Komentara: 5
Pregleda: 3805

Prosvetari odlučili: Ocene ipak u đačkim knjižicama

20.12.2014. u 20:27h
Izvor: Radio Subotica
Škole u Subotici u ponedeljak, 22. decembra neće obustaviti nastavu i prvo polugodište biće završeno regularno, saznajemo u subotičkom Sindikatu obrazovanja Srbije. Takođe, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine neće u ponedeljak potpuno obustaviti nastavu i redovno će završiti prvo polugodište.
Prosvetari odlučili: Ocene ipak u đačkim knjižicama

Kako nam je rekla Zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora ovog sindikata, u četvrtak je u Beogradu održan sastanak štrajkačkog odbora četiri sindikata prosvete na kojem je zauzet stav da, ukoliko do kraja polugodišta ne bude potpisan Poseban kolektivni ugovor, škole u užoj Srbiji u ponedeljak, 22. decembra obustave rad, kao i da se održi protest u Beogradu.

Obustava rada ne važi za škole u Vojvodini, s obzirom na to da se u pokrajini polugodište završava 23. decembra, nedelju dana pre nego u užoj Srbiji. Zorica Karanović kaže da, iako neće biti obustave, njihove članice će i dalje zakonski štrajkovati sa skraćenim časovima od 30 minuta, a polugodište će biti završeno regularno.

NSPRV: Završavamo polugodište po planu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine neće u ponedeljak potpuno obustaviti nastavu i redovno će završiti prvo polugodište, rečeno je na konferenciji za novinare u ovom sindikatu.

Takvu odluku podržala je i gradska organizacija NSPRV–a u Subotici. Ovaj sindikat se u štrajkačkim zahtevima fokusirao na donošenje Zakona o javnoj upravi sa platnim razredima i na hitno zaključenje Posebnog kolektivnog ugovora.

Generalni sekretar NSPRV–a Hadži Zdravko Kovač je rekao da je ministar prosvete juče izjavio da je sa sindikatima postignut dogovor oko Posebnog kolektivnog ugovora. Sad se čeka saglasnost ministarstava rada i finansija. Takođe, sasvim je sigurno da se će Zakon o javnoj upravi raditi.

Ovaj sindikat štrajkovao je po jedan dan tokom četiri sedmice, tako da je praktično njihov štrajk okončan prošlog četvrtka, 11. decembra. Kako je rečeno u ovom sindikatu u Subotici, od 13 osnovnih i srednjih škola u kojima NSPRV ima članstvo, prve dve sedmice, u štrajku je po jedan dan učestvovalo 8 škola, a poslednje dve sedmice po 7 škola. U većini škola, skraćene časove su držali i zaposleni koji nisu članovi sindikata.

Đaci od srede na raspustu

Raspust za osnovce i srednjoškolce u Vojvodini počinje u sredu, 24. decembra i trajaće do 14. januara. Prema Pravilniku o školskom kalendaru za osnovne i srednje škole na teritoriji Vojvodine za 2014/2015. godinu, prvo polugodište se završava u utorak, 23. decembra 2014. godine. Školska godina u školama u centralnoj Srbiji završava se 30. decembra. Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za 2014/2015. godinu zimski raspust u školama u centralnoj Srbiji počinje 31. decembra i traje do 19. januara.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3805
Povezane teme

osnovna škola

obrazovanje subotica

štrajk prosvetara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.