Komentara: 11
Pregleda: 18774

Protiv krpelja najvažnija prevencija

20.04.2018. u 14:24h
Izvor: Subotica.com
Osim za učestaliji i duži boravak u prirodi sugrađana i kućnih ljubimaca, početak proleća i toplije vreme pogoduju razmnožavanju i naglom porastu broja krpelja. Dok stručnjaci upozoravaju da je prevencija najvažnija, nadležni poručuju da se održavanje javnih površina, kao i tretman suzbijanja krpelja sprovodi po predviđenom Godišnjem planu.
Protiv krpelja najvažnija prevencija

Krpelji se najčešće javljaju u prolećnim mesecima, aprilu i maju, kao i nakon završetka najtoplijeg dela leta, odnosno krajem avgusta i u prvoj polovini septembra. Prema rečima veterinara dr Petra Markovića, Subotica važi za grad koji ima bujniju vegetaciju, odnosno mnogo drvoreda, zelenila i parkova, što pogoduje namnožavanju krpelja, te širenju vektorske bolesti, koju ovi paraziti prenose na pse i mačke.

- Krpelji ne žive na psu ili mački, već u prirodi gde mogu da polažu jaja, i to obično na tamnom i vlažnom mestu poput kore drveta, zemlje, busena i žbunja. Krpelj se zakači na životinju, posisa krv i nastavlja da završava svoju reprodukciju. Problem je što ne prenose jednu, već ponekad i više bolesti, stoga je najvažnija prevencija i zaštita životinja. Najefikasniji su preparati koji se direktno nanose na njih, a postoje dve vrste, insekticidi i repelenti. Osim toga, postoje i ogrlice, tablete, kao i takozvani "spot on" preparati, koji se kapaju na površinu tela - objašnjava dr Marković, dodajući da pregled životinja ne može biti toliko efikasan, naročito ako imaju dugu dlaku, koliko mogu biti preparati.

Protiv krpelja najvažnija prevencija

Osim za životinje, krpelji su opasni i za čoveka, jer mogu da prenesu razne bolesti od kojih je najznačajnija Lajmska. Dr Nebojše Bohuckog, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, kaže da je Lajmska bolest u prvom stadijumu u potpunosti izlečiva, ali da problem nastaje ukoliko se simptomi ignorišu nekoliko meseci, što za rezultat može da ima pojavu paralize nerava, zapaljenja zglobova, meningitis, a kao najopasniji karditis, koji zahvata srčani mišić, zbog čega se javljaju ozbiljni poremećaji rada srca.

LAJMSKA BOLEST U PORASTU - Prvi slučaj Lajmske bolesti u Vojvodini registrovan je 1988. godine, a prema rečima epidemiologa, u periodu od tri decenije beleži se trend porasta obolelih od ove bolesti.
- Poslednjih godina, dostignuta je vrednost od 200 slučajeva na nivou Vojvodine, što znači svaki deseti stanovnik na 100.000 ljudi. U Severnobačkom okrugu je u toku 2016. godine zabeleženo 12 slučajeva Lajmske bolesti - navodi dr Bohucki.

Poenta je da se krpelj odstrani što pre, stoga je potrebno da samostalno prionemo na vađenje, za šta je potrebna samo pinceta i mnogo strpljenja. Takođe, kada se vratimo iz prirode, uvek treba uraditi samopregled ili zamoliti nekoga da vas pregleda, jer su se dešavali slučajevi da pacijenti krpelja zamene za mladež. Nakon što smo uočili krpelja, to mesto posmatramo i čekamo da prođe period inkubacije, koji traje od tri do 32 dana. U prvom stadijumu javlju se promene na koži, odnosno crvenilo poznatije kao Bivolje oko, jer ima rub koji se širi. To je prvi znak Lajmske bolesti, nakon čega se obavezno javljamo lekaru i u izlečenje je u potpunisti moguće - poručuje dr Bohucki, dodajući da je najvažnija prevencija, odnosno nanošenje referenata pre boravka u prirodi.

Protiv krpelja najvažnija prevencija

Krpelji se najčešće javljaju na travnatim površinama koje se ne održavaju i ne kose, a njihovom razvoju pogoduje i blizina šume. Prema Godišnjem planu održavanja javnih površina na teritoriji našeg grada, blokovske površine kose se do osam puta, dok se prvorazredne površine kose nešto češće, do 12 puta u toku sezone. Iz JKP "Čistoća i zelenilo" kažu da su održavanje javnih površina započeli 9. aprila, te da će u narednom periodu intenzivirati, zbog predstojećih prvomajskih praznika, kada će većina sugrađana boraviti u prirodi.

- Trenutno po drugi put kosimo Palićki put i pokosićemo ga još jednom pred 1. maj, odnosno magistralni put od Subotice do Palića, Zelenogorsku ulicu i levu stranu Palića, dok je desna u nadležnosti preduzeća "Park Palić". Kada je u pitanju košenje blokovskih travnjaka, do sada smo pokosili Prozivku i Radijalac, a u narednom periodu uslediće Teslino naselje i Mali Radanovac. Uži centar pripada prvorazrednim površinama, stoga se kosi češće i do sada smo ga pokosili dva puta - ističu iz nadležnog preduzeća.

Protiv krpelja najvažnija prevencija

Kako bi se krpelji istrebili sa javnih površina, u našem gradu se tretman protiv ovih parazita sprovodi dva puta godišnje. Iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj kažu da je Javna nabavka ove usluge završena, te da će se prvi tretman sprovesti najkasnije do 26. aprila, a drugi u periodu od 25. avgusta do 15. septembra, u zavisnosti od vremenskih prilika i utvrđenog brojnog stanja krpelja na površinama predviđenim za tretman, a to su Subotica, Palić i Kelebija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 dana
Komentara: 11
Pregleda: 18774
Povezane teme

ujed krpelja

jkp čistoća i zelenilo

krpelji

akcija suzbijanja krpelja

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

održavanje javnih površina

dr nebojša bohucki

boravak u prirodi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.