Komentara: 7
Pregleda: 6926

Propada Titova vila na Paliću

13.08.2012. u 03:26h
Izvor: Blic
Jedna od najlepših vila na Paliću, poznatija kao Titova, trenutno u rukama grada Subotice, nalazi se u izuzetno lošem stanju i čeka da bude vraćena vlasnicima od kojih je 1946. godine oduzeta.
Propada Titova vila na Paliću

Jedna od najlepših vila na Paliću, trenutno u rukama grada Subotice, sagrađena je 1903. godine

Od kada naslednici vlasnika Vilima Konena potražuju svoju imovinu, grad je u potpunosti digao ruke od održavanja objekta u kome su boravili najpoznatiji srpski pisci, umetnici i političari. U prostranom dvorištu vile, u kome se nalazilo prvo privatno tenisko igralište, nalazi se i opštinska kuća u kojoj od 1972. godine živi domaćica vile Đula Raguž. Ona nije želela da govori o ljudima koji su dolazili, ali je za „Blic“ rekla da je nekada bilo lepo raditi u elitnom okruženju.

- Vilu su koristili opštinski i drugi funkcioneri, intelektualci i umetnici. Moje je bilo samo da služim kafu i piće. Tita nisam nikada videla, ali su Konenovi naslednici dolazili. Bio je njegov unuk, mislim da je iz Beograda. Kuća je u lošem stanju od 2005. godine, od kada se ne koristi, zidovi su vlažni, a od kiše podrumi budu puni vode - kaže Đula Raguž.

Dragan Miljković, savetnik direktora „Ellite Palić“, kaže da su u vili boravili svi Titovi saradnici, kao i Oskar Davičo, Tanasije Mladenović, kasnije Antonije Isaković, Milan Konjović i Rade Šerbedžija i da je Dobrica Ćosić u njoj pisao „Korene“.

- Vila je 1946. godine postala narodno dobro, korišćena je za opštinske potrebe, a pošto je najbolji proizvod toga vremena bio Tito, da se narod ne bi pitao šta se u njoj dešava, nazvali su je Titovom vilom. Potvrdu imena je dobila 1963. godine kada je Tito prvi i jedini put prenoćio u tom objektu. U njoj su boravili svi važni gosti, pisci i umetnici kojima je država davala besplatno prostor za odmor ili rad. Kad je počelo da se priča o restituciji, prestalo je njeno korišćenje, ali i održavanje. Nažalost, ne postoje fotografije iz tog vremena - kaže Miljković.

U Gradskoj upravi kažu da bi bilo najbolje da vila bude vraćena porodici Konen, jer gradski budžet ne može da podnese troškove održavanja. Zimi su troškovi za struju od 30.000 do 60.000 dinara. Napravio sam predračun za popravku krova, ali niko ništa još nije preduzeo. Da bi se obnovila i da bi se vratila u stanje korišćenja od krova do temelja, treba najmanje 20.000 evra - kaže rukovodilac za zajedničke poslove grada Subotice Ivica Arančić.

Ispred svog vremena Konenova vila je jedino arhitektonsko rešenje Ferenca Rajhla na Paliću. Sagrađena je 1903. godine po narudžbi Vilima Konena seniora koji se u Suboticu doselio 1885. godine vođen poslovima i investicijama koje će posle rata biti poznata mesna industrija „29. novembar“. Vilim Konen mlađi, za koga kažu da je bio ispred svog vremena, rođen je iste godine kada je vila građena i već sa sedam godina su počeli da ga pripremaju za preuzimanje poslovne imperije.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 6926
Povezane teme

palić

titova vila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.