Komentara: 1
Pregleda: 2961

Prošle godine na teritoriji SBO preminulo 608 osoba od raka, najčešće pluća i dušnika

15.03.2018. u 09:27h
Izvor: Subotica.com
Prošle godine na teritoriji SBO preminulo 608 osoba od raka, najčešće pluća i dušnika

Povodom obeležavanja marta kao meseca borbe protiv malignih bolesti, dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Subotica, ističe da su vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo identični vodećim uzrocima oboljevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.

- Muškarci u našoj sredini najviše oboljevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda od raka kod naših žena - kaže dr Dragaš.

Prema njenim rečima, rano otkrivanje raka čini lečenje delotvornijim i uspešnijim, te u velikoj meri umanjuje finansijski efekat ove bolesti.

- Prevencija i rano otkrivanje malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti. Na više od 80 odsto svih malignih bolesti moguće je uticati modifikovanjem faktora rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti, kao što su korišćenje duvanskih proizvoda, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, konzumiranje alkohola, infekcije, faktori iz životne i radne sredine - naglašava specijalista socijalne medicine.

Tokom prethodne godine, u Severnobačkom okrugu umrlo je ukupno 2642 osobe, od koji je od malignih bolesti preminulo 608 osoba, pokazali su rezultati analize mortaliteta od maligne bolesti. Najučestalije dijagnoze, odnosno lokalizacije bile su rak pluća i dušnika (umrle 153 osobe), debelog creva (umrle 44 osobe), raka bez označene lokalizacije (umrla 41 osoba), završnog creva (umrla 41 osoba) i raka stidnice (umrlo 38 osoba).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2961
Povezane teme

rak

maligne bolesti

dr zorica dragaš

mesec borbe protiv malignih bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.