• Pregleda: 2309

Pune ruke posla za dimničare

Kako se bliži grejna sezona, tako se i poslednje pripreme privode kraju. U JKP „Dimničar“ počelo je redovno, prvo čišćenje dimnjaka.
Pune ruke posla za dimničare

Pune ruke posla za dimničare. Prvi krug čišćenja je počeo, a iskusni odžačar Petar Frejberg savetuje građane da obavezno očiste dimnjake, jer, osim što će uštedeti na grejanju, bezbedno će se grejati u predstojećoj sezoni. Kako objašnjava, dimnjaci mogu biti veoma opasni, naročito nakon leta, pa mogu čak i da se samozapale.

- Sad je najbitnije da se čisti, jer se tokom leta nakupi paučina i pritisak vazduha u dimnjaku je izuzetno veliki. Ljudi sad kada zapale prvu vatru, stvara se kontra vazduh i dim, kad ne provuče dimnjak, beži dole, a kada povuče, radi redovno. Dimnjak treba redovno da se čisti, zato građani ne treba da se ustručavaju, već da nas slobodno pozovu jer imamo dežurnu službu - kaže Petar Frejberg.

Sezona u JKP „Dimničar“ zvanično je počela 1. oktobra, mada, kako objašnjava direktor Predrag Mastilović, čišćenje se obavlja tokom cele godine, s tim da uoči grejne sezone počinje intenzivno i to po reonima. Prvi na redu je Palić, ali se uporedo rade i ostali delovi grada, a građani i po pozivu mogu da dobiju dimničarsku uslugu.

- Za nas sezona praktično nikada ne prestaje, samo je sada mnogo intenzivnije. S prvim hladnim danima, građani se sete da treba obezbediti ogrev i očistiti dimnjak, tako da nam telefoni zvone non stop. Mogu da nas pozovu na 553-072, otvoreni smo za izlaske, bez obzira na to što smo u obavezi da tri puta godišnje prekontrolišemo i očistimo dimnjake. Ukoliko građani smatraju da treba proveriti i očistiti naknadno, nije nikakav problem, mogu da nas pozovu. Takođe, ukoliko nađu obaveštenje u svojim poštanskim sandučićima da je dimničar bio i da nisu zatekli nikoga kod kuće, mogu da nas pozovu i zakažu novu kontrolu i čišćenje dimnjaka - poručuje Mastilović.

Na evidenciji „Dimničara“ nalazi se čak 28.000 dimnjaka, a dimničara zaduženih za njihovo održavanje svega je 12, pa iz ovog javnog preduzeća mole građane za strpljenje i ističu da će svi doći na red.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
deda mraz Odgovori
Ja dimnjicara nisam video tri godine, a zadnji put je odbio da cisti dimnjak.................. A opomenu za neplacene racune uredno gledam svaki mesec. Kada mi pruze uslugu, dobice i pare.
avet Odgovori
"Na evidenciji „Dimničara“ nalazi se čak 28.000 dimnjaka, a dimničara zaduženih za njihovo održavanje svega je 12,"


Mala analiza:
Impozantan broj dimnjaka, nema šta.
28.000 dimnjaka : 12 odžačara = 2.334 dimnjaka po svakom odžačaru.
2.334 dimnjaka : 261 radnih dana u jednoj godini po odžačaru = 9 dimnjaka na dan, ako se jedanput čisti godišnje.
Mala greška u proračunu ipak postoji, ali je zanemarljiva, jer nisam uzeo u obzir neradne državne i verske praznike.
Realno je, treba se popeti na tavan ili krov i očistiti za manje od sat vremena jedan dimnjak.
Zaboraviste reći koliko zaposlenih ima na platnom spisku ovog preduzeća.
Ja sam celo vreme mislio da je "Dimničar" veliko i moćno preduzeće, a sad ispade da imate 12 zaduženih odžačara.
A šta li rade ostali, da mi je znati????
voyager Odgovori
Skrenuo bih paznju na izjavu iz clanka:
"Sezona u JKP „Dimničar“ zvanično je počela 1. oktobra, mada, kako objašnjava direktor Predrag Mastilović, čišćenje se obavlja tokom cele godine, s tim da uoči grejne sezone počinje intenzivno i to po reonima. Prvi na redu je Palić, ali se uporedo rade i ostali delovi grada, a građani i po pozivu mogu da dobiju dimničarsku uslugu."

U svetlu podataka iznetih u clanku ovo je iyjava za momentalnu smenu kompletnog rukovodstva. To je prava slika stanja o kome nam nas voljeni veliki vodja prodaje bozu za limonadu, ali odrzavaju ga botovi i naravno kako cujem batinaske jurisne grupe.
Lepa je sloboda ali je jako skupa kod nas. Ili placas ili nemas kicmu. Reklo bi se da nema veze sa temom,ali verujte ima i ovo je dobar primer.
Inace, na platnom spisku je 25 ili 26 zaposlenih.
Avetinja Odgovori
Dimnjacar ima ukupno 26 zaposlenih. 11 zaposlenih svake godine dobije po 1000 evra jubiliarne nagrade (ako dobiju dimnjacari ili to ode u kancelariju).
3 clana nadzornog odbora dobijaju mesecno 35.000 dinara za nista.
Troskovi intelektulanih usluga mesecno opet 1000e.
Solidarna pomoc zaposlenima 1000e mesencno (opet ko to uzima, sigurno ne dimnjacari).
Sledeca stavka je najgora. Svi znamo da dimnjacari idu biciklom ali preduzece izdvaja mesecno za gorivo da se moze mesecno prelaziti 10.000 kilometara ili dnevno 500km ili 1000e mesecno. Mozemo ici u sitna crevca sada ako pogledamo i kancelarijski materijal, PTT trkoskve ili ti kupovina mobilnih i slicno. Isti slucaj je i sa Toplanom. Kupuju gorivo da svako vozilo moze da predje 500km dnevno, a to znaci da su im sva vozila 8 sati u radu. Znam da neka jesu... ovi sto idu tim vozilima kuci i vozikaju su do kafica, ali vecina je na parkingu.
voyager
Od vucica , preko labana, do poslednjeg sve na ulicu. Ili pak mi svi, koji jos imamo kicmu i zelimo deci buducnost ovde, na ulicu!!! Sazrela je ULICA u bilo kojoj varijanti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.