Komentara: 0
Pregleda: 1370

Prvi Međunarodni festival kratkometražnih filmova posvećen romskoj tematici u Malom Iđošu

04.09.2017. u 14:09h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival kratkometražnih filmova posvećen romskoj tematici "FROM", održaće se od 7. do 9. septembra u "Državi umetnosti" ("State of art"), u Malom Iđošu. Festival se organizuje po prvi put u našoj zemlji.
Prvi Međunarodni festival kratkometražnih filmova posvećen romskoj tematici u Malom Iđošu

Tokom trajanja Festivala, publika će biti u prilici da pogleda domaća i svetska filmska ostvarenja kratkog metra s romskom tematikom. Takođe, sva tri dana posetioci će moći da uživaju u vinskim, poslastičarskim i mnogim drugim delicijama Iđoških majstora.

Selektor prvog Međunarodnog festivala kratkometražnih filmova posvećenog romskoj tematici, reditelj Filip Markovinović, od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta, odabrao je 20 filmova, koji će se u dva Festivalska dana takmičiti za nagradu "Države umetnosti".

Govoreći o selekciji filmova, selektor je rekao da ni ona nije mogla mnogo da pobegne klišeu, utemeljenom o ovoj manjinskoj zajednici.

- Filmovi koje ćete videti u Takmičarskom delu Festivala, najčešće razmatraju jednu od gorućih tema za romsku populaciju. U pitanju su filmovi koji za temu imaju težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova, kao i kulturoloških razlika, koje se na ovaj ili onaj način prevazilaze. To samo po sebi, naravno, nije loše, čak bi se moglo reći da je i očekivano i normalno, jer položaj Roma diktira ove teme - rekao je Markovinović.

Festival će početi 7. septembra, u 19 časova, svečanim otvaranjem "Države umetnosti", kojom će u narednih godinu dana predsedavati glumica, Ana Sofrenović. "Država umetnosti" biće mesto za sve one koji budu želeli da žive i stvaraju kreaciju i umetnost.

Nakon svečanog otvaranja i koktela, publika će od 21 čas biti u prilici da pogleda film "Kenedi se vraća kući", autora Želimira Žilnika, jednog od najuticajnijih autora koji je svoj rad posvetio romskoj temi. 

Drugog dana Festivala, 8. septembra, s početkom u 18 časova i 30 minuta, uslediće otvaranje izložbe fotografija autora Ranka Đurovića, dobitnika zlatne medalje na Međunarodnom salonu fotografije "Njujork – Menhetn 2017". Nešto kasnije, u 20 časova, započeće se s Takmičarskim programom, projekcijom takmičarskih filmova.

Poslednjeg dana, 9. septembra, na programu će biti druga Takmičarska selekcija, čiji početak je zakazan za 18 časova i 30 minuta, kao i prethodnog dana. U muzičkom delu programa, publiku će zabavljati bend "Jovica i Luluđi", a proglašenje pobednika ovogodišnjeg Festivala biće u ponoć, čime će se i zatvoriti Festival. Nagradu "Države umetnosti", pobedniku će uručiti direktor Festivala, Zoran Tairović.

O pobedniku Festivala, odlučivaće tročlani žiri, u čijem sastavu će biti jedan od najvećih srpskih reditelja, Slobodan Šijan, koji će predsedavati žirijem, proslavljeni dokumentarista, Janko Baljak, i reditelj i profesor režije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, Antal Silard.

Organizatori prvog Međunarodnog festivala kratkometražnih filmova posvećenog romskoj tematici pozvali su sve zainteresovane građane, da im se pridruže i budu deo Festivala kojim će, kako kažu, zajedno rušiti predrasude o ovoj manjinskoj zajednici, kao i da budu svedoci jednog drugačijeg pogleda na svet i umetnost.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1370
Povezane teme

Romska zajednica

mali iđoš

filmski festival

Međunarodni festival kratkometražnih filmova romske tematike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.