sreće.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.