Komentara: 21
Pregleda: 9983

Pucanj u sopstveno koleno

20.01.2014. u 10:53h
Izvor: Subotičke novine
Predstavnik nevladine organizacije „ Most" i odbornik u skupštini grada Almaši Silard je najavio da će koristeći pravo iz skupštinskog poslovnika postaviti pitanje, odnosno zatražiti evidenciju koliko je koji zaposlenik u javnim preduzećima i gradskoj upravi vremena proveo na radnom mestu, koje poslove radi i koliko dobija na ime zarade?
Pucanj u sopstveno koleno

Almaši je priredio tematsku konferenciju za štampu kao doprinos borbi protiv korupcije. Pokrenuo je i seriju pitanja o zakonitosti poslovanja javnih preduzeća odnosno poslovnih subjekata u kojima osnivački kapital ima Grad.

Težište Almašijevih pitanja odnosi se na poslove koje je imao subotički "Biznis inkubator" i poslove koji su, po njegovim tvrdnjama, obavljeni mimo procedure javnih nabavki.

Iznosio je navode o novčanim transferima tvrdeći da su pravljene lažne otpremnice odnosno da su pravljeni falsifikati dokumenata o izvršenim poslovima, a da je kasnije „Biznis inkubator" pokretao sudske parnice protiv izvođača radova.

U paketu nedoumica Almaši Silard se zapitao kako je potrošeno 10 miliona dinara kada je u „Biznis inkubatoru" zaposleno svega 15 radnika. Na naknadno novinarsko pitanje da li se to odnosi na poslovanje u prošloj, 2013. godini, Almaši je potvrdio da javno traži objašnjenje baš za tu godinu. Međutim, nije pružio podatke kakva je namenska struktura novca koji je iz iz budžeta stavljen na raspolaganje "Inkubatoru".

Uputio je novinare da provere njegove navode i sledeći pravilo da čuju drugu stranu, Subotičke novine su dobile potvrdu u gradskoj službi za finasije da je u 2013. godini, tadašnjim budžetom, za finansiranje „Biznis inkubatora„ bilo opredeljeno 12 miliona dinara, ali da je transfer namenski uslovljen i da nije u potpunosti namenjen za plaćanje zarada. Glasajući za takav budžet Almaši je glasao i za budžetsko finansiranje "Inkubatora" koje sada kritikuje.

Inače, u ovoj godini plasman iz gradskog budžeta je smanjen prema „Inkubatoru" za oko 20 procenata odnosno zava miliona dinara i o tome se Skupština izjasnila ali je odbornik Almaši Silard glasao protiv usvajanja takvog budžeta koji smanjuje transfer "Inkubatoru".

Najveći deo sumnji izneto je u vezi poslovanja „Biznis inkubatora" sa predzećem „Real time". Ponuđena je na uvid i navodna dokumentacija o poslovnim odnosima „Inkubatora" i „Real tima". Almaši je zatražio da gradonačelnik pokrene i pitanje tog poslovnog odnosa .

U postupku „skraćene novinarske istrage" jer konferencija za štampu je održana samo nekloliko sati pred štampanje ovoga broja, Subotičke novine dolaze do saznanja da su poslovi čiju zakonoitost Almaši osporava nastali u mandatu gradonačelnika Saše Vučinića, a da su konačni epilog dobili u mandatu gradonačelnika Modesta Dulića.

Istraživanje navoda i tvrdnji iznetih na konferenciji za štampu u sedištu nevladine organizacije „Most" dovodi nas do frapantne činjenice: preduzeće „Real time" ne postoji već dve godine! Nema ga!

Pucanj u sopstveno koleno

Brisano je iz Registra privrednih subjekata i to na osnovu rešenja Privrednog suda u Subotici pred kojim je vođen stečajni postupak i pravosnažno zaključen još 6. marta 2012.godine.

