Komentara: 5
Pregleda: 6337

Prošle godine sklopljeno blizu 600 brakova

09.01.2020. u 11:33h
Izvor: Subotica.com
Tokom 2019. godine, na teritoriji Grada Subotice sklopljeno je ukupno 597 brakova, što je za 100 venčanja manje u odnosu na prethodnu godinu. Iz Matične službe kažu da je ove godine prvo venčanje obavljeno 4. januara, te da je u najatraktivnijim mesecima za svadbe već nekoliko termina popunjeno.
Prošle godine sklopljeno blizu 600 brakova

Shodno manjem broju venčanja, zabeležen je i nešto manji broj mešovitih brakova, kojih je u 2019. godini sklopljeno 270, što je za multietničku sredinu kakav je naš grad, potpuno uobičajeno. Ipak, prošla godina donela je nešto veće starosne granice za stupanje u brak, te je prosečan broj godina za muškarce 35, a za žene 32 godine života prilikom ulaska u bračnu zajednicu.

- Mladi se teško odlučuju da se obavežu i radije žive u vanbračnoj zajednici. Primera radi, pošle godine smo imali parove koji su se venčali, a da više od 20 godina žive zajedno i imaju odraslu decu. Takođe, sama organizacija i troškovi svadbe su veliki i to su neki od razloga zbog kojih se starosna granica za stupanje u brak pomera iz godine u godinu - objašnjava Aranjka Kobrehel, zamenica matičara na knjizi venčanih.

Pored venčanja u našem gradu, zaključeno je još 113 brakova u inostranstvu, koji su upisani u knjigu venčanih Matične službe Grada Subotice, po prebivalištu jednog od supružnika.

- Zanimljivo je da je kod nas zaključeno 47 brakova kod kojih je jedan od supružnika strani državljanih. Reč je, pre svega, o državljanima zemljama iz regiona, kao što su Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonije i Crna Gora, ali je bilo supružnika iz Meksika, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Brazila, Filipina, Indonezije, Austrije, Nemačke, Poljske, Portugala i drugih zemalja. To je zbog naših mladih, koji odlaze da rade u inostranstvo i tamo se upoznaju sa svojim budućim supružnicima, te izraze želju da venčanje obave u Subotici - kaže naša sagovornica.

Prošle godine sklopljeno blizu 600 brakova

Prvo venčanje ove godine obavljeno je u subotu, 4. januara, dok je do današnjeg dana venčano četvoro mladenaca. Iako je knjiga za zakazivanje termina zvanično otvorena 15. decembra prošle godine, iz Matične službe poručuju da je za ovu godinu već nekoliko termina popunjeno, da je najatraktivniji mesec za venčanje i dalje maj, dok se avgust i septembar nalaze na drugom i trećem mestu.

- Prošle godine smo počeli nešto ranije da upisujemo venčanja, jer iako je 15. decembar zvaničan datum za početak zakazivanja termina, kada možemo da pravimo zapisnike za narednu godinu, na insistiranje mladih koji su već imali rezervisane sale i muziku, počeli smo još u novembru da ih upisujemo olovkom - ističe Kobrehel. - Za zakazivanje venčanja dovoljno je da budući mladenci dođu u Matičnu kancelariju i sa sobom ponesu ličnu kartu. Ništa drugo od dokumentacije nije potrebno, sve ostalo se službeno pribavlja.

Iz Matične službe napominju da su venčanja u Maloj sali besplatna, za iznajmljivanje Velike većnice uz muzičku pratnju potrebno je izdvojiti 6.333 dinara, dok je izlazak matičara na teren najskuplji i iznosi 19.064 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 6337
Povezane teme

sklapanje braka

venčanja

venčanje

matična kancelarija

venčani

matična služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.