Komentara: 88
Pregleda: 13669
Foto

Protest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na ulice

10.07.2022. u 12:11h
Izvor: Subotica.com
Oko 150 meštana Makove sedmice i drigih delova grada okupilo se sinoć u centru naselja u pokušaju da još jednom skrenu pažnju nadležnima da su i dalje u strahu zbog oružanog sukoba migranata. Kako su nam posvedočili meštani ovog dela grada, iako dolaze u manjim grupama, migranata još uvek ima, pa se sa prvim mrakom kapije zaključavaju, a ulice ostaju puste. Na lice mesta, sinoć je izašao i načelnik našeg okruga, Bojan Šoralov koji je medijima rekao da razume zabrinutost građana, te apelovao na meštane da ne donose jednostrane odluke.
Protest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na ulice

Prošlo je sedam dana od oružanog sukoba migranata u Hrastovači, a građani ovog naselja još uvek čekaju odgovore na pitanja odakle migrantima oružje, ko im je dozvolio da prave ilegalne kampove u šumi, te šta će se konkretno uraditi u cilju žaštite žitelja od sve agresivnijih migranata. 

- Okupili smo se ovde da vidimo šta i kako dalje. Da i na ovaj način postavimo pitanje nadležnima hoce li konačno preduzeti nešto konkretno da se ovaj problem trajno reši- ističe meštanin ove mesne zajednice.

Protest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na uliceProtest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na ulice

Dok čekaju odgovore na postavljena pitanja, jednoglasno poručuju da su i dalje u strahu, zabrinuti za sopstvenu bezbednost i bezbednost najbližih.

- Tužno je kod nas ovih dana. Ljudima se strah uvukao u kosti. Rano ujutru ovde žive duše nema, a već sa prvim mrakom kapije se zaključavaju. Najtužnije je kada stigne autobus pa muževi i očevi izlaze da sačekaju žene i decu, to nikada nije bilo tako. Nekada smo živeli mirno, a sada o tim vremenima sanjamo - navodi mladić - Nekada se društvo okupljalo na igralištu, tu smo pričali, šalili se do kasno u noć, niko nas nije dirao. Od kada su došli migranti, a naročito od pre nedelju dana, omladine na ulicama nema. Roditelji nas voze do grada, pa se tamo družimo, ali park u našem mestu, mestu gde smo odrasli, postao nam je nedostupan - nadovezuje se sedamnaestogodišnja devojčica.

Protest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na ulice

ŠORALOV: RAZUMEM ZABRINUTOST GRAĐANA, ALI IH MOLIM DA NE DONOSE JEDNOSTRANE ODLUKE - Na lice mesta izašao je i načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov koji je građanima poručio da razume njihovu zabrinutost, te ih pozvao da ne donose nikakve jednostrane odluke koje ih mogu dovesti u opasnost, već da imaju poverenja u organe reda.

- Građani apsolutno mogu da veruju vlasti i službama bezbednosti, zaista brinemo o njima i radimo na tome da okupimo sve relevantne ustanove i službe koje će raditi na slučaju koji se desio pre nedelju dana, ali i na ceokupnom problemu u vezi sa migrantskom krizom. Preduzećemo sve neophodne mere kako bi naši građani bili bezbedni i zaštićeni. U šumi više nema ilegalnih migrantskih kampova koje su sami pravili. Oni se sada kreću u manjim grupama, najviše po gradu, a kada ih grupišemo transportuju se u prvi prihvatni centar u kom još ima raspoloživih kapaciteta - tvrdi Šoralov.

On je apelovao na taksiste da ne prevoze migrante. - Razumem da od toga imaju finansijsku korist, ali na taj način čine medveđu uslugu MUP-u i vlasti. Molim ih da to više ne rade - zaključio je.

Iako su sada u nešto manjim grupama, meštani tvrde da migranati još uvek u ovaj deo grada pristižu svakodnevno i to pretežno taksi vozilima.

- Ne dolaze sada toliko često u centar naselja, ali ih do šume taksisti dovoze okolnim putevima. Kada policija pokupi migrante i preveze ih u Prihvatni centar, oni se peške ponovo vrate - svedoči jedan gospodin sa protesta - Živim sama u šumi, ranije su dolazi u velikim grupama, po 5 taksi vozila odjednom, sada, od kad se ovo desilo, su promenili lokacije, ali je sinoć opet grupa od desetak migranata prošla pored moje kuće - tvrdi sugrađanka.

Protest građana MZ Makova sedmica podržali su i članovi "Narodne patrole", koji su se, nakon protesta, zajedno sa građanima uputili ka Hrastovači. Na tom putu naišli su na pripadnike MUP-a, a nakon verbalne rasprave nastavili su mirnu šetnju po obodima šume, a potom se razišli.

- Ovo je naša šuma, želimo slobodno da šetamo njom, ne želimo da se sa prvim mrakom zatvaramo u kuće i da se sklanjamo sa ulica kada počnu da nam dovoze migrante ispred kućnog praga. Vi (policija) ste danas tu, šta će biti kada odete, da li ćemo moći da se osećamo bezbedno? - neke su od poruka građana kada su naletili na prvu policijsku blokadu na putu do šume. -

Protest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na uliceProtest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na ulice

- U toku su policijske radnje, radimo na obezbeđivanju šume, velika je površina u pitanju, kontrolisano propuštamo građane koji ovde žive, mnogo toga smo već uradili da bi unapredili bezbednost građana, zato nam je važno da nemamo nekontrolisan ulazak u šumu dok se bezbednosna situacija ne dovede na zadovoljavajući nivo - apelovali su policajci koji su na kratko zaustavili učesnike protesta. - Migrantima smo već ogranili kretanje, angažovani smo da im uskratimo prilaz ovom šumskom pojasu, ali potrebno je vreme da bismo to uspeli na duže staze. Činimo sve što je do nas da se građani osećaju bezbedno.

Protest na Makovoj sedmici: Živimo u strahu, decu ne puštamo na ulice

Pored građana Makove sedmice na protestu su bili i zabrominuti sugrađani iz drugih delova grada, ali i iz drugih gradova poput Sombora, Bačke Palanke i Beograda. Neki od njih su se obratili okupljenjima i izneli svoje viđenje i predloge rešenja. Stav mnogih je da da država nije učinila dovoljno da spreči ovu situaciju i da građani o tome više ne treba da ćute, već glasno progovore i traže aktivniji pristup i da se donesu konretnije odluke u cilju vraćanja spokoja u ovo mirno naselje uz granicu sa Mađarskom.

Izvor: Subotica.com

Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1)

Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #1)
Pogledaj ostale fotografije

Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2)

Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2) Protest protiv migranata na Makovoj sedmici (album #2)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 88
Pregleda: 13669

Povezana vest

Povezane teme

makova sedmica

migranti

migranti u subotici

napadi migranata

migrantska kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.