• Pregleda: 9638

Pucanj u sopstveno koleno

Predstavnik nevladine organizacije „ Most" i odbornik u skupštini grada Almaši Silard je najavio da će koristeći pravo iz skupštinskog poslovnika postaviti pitanje, odnosno zatražiti evidenciju koliko je koji zaposlenik u javnim preduzećima i gradskoj upravi vremena proveo na radnom mestu, koje poslove radi i koliko dobija na ime zarade?
Pucanj u sopstveno koleno

Almaši je priredio tematsku konferenciju za štampu kao doprinos borbi protiv korupcije. Pokrenuo je i seriju pitanja o zakonitosti poslovanja javnih preduzeća odnosno poslovnih subjekata u kojima osnivački kapital ima Grad.

Težište Almašijevih pitanja odnosi se na poslove koje je imao subotički "Biznis inkubator" i poslove koji su, po njegovim tvrdnjama, obavljeni mimo procedure javnih nabavki.

Iznosio je navode o novčanim transferima tvrdeći da su pravljene lažne otpremnice odnosno da su pravljeni falsifikati dokumenata o izvršenim poslovima, a da je kasnije „Biznis inkubator" pokretao sudske parnice protiv izvođača radova.

U paketu nedoumica Almaši Silard se zapitao kako je potrošeno 10 miliona dinara kada je u „Biznis inkubatoru" zaposleno svega 15 radnika. Na naknadno novinarsko pitanje da li se to odnosi na poslovanje u prošloj, 2013. godini, Almaši je potvrdio da javno traži objašnjenje baš za tu godinu. Međutim, nije pružio podatke kakva je namenska struktura novca koji je iz iz budžeta stavljen na raspolaganje "Inkubatoru".

Uputio je novinare da provere njegove navode i sledeći pravilo da čuju drugu stranu, Subotičke novine su dobile potvrdu u gradskoj službi za finasije da je u 2013. godini, tadašnjim budžetom, za finansiranje „Biznis inkubatora„ bilo opredeljeno 12 miliona dinara, ali da je transfer namenski uslovljen i da nije u potpunosti namenjen za plaćanje zarada. Glasajući za takav budžet Almaši je glasao i za budžetsko finansiranje "Inkubatora" koje sada kritikuje.

Inače, u ovoj godini plasman iz gradskog budžeta je smanjen prema „Inkubatoru" za oko 20 procenata odnosno zava miliona dinara i o tome se Skupština izjasnila ali je odbornik Almaši Silard glasao protiv usvajanja takvog budžeta koji smanjuje transfer "Inkubatoru".

Najveći deo sumnji izneto je u vezi poslovanja „Biznis inkubatora" sa predzećem „Real time". Ponuđena je na uvid i navodna dokumentacija o poslovnim odnosima „Inkubatora" i „Real tima". Almaši je zatražio da gradonačelnik pokrene i pitanje tog poslovnog odnosa .

U postupku „skraćene novinarske istrage" jer konferencija za štampu je održana samo nekloliko sati pred štampanje ovoga broja, Subotičke novine dolaze do saznanja da su poslovi čiju zakonoitost Almaši osporava nastali u mandatu gradonačelnika Saše Vučinića, a da su konačni epilog dobili u mandatu gradonačelnika Modesta Dulića.

Istraživanje navoda i tvrdnji iznetih na konferenciji za štampu u sedištu nevladine organizacije „Most" dovodi nas do frapantne činjenice: preduzeće „Real time" ne postoji već dve godine! Nema ga!

Brisano je iz Registra privrednih subjekata i to na osnovu rešenja Privrednog suda u Subotici pred kojim je vođen stečajni postupak i pravosnažno zaključen još 6. marta 2012.godine.

Gradski odbornik Almaši Silard je na konferenciji za štampu promovisao ideju uspostavljanja zakonitosti i naglasio da pokretanjem pitanja poslovanja pojedinih preduzeća daje doprinos borbi protiv korupcije. Naveo je da u kontekstu otkrivanja nezakonitosti u poslovanju JKP „ Čistoća i zelenilo" treba ukazati i na druga žarišta ali je interesantna činjenica da upravo „ Čistoća" nije naplatiula svoje usluge „Real timu" za iznošenje smeća, približno za dvadesetak meseci pre nego što se dužnik "upokojio".

Međutim, zec-kapitalac, leži u drugom grmu. Sillar Almaši nepotpunom dokumentacijom i prećutkivanjem činjenica uvlači štampu u intrigu jer je u slučaju poslovanja „Biznis inkubatora" sa preduzećem „Real time" vođena sudska istraga  po krivičnoj prijavi i to zbog navodne zloupotrebe službenog položaja protiv direktorice Zedi Ildiko. Istraga je pokrenuta po zahtevu Osnovnog  javnog tužilaštva u Subotici još 21. decembra 2011.godine.  Dokumentacija kojom raspolažu Subotičke novine potvrđuje da je Osnovni sud u Subotici odustao od dalje istrage pošto je tužilac odustao od krivičnog gonjenja jer nema  dokaza da je počinjeno nezakonito delo.

