Komentara: 0
Pregleda: 3270

Promovisana stručna knjiga za studente i učenike ekonomije

03.07.2018. u 16:16h
Izvor: Subotica.com
Mladi i ambiciozni ekonomski stručnjaci: Dr Husein Mehmedović iz Gračanice, Dr Goran Šijan i doktorant Saša Gravorac iz Subotice promovisali su gradu Gračanica, Federacija BiH, svoju novu stručnu knjigu za studente i učenike pod nazivom "Finansijska tržišta, instrumenti i institucije", koja je izašla u izdanju Internacionalnog Univerziteta Travnik.
Promovisana stručna knjiga za studente i učenike ekonomije

Brojne zvanice i goste na toj promociji u Srednjoškolskom centru Gračanica prvi je pozdravio prof. dr Enes Huseinagić, dekan Ekonomskog fakulteta, koji deluje pri Univerzitetu Travnik.

O najnovijem stručnom pristupu autora iz FBiH i Srbije, svoje zapažanje o tom delu izneli su:  prof. dr Kadrija Hodžić sa Ekonomskog fakulteta Tuzla, ali i naši profesori iz Srbije: Akademik prof. dr Rade Biočanin iz Beograda, Akademik Ukrajinske Akademije nauka prof. dr Predrag Dašić, rođen u Peći na Kosovu i Metohiji, i čuveni prof. dr Dušan Ješić sa Univerziteta Novi Sad - Fakultet tehničkih nauka, koji se rodio u obližnjem mestu između Doboja i Gračanice.

Iz Čikaga u Americi, putem skajpa promotivni skup je pozdravio lepim stručnim rečnikom dr Milivoje Davidović sa Univerzita Ilinois, jer je odnedavno tamo zaposlen kao jedan od najperspektivnijih mladih ekonomskim stručnjaka iz Jugoistočne Evrope. Bilo je to predivno organizovano druženje studenata, učenika, univerzitetskih profesora, privrednika i novinara u gradu Gračanica.

Na specijalno organizovanoj večeri za brojne goste čula se i pesma, red sevdalinki i onda red pesama iz Srbije. Prisutnima se činilo da niko više na tom mestu okupljanja i ne razmišlja o ratnim događajima pre dvadesetak godina.

- Moramo zaboraviti ratne događaje, jer je to nemenuto sa strane,oba naroda i Srbi i Bošnjaci, moraju normalno živeti i raditi da bi u ova teška vremena opstali u svetu, trgovati, sarađivati, razmenjivati iskustva u privredi, prosveti, zdravstvu itd. To je sigurno budućnost naroda u Jugoistočnoj Evropi, ne rat puškom - rekao neimenovani mladi Bošnjak, tokom svečane večere u Srednjoškolskom centru Gračanica.

O knjizi je putem skajpa govorio dr Milivoje Davidović.

- Segment knjige autori posvećuju sistematizaciji finansijskih institucija kao bitnih determinanti finansijskog tržišta, uz detaljnju eksplikaciju uloge i funkcije centralne banke, depozitnih i nedepozitnih ugovorno štednih finansijskih institucija. Detaljno je obrađena problematika poslovanja banaka, ali i najvažniji elementi poslovanja osiguravajućih kompanija, penzionih fondova, investicionih fondova i ostalih finansijskih institucija. Ovaj deo analize je od posebno značaja, budući da je u tranziciji došlo do  radikalne ekspanzije nedepozitnih finansijskih institucija u Jugoistočnoj Evropi. Materijal u knjizi obuhvata i povezuje u svrsishodnu celine logičnu trijadu iz pripadajuće naučne oblasti mesto na kome se organizovano uparuju ponuda i tražnja za novcem i finansijskim instrumentima. Knjiga sadrži obilje materijala, koje se odnose na na inostrano ali i na domicilno finansijsko tržište Jugoistočne Evrope. Ova knjiga je za studente, ali i za profesionalce iz oblasti finansijskog poslovanja. Iskrene čestitke mojim kolegama dr Huseinu Mehmedoviću iz Gračanice, dr Šijanu i mr Saši Gravorcu iz Subotice, grada koji mi zauvek ostao u srcu, jer sam na Ekonomskom fakultetu Subotica diplomirao na osnovnim studijama, a onda i magistrirao, da bi ubrzo postao najmlađi doktor ekonomskih nauka u AP Vojvodini i Srbiji. Zadovoljan sam što su me pozvali sa Univerziteta Ilinois, Ohajo, Amerika, da dođem kod njih, što govori da imam zaista kvalitet za svetsko finansijsko tržište - rekao je putem skajpa prisutnim gostima na promociji knjige u Gračanini, sada već priznati mladi svetski ekonomski stručnjak dr Milivoje Davidović, čovek sa ličnim dokumentima iz Subotice

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3270
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.