Komentara: 0
Pregleda: 2017

Prvi dan "Jazzik" festivala

28.04.2012. u 22:46h
Izvor: RTV Yueco
Treći subotički džez festival pod nazivom „Džezik“ otpočeo je juče koncertima na sceni Jadran, ali isto tako i sa bogatim pratećim programom. U pitanju su brojne muzičke radionice, izložbe fotografija i promocije knjiga, što ovaj festival čini još potpunijim i sadržajnijim pružajući priliku subotičanima da saznaju nešto više o istoriji,ali i novijim aspektima jedinstvenog muzičkog pravca kakav je džez.
Prvi dan "Jazzik" festivala

U kafe knjižari „Plato“ održana je promocija multimedijalnog projekta fotografa Ivana Grlića pod nazivom „Serbijan džez, bre“ koji predstavlja neku vrstu fotografske antologije najvećih imena džez muzike ovih prostora. Knjiga ima svoj višestruki značaj, kako svojim kvalitetom štampe i rezolucije fotografija tako i edukativnu ulogu koja je od primarne važnosti za najširu publiku i javnost, jer se time širi ukupna svest o vrednostima i visokom mestu koje zauzima srpski džez. Autor projekta Ivan Grlić po svom priznanju nije bio u džez vodama, jer je odrastao na muzici novog talasa, ali je sticajem okolnosti upoznao naše džez velikane, uvideo njihovu duhovnu višeslojnost i prikazao ih je fotografišući ih ne na koncertnim binama, kako smo navikli, već u svom prirodnom okruženju i gradovima u kojima su odrasli, čime se ističe autentičnost ove dvojezične foto-monografije koja broji više od dve stotine fotografija preko 90 najznačajnijih ličnosti srpskog džeza.

Uvodnu reč Ivanove knjige dao je naš najeminentniji džez kritičar i tvorac kultne televizijske emisije „Džez face“ Vojislav Pantić, koji nije krio oduševljenje radom ovog mladog fotografa i na najbolji način opisao ovaj projekat kao „slike koje mogu da se čuju“ čime je istakao autorovu ideju da se promoviše srpska kultura i umetnost otelovljena u ličnostima posleratne i savremene srpske džez istorije.

Na sceni Jadran sinoć su svojim koncertima ljubitelje džeza oduševili najpre sastav iz Srbije „Dže-sens“ koji sačinjavaju naši najeminetniji džez muzičari, takođe profesori na akademijama i istaknuti članovi beogradskog big-benda, a zatim i Baboš Đula, najcenjeniji džez gitarista u Mađarskoj. „Džezik“ festival se zatvara večeras takođe na sceni Jadran sjajnim koncertima Sofije Knežević, trenutno najveće predstavnice mlade i tzv. Treće generacije džezera koja živi i radi u Njujorku, a potom i zvezda festivala bubnjar Al Foster, koji je sarađivao sa najvećim svetskim džez muzičarima poput Majlsa Dejvisa. Koncertno veče počinje u 20 časova nastupom polaznika džez odseka subotičke muzičke škole, a potom i pomenutog Sofidžez kvarteta kao i kvartet Al Fostera čime će se treći „Džezik“ festival u Subotici i zvanično završiti, ali samo do naredne i nadamo se još muzikalnije i zvučnije festivalske godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2017
Povezane teme

Jazzik

Jazzik Festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.