Neko broji vreme od pojave Hrista ali postoje i nova računanja  po kojima se sve broji pre i posle promene  lokalne vlasti i uspostavljanja nove skupštinske većine. Navodno nezakonito poslovanje na koje je  pokušao nepotpunim informacijama da ukaže Almaši Silard vezano je, upravo, za period do 29. oktobra 2013. godine kada je sudskim rešenjem stavljena tačka na krivični postupak, a u tom periodu je Almaši pripadao vladajućoj većini u subotičkoj Skupštuini kada je propustio priliku da povede energičnu borbu protiv korupcije i bezakonja.

Dug prema građanima

Almaši Silard je najavio da će zatražiti zvanične podatke od Skupštine grada čiji je odbornik, o tome ko gde i koliko radi odnosno ko i koliko odsustvuje sa posla u subotičkim javnim preduzećima.

Na to su Subotičke novine postavile pitanje: Da li kao gradski odbornik i činovnik u JKP „Čistoća i zelenilo" oseća potrebu da vratite dug građanima Subotice jer u „Čistoći„ prima platu od 43.000 dinara mesečno, a oktobru i novembru, zaključno sa 2. decembrom 2013. godine, bio je prisutan na poslu samo 36 (slovima: tridesetšest) sati. Za 62 kalendarska dana, odsustvovao je 196 radnih sati.

To nije bio godišnji odmor, nije ni bolovanje, nije bilo neplaćeno odsustvo... Jednostavno nije dolazio na posao pa je prirodno da se takva privilegija može smatrati i očiglednom korupcijom.

Usledio je neubedljivi odgovor bez činjenica jer je Almaši tvrdio da je od 3. decembra prošle godine na bolovanju. Pitanje se, međutim, odnosilo na period pre bolovanja i novinari su upućeni da potraže činjenice kod njegovog poslodavca, u JKP „ Čistoća i zelenilo".

Mutna voda

Odbornik Almaši je pokrenuo i niz pitanja vezanih za rad prečistača otpadnih voda i to čitajući pismo koje je neimenovani subjekt uputio rukovodstvu JKP „Čistoća i zelenilo". Dileme koje pokreće pismo odnose se na sanaciju prečistača i tehnološke parametre tog sistema odnosno na poslovanje JKP „Vodovod i kanalizacija" u 2012. godini.

Istinu i činjenice koje će inicijativa učiniti dostupnim javnosti mogu se očekivati naknadno jer u pismu koje je pročitano postavljana su pitanja bez ponuđenih odgovora pa čak i bez ubedljivih indicija.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Ljubiša Stepanović

povezane teme

21
Драган Odgovori
Е сада нека господин Алмаши одржи нову конференцију за штампу и објасни о чему се овде ради,такође могао би да се дотакне на истој конференцији и своје везе са покретом 64 жупаније и промовисању фашизма...Лепо ја рекох пре неки дан да је дотични на јаслама грађана...А богаме у чистоћи није једини има их још у истој канцеларији.Надам се да ће директор обезбедити новца у програму пословања да се ова господа а и даме из чистоће пошаљу негде да траже посао на поштен начин...
Radovan Odgovori
Dok god nam na administrativnim i rukovodećim pozicijama rade ljudi koji pišu IZLAZCI i ULAZCI nama ni ne može biti bolje, a da ne pričamo o ovakvim krpeljima koji bez imalo stida i srama sisaju budžet, a kobajagi rade za dobrobit građana. Nama treba izgleda prinudna uprava i čistka do duboko u temelje jer ovo već odavno nema smisla. Jedni druge pokrivaju, ne vidi se kraj!
atributi Odgovori
.... i da sada uzvraća udarac Almašiju .... pitanje je šta će dobiti za uzvrat od Ildike ?!
Betmen Odgovori
Ajd sad nek se javi svi koji su zaposleni u JP ili JKP Subotica, dobijaju platu, a ne dolaze na posao.
Ako se sami ne odjave sa posla do 31. Januara, ovom sajtu i ostalim Medijima dostavljam zvanicno sa skeniranim dokazima imena osoba koje fiktivno rade j koji uzimaju pare gradjana Subotice iz politickih, koalicionih i nekih drugih razloga i zasluga.
Betmen.
elas Odgovori
pošteno...he,he
Always Ultra Odgovori
Demagogija. On pripoveda , a mi grcamo i vucemo se bez prebijene pare po blatnjavim ulicama ovog grada.
komsija Odgovori
@Betmen-ako stvarno posedujes takve informacije objavi ih na fb jer sumnjam da ce bilo ko iz medija imati ono da ih objavi,a na fb ce se to brzo prosiriti ovim gradom(i sire) pa da dignemo malo prasinu!Mozda konacno imali srece da se ne slegne tako brzo!!
ja Odgovori
Hocemo javno spisak svih zaposlenih i njihovih plata pa ce narod odmah da prepozna neradnike.
ja Odgovori
@Betmen

