Komentara: 3
Pregleda: 1289

Prošle godine nije bilo zabeleženih slučajeva tuberkuloze

25.03.2024. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Protekle godine nijedna osoba nije lečena od tuberkuloze, navode iz Dispanzera za plućne bolesti u Harambašićevoj i dodaju da je zahvaljujući vakcinaciji, blagovremenoj dijagnostici i adekvatnom lečenju situacija stabilna proteklih deceniju i po.
Prošle godine nije bilo zabeleženih slučajeva tuberkuloze

U našem gradu od tuberkuloze se na godišnjem nivou u proseku leči jedna do dve osobe, a prošle godine u Dispanzeru za plućne bolesti nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od ove, nekada vrlo zastupljene, bolesti.

- Ono što je dovelo do toga da poslednjih 15 godina imamo stabilnu situaciju i znatno manje obolelih od tuberkuloze, jeste činjenica da se jako vodilo računa o vakcinaciji, kao i o blagovremenoj dijagnostici i adekvatnom lečenju. Svako novorođenče još u porodilištu prima BCG vakcinu koja je jedina koja se danas daje protiv tuberkuloze - objašnjava dr Elizabeta Vrana, pulmolog u Domu zdravlja.

Prošle godine nije bilo zabeleženih slučajeva tuberkulozeDugotrajni kašalj praćen noćnim preznojavanjem, gubitkom apetita i telesne težine svakako su simptomi zbog koji pacijent treba da se javi pulmologu koji može posumnjati na tuberkulozu. Iskašljavanje krvi zahteva hitan odlazak kod lekara, navode iz Doma zdravlja.

Pacijente šaljemo na snimanje pluća i, ukoliko snimak pokaže neku promenu, radi se dalja dijagnostika. Ako postoji sumnja na tuberkulozu pacijenta upućemo na analizu ispljuvka. Ukoliko se pod mikroskopom uoče crvene acidorezistentni bacili to znači da je pacijent direktno pozitivan na mikobakteriju. Naravno, to ne znači odmah tuberkulozu, danas čak više imamo te atipične mikobakterioze. Tuberkuloza je nama svakako najznačajnija, jer je zarazna bolest od koje češće obolevaju starije osobe i muškarci, odnosno osoba kod kojih je zbog neke hronične bolesti oslabljen imunitet, koje se ne hrane raznovrsno i kvalitetno... - ističe dr Vrana i dodaje da je tuberkuloza danas uglavnom izlečiva - Kada postavimo dijagnozu, pacijent dobija terapiju koja u prva dva meseca podrazumeva upotrebu četiri leka, a potom se još četiri meseca pije terapija u koju je uključeno šest tableta i najčešće dolazi do izlečenja.

Prošle godine nije bilo zabeleženih slučajeva tuberkulozeIako se kod nas javlja retko, tuberkuloza u svetu još uvek nije iskorenjena te tako godišnje oboli čak 10 miliona ljudi, dok bitku sa ovom bolešću svake godine izgubi milion i po ljudi.

- Tuberkuloza je nekada bila veoma zastupljena svuda, a nažalost imamo delove u kojima je ona i dan danas veoma rasprostranjena. To su uglavnom socijalno niže razvijene zemlje u kojima vlada veliko siromaštvo - zaključuje sagovornica povodom Međunarodnog dana borbe protiv tuberkuloze.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 dana
Komentara: 3
Pregleda: 1289
Povezane teme

nedelja borbe protiv tuberkuloze

tuberkuloza

dr elizabeta vrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.