Komentara: 5
Pregleda: 5554

Prvi put na čuvenom "Vensan" hipodromu biće i predstavnika iz Subotice

23.12.2018. u 18:12h
Izvor: Subotičke novine
Prvi put na čuvenom "Vensan" hipodromu biće i predstavnika iz Subotice

Na katolički Božić, u utorak, 25. decembra, Subotica će prvi put imati predstavnika na čuvenom „Vensan” hipodromu u Parizu. Grlo, koje se nalazi u treningu na prostorima nekadašnje Jugoslavije, naći svoje mesto na najpoznatijem svetskom hipodromu koji je domaćim najvećim trkama. Među kasačima će se naći ime grla Eros Josselyn, vlasnika Dejana Bačića iz Subotice, dok je vozač i trener Jože Sagaj iz Slovenije.

– „Vensan” je centar događanja u kasačkom sportu. Najbolja staza, najveći hipodrom, najveće trke, ne samo u Evropi, nego možda i na svetu. Krajem januara se održava čuvena „Grand Prix d'Amérique”, jedna od najvećih trka na svetu. To je vrhunac dometa u našem sportu – objašnjava Bačić na početku razgovora za „Nove Subotičke novine”.

Grlo Eros Josselyn će, dakle, dobiti priliku da prisustvuje i pokaže kvalitet, na najboljoj stazi, pred zahtevnom publikom.

– Trke padaju baš na Božić, malo je to nezgodno, ali su svi koji su u ekipi to prihvatili, jer je i sam nastup u takvom društvu jedan zaista veliki uspeh.

Prvi put na čuvenom "Vensan" hipodromu biće i predstavnika iz Subotice

Samo po sebi nameće se pitanje oko očekivanja vezanih za nastup i plasman među elitnim rivalima.

– To je najteže pitanje. Naravno da očekujemo dobar rezultat. Zato idemo, zato rizikujemo toliki put za Božić. Ali, tamo je svaki rezultat dobar. Uglavnom nastupa preko 10 grla u trci, svi su konji dobri, na svakog treba računati i ozbiljno shvatiti. Svako bi voleo ono najbolje, ali i samo ući u tu grupu odavde, sa ovih prostora, nije lako. Trka je na 2.700 metara, iz okreta, našem konju odgovaraju duge distance, tako da sa time ne bi trebalo da bude nekih problema. Sreća je svakako potrebna, videćemo. Čekamo trku.

I LOGISTIKA ZA POHVALU - Vlasnik u Subotici, grlo i trener u Sloveniji, a trke u Marseju, Parizu, Budimpešti... – Moram da priznam da nije jednostavno, Francuska je baš daleko. Ipak treba dosta vremena, sredstava, logistike, svega što ide sa tim. Put na trke traje 2-3 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova. Sa Sagajem imam odličnu saradnju i veliko poverenje. Odličan je stručnjak, profesionalac, dobar čovek pre svega, i do dosta olakšava saradnju. Srećom, Eros jako dobro podnesee putovanje i nema barijera poput granica, što je problem kada grla dolaze ili izlaze iz Srbije – naglasio je Dejan Bačić.

Pogled na rezultate koje je Eros Josselyn beležio potvrđuju da ovo i nije bilo kakvo grlo. Nastupio je ove godine na osam trka, sedam puta je pobedio, jednom je zagalopirao. Maj je doneo dve pobede u Sloveniji, na trkama u Ljutomeru i Ljubljani. Rezultat od 23. juna i pobeda u Feurs-u u Francuskoj potvrdili su da je ovo grlo koje može da nastupa na „velikoj sceni”.

– Sve trke u Francuskoj su veliki uspeh. Nigde nije lako doći do pobede, pogotovo ne u Francuskoj koja ima ogroman broj konja, i to veoma kvalitetnih – ističe Bačić.

Usledile su pobede u Saint-Omer-u 22. jula, potom u La Capell-u 15. avgusta. Upravo se ta pobeda, na 2.700 metara i vremenski rezultat od 1:14,8, izdvaja. Nakon nje zabeležena je pobeda u jednoj od većih trka u Mađarskoj „Hungaria dij” 8. septembra, uz rekord trke i rekord staze na 2.600 metara koji sada iznosi 1:16,0. Poslednji čin zabeležen je 24. novembra, na hipodormu u Marseju, ostvarena je pobeda u trci na 2.300 metara, uz novi sopstveni rekord od 1:13,9.

– Sada dolazi ono što smo svi čekali, da dođemo do Pariza, do čuvenog „Vensan” hipodroma. Godinu i po dana smo bili strpljivi da grlo pokaže formu, ali je vredelo.

Grlo Eros Josselyn je francuskog odgoja, kupljeno je pre dve godine, kao dvogodac, na aukciji u Caenu.

– Ova aukcija je bila povezana sa kvalifikacijama, tako da smo mogli da vidimo grla na stazi. Tu je, naravno, pedigre bitan, ali i izgled konja. Bilo je tada oko 170 konja na aukciji, davali smo ocene na osnovu kasa, pedigrea, izgleda i rezultata. Dali smo mu najviše ocene. Ne znam ni dan danas kako je ovaj konj završio kod mene. Imali smo, priznajem, sreće. Bez tog elementa nema rezultata u sportu – priznaje Bačić.

Prvi put na čuvenom "Vensan" hipodromu biće i predstavnika iz Subotice

Kao vlasnik grla, Bačić je ne tako davno imao i svoja grla u Srbiji. Kao i sada, vodio se politikom da umesto kvantiteta traži kvalitet, a to se ispoljilo kroz sjajne rezultate grla Bessie i Iarissa Urby.

– Bio sam redovniji u Srbiji, potom sam se okrenuo nastupima u inostranstvu, što ne znači da se neću vratiti, odnosno takmičiti sa nekim grlima na hipodromima u Srbiji – govori Bačić, a onda i otkriva kako je došlo do saradnje sa majstorom kasa iz Slovenije, 2011. godine:

– Bessie je bila u treningu kod Branislava Mukića, i postizali su fantastične rezultate. Stigla je „Dužijanca”, jedna od najvećih trka kod nas, a trener je imao dva grla u toj trci. Na žalost, nije mogao da vozi i Bessie, pa sam zamolio Sagaja da preuzme moje grlo. Sreli smo se pre toga, jednom ili dva puta, ali nismo imali nikakvu specijalnu komunikaciju, kamoli saradnju. On je, ipak, prihvatio ponudu, i napravili su iznenađenje – osvojili prvo mesto i to posle pobede u oba „hita”. U Mađarskoj je bilo uspeha potom na 2-3 velike trke. Posle dve godine, 2013., opet na „Dužijanci” sam imao kobilu Iarissu Urbi, bila je u treningu kod Aleksandra Dimitrijevića, a Sagaj je opet bio vozač i ponovo stigao do prvog mesta. Godine 2015. kupili jednu francusku kobilu koja se zove Breve des baux i od onda traje saradnja. Ona nam je otvorila put za Francusku i njoj možemo biti zahvalni. Postigla je 25 pobeda, za nas za tri sezone, uz jako lepu zaradu. Trčala mnogo u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj, a dobili smo i sa njome jednu trku u Lionu i na konto te pobede kupili smo Erosa Josselyn-a.

Kako to i obično biva, saznajemo da je ljubav prema ovom sportu nasleđena u porodici, od dede, da je trajala od zabavišta, od ponija, do, evo Erosa Josselyn-a, pred kojim je možda i ispit karijere.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5554
Povezane teme

konjički klub

konjički klub bačka

konjički sport

kasačke trke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.