Cekamo tvoj spisak jer znamo svi da drugacije nece ici. Problem je sto se ni nakon toga nista nece desiti.
dr.No Odgovori
ko ga ne zna....on ima nesto da prica!
Milan Odgovori
Ovaj više da se najavlja i ne prodaje maglu gradjanima. Da u politici ima i malo morala ovakvi bi sami trebali da se povuku iz političkog zivota. Strašno!
građanin Odgovori
Ovaj je pucao sebi u glavu, ali nesmeta ništa jer mu neće škoditi.
Vesko Odgovori
Mladi gospodine samo polako.Nemojte se tako vruci i umorni od rada da se razbolite.Nemojte se
vruci napiti hladne vode,pa necete moci besediti na sledecoj skupstini.Cuvajte vas zdravlje,pogo-
tovo ako ste na bolovanju jer na posao ne idete.Sto dobijate platu to je manje vazno,jer takvih
sigurno ima vise.Ja dok sam radio jedno vreme nismi ni primali platu,ili minimalac bez doprinosa,pa
i za vreme najpoznatijeg bastovana dok je bio direktor,a i posle i za vreme stecaja i reorganizacije.
Slavko Odgovori
Eto, ovaj Silard je saveznik Gojku, Labanu i Dulicima u pokusaju da sruse vlast. On je dno dna, obraz djon, nas problem je sto su gore pobrojani 100 puta gori od njega.
lakumity103 Odgovori
Brzo ste zaboravili Ildiku.
Real time (S....n) se najmanje od svega bavio proizvodnjom i servisom racunarske opreme a kakav je bio vidi se po firmi. Opis "proizvodnja" u delatnosti te firme je veoma smesna, mislim za one ko ih zna.
Cummiball Odgovori
Ovaj Almaši po načinu delovanja me pomalo podseća na način delovanja Treće Srbije.
Prditi u prazno. I bez ikakvog mirisa.
Bajate, stare informacije koje već svako zna od prije 3 meseca, a namenjene isključivo promociji njegove stranke, i ništa više u suštini.
Cane Odgovori
Ok, možda ni ovaj Almaši nije oličenje poštenja, ali je definitivno postavio vrlo dobra pitanja. SVM je više od dve decenije vedrio i oblačio Suboticom, a sada se prave ludi i licemerno izigravaju dežurne policajce.
uvek u pravu Odgovori
Nekad su u Japanu samuraji vršili ritualno samoubistvo ili harakiri kad su uradili nešto nepošteno i van kodeksa časti.Naša fabrika "Bratstvo" bi trebala da napravi najmanje 300 mačeva sličnih samurajskim i da najoštriji dodeli upravo ovom spasitelju naroda da se probode sam.Po ostale treba da dođu zaslužni građani Subotice(oni koji su grad učinili ovakvim) da mi ne moramo da im donosimo.
ali g Odgovori
ccccc znaci svi su do guse umesani u afere. Dobro je, to smo i znali. mene interesuje kada ce narod da napravi spisak za javno bicovanje na gradskom trgu? bogami potrajace par dana dok svi lopovi dodju na red
Verica Barać Odgovori
Ovaj članak gospodina Ljubiše je više nego neprofesionalan. Ti poslovi sa firmom Real time su pravljeni pre stečaja te firme, da li je bilo ili nije javnih nabavki je vrlo lako utvrditi. Pitam gospodina Ljubišu šta podrazumeva pod "nezakonitim" poslovima. Postoji zloupotreba službenog položaja i nesavesno poslovanje. Razlika je u tome da li se može dokazati da je neko stekao ličnu imovinsku korist ili se to ne može dokazati ali je očigledno da se novac trošio ne vodeći računa i ulažući u razne nepotrebne i skupe stvari, a ovde se radi o novcu svih nas građana. Ako ćemo i priznati Ljubiši da nije imao vremena pa je morao praviti "skraćenu novinarsku istragu" onda nije trebao ni iznositi poluinformacije i iz toga donositi pogrešne zaključke. Uostalom, vrlo lako može da se uveri koliko u inkubatoru ima firmi i radnika.

Teško će se u ovoj zemlji dokazati kriminal i korupcija u firmama sve dok ne dobijemo Zakon o ispitivanju porekla imovine, dok sudovi ne budu potpuno nezavisni, dok nevršenje postupka javne nabavke ne bude kvalifikovano kao krivično delo, a ne samo prekršaj, dok advokati koji zastupaju Preduzeće budu u isto vreme i zastupnici direktora tog Preduzeća u slučajevima tužbi za zloupotrebu, a da to nije zakonom zabranjeno.