Gradski odbornik Almaši Silard je na konferenciji za štampu promovisao ideju uspostavljanja zakonitosti i naglasio da pokretanjem pitanja poslovanja pojedinih preduzeća daje doprinos borbi protiv korupcije. Naveo je da u kontekstu otkrivanja nezakonitosti u poslovanju JKP „ Čistoća i zelenilo" treba ukazati i na druga žarišta ali je interesantna činjenica da upravo „ Čistoća" nije naplatiula svoje usluge „Real timu" za iznošenje smeća, približno za dvadesetak meseci pre nego što se dužnik "upokojio".

Međutim, zec-kapitalac, leži u drugom grmu. Sillar Almaši nepotpunom dokumentacijom i prećutkivanjem činjenica uvlači štampu u intrigu jer je u slučaju poslovanja „Biznis inkubatora" sa preduzećem „Real time" vođena sudska istraga  po krivičnoj prijavi i to zbog navodne zloupotrebe službenog položaja protiv direktorice Zedi Ildiko. Istraga je pokrenuta po zahtevu Osnovnog  javnog tužilaštva u Subotici još 21. decembra 2011.godine.  Dokumentacija kojom raspolažu Subotičke novine potvrđuje da je Osnovni sud u Subotici odustao od dalje istrage pošto je tužilac odustao od krivičnog gonjenja jer nema  dokaza da je počinjeno nezakonito delo.

Neko broji vreme od pojave Hrista ali postoje i nova računanja  po kojima se sve broji pre i posle promene  lokalne vlasti i uspostavljanja nove skupštinske većine. Navodno nezakonito poslovanje na koje je  pokušao nepotpunim informacijama da ukaže Almaši Silard vezano je, upravo, za period do 29. oktobra 2013. godine kada je sudskim rešenjem stavljena tačka na krivični postupak, a u tom periodu je Almaši pripadao vladajućoj većini u subotičkoj Skupštuini kada je propustio priliku da povede energičnu borbu protiv korupcije i bezakonja.

Dug prema građanima

Almaši Silard je najavio da će zatražiti zvanične podatke od Skupštine grada čiji je odbornik, o tome ko gde i koliko radi odnosno ko i koliko odsustvuje sa posla u subotičkim javnim preduzećima.

Na to su Subotičke novine postavile pitanje: Da li kao gradski odbornik i činovnik u JKP „Čistoća i zelenilo" oseća potrebu da vratite dug građanima Subotice jer u „Čistoći„ prima platu od 43.000 dinara mesečno, a oktobru i novembru, zaključno sa 2. decembrom 2013. godine, bio je prisutan na poslu samo 36 (slovima: tridesetšest) sati. Za 62 kalendarska dana, odsustvovao je 196 radnih sati.

Pucanj u sopstveno koleno

To nije bio godišnji odmor, nije ni bolovanje, nije bilo neplaćeno odsustvo... Jednostavno nije dolazio na posao pa je prirodno da se takva privilegija može smatrati i očiglednom korupcijom.

Usledio je neubedljivi odgovor bez činjenica jer je Almaši tvrdio da je od 3. decembra prošle godine na bolovanju. Pitanje se, međutim, odnosilo na period pre bolovanja i novinari su upućeni da potraže činjenice kod njegovog poslodavca, u JKP „ Čistoća i zelenilo".

Mutna voda

Odbornik Almaši je pokrenuo i niz pitanja vezanih za rad prečistača otpadnih voda i to čitajući pismo koje je neimenovani subjekt uputio rukovodstvu JKP „Čistoća i zelenilo". Dileme koje pokreće pismo odnose se na sanaciju prečistača i tehnološke parametre tog sistema odnosno na poslovanje JKP „Vodovod i kanalizacija" u 2012. godini.

Istinu i činjenice koje će inicijativa učiniti dostupnim javnosti mogu se očekivati naknadno jer u pismu koje je pročitano postavljana su pitanja bez ponuđenih odgovora pa čak i bez ubedljivih indicija.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 9983

Povezana vest

Povezane teme

korupcija

biznis inkubator

jkp čistoća i zelenilo

javna preduzeća

silard almaši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.