U borbi protiv kriminala i korupcije svakako je vrlo važan doprinos medija i novinara. Zato bi ti isti novinari trebali da se drže etike svoje struke, a ne da budu oružje u rukama određenih interesnih grupa.
.most Odgovori
Almaši Silard: Poruka Zemlji Mordora sa sedištem u ulici Maksima Gorkog
Kategorija: zajednica
Izvor: Almaši Silard
Situacija je jasna i nedvosmislena: po svaku cenu treba uništiti one koji razmišljalju svojom glavom. Ipak, hvala na tom pokušaju. Hvala za pojavljivanje na naslovnoj strani, na mogućnosti da se ponovo razgovara o nametnutim pitanjima. Formiranje stavova neka i dalje ostane stvar čitalaca, a objektivnost stvar novinara. Čak i onda kada je opšte poznato da u Srbiji živimo u zlatnom dobu plaćeničkih piskarala, koja zadovoljavaju perverzne želje svojih naredbodavaca.

Zanimljivo je da su to svi shvatili (ali možda ne u punoj meri).

Naravno, ne treba trčati pred rudu. Krenimo redom.

Pitanja vezana za JKP Vodovod i kanalizaciju su bila vrlo jasna, iako u “objekivnom”članku novinara se to ne spominje. Da vidimo zašto?! Pa samo zbog toga, jer svi su prećutali činjenicu da januara 4-tog je nastala ekološka katastrofa na Paliću, iako je naš prečistać koštao više od 17 miliona evra. Ukoliko neko pokušava da postavi pitanje ispravnosti tog prečistaća odmah se pokušava ućutkati. No sve u svemu, ipak smo naterali aktuelnu gradsku vlast da iznese u javnost činjenicu ekloške katastrofe. I dalje zahtevamo da se povede istraga i u spomenutom preduzeću. Ukoliko gospodin gradonačelnik neće naći za shodno da reaguje na naš zahtev, smatraćemo da on želi da napravi red samo u tuđem dvorištu, te njegova težnja za ćišćenja su samo politička hajka.

Na konferenciji za medije nisu izrečena puka zapažanja i pretpostavke. Po našem mišljenju, saopštene podatke mirne duše bismo mogli nazvati poglavljem priručnika "Kako krasti legalno u 21. veku?"

Recept je sledeći: "kupiti" jedno javno preduzeće, odnosno firmu koju finansira država. Uz to je poželjan i jedan korumpiran ili neiskusan direktor. Obezbediti obilnu porciju političke podrške. Ako je ikako moguće, nije na odmet se sve to začiniti sastojcima iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Dodati najmanje jedan d.o.o. i proslediti veći iznos na njegov tekući račun. Takoreći za bilo koju namenu. Javna nabavka u ovom slučaju nije bitna, naime, karakteristična politička svojstva začina snažno potiskuju smrad, koji naša čula registruju. Nakon što je uz pomoć svih dodatih sastojaka postignuta potreba "gustina", cilj je ostvaren. Kao u svakoj redovnoj kući, sledi spremanje. Privatna firma, odnosno d.o.o. u čije smo vlasništvo prosledili javna finansijska sredstva, jednostavno se gurne u stečaj, a zatim se podnese prijava protiv već nepostojeće firme. Pošto su potraživanja nenaplativa, situacija je sazrela da se "plen" jednostavno podeli. Gospođa direktorka tužnog pogleda u svom izveštaju konstatuje da je zli d.o.o. nestao iako je ona "dala sve od sebe". I to je kraj priče. Tako je jednostavno biti "pošten" u 2014. godini.

Prema našim informacijama, tipičan primer za pomenutu pojavu je slučaj firmi "Real Time" i Poslovni inkubator.

Dokaz da smo duboko dirnuli u osinjak su i pokušaji diskreditovanja moje ličnosti i zastrašivanja. Ponovo ističem da je sve to uzalud, neće im uspeti - idemo dalje.

Što se konkretnog radnog mesta tiče, ne bežim od istrage, ako svoj posao nisam obavljao pošteno, spreman sam da snosim posledice. Umesto pravdanja, evo jednog zapažanja: kada ujutro kročite na ulicu i ugledate svoj ispražnjeni kontejner, na radi se o tome da je smeće dobilo noge i procenilo da će mu biti bolje na drugom mestu, već se radi o tome da su ga odneli. Zato dugujem zahvalnost onima koji idu od od ulice do ulice. Ni oni ne škrabaju sedeći za pisaćim stolom, već jednostavno obavljaju svoj posao na terenu.

Silard Almaši
Subotica, 22. 01. 2014.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.