Komentara: 4
Pregleda: 1546

Promovisana knjiga "Dilema Kepiro"

23.11.2012. u 17:17h
Izvor: RTV Yueco
U organizaciji Jevrejske opštine Subotica sinoć je u Čitaonici Gradske biblioteke promovisana knjiga „Dilema Kepiro“, autora novinara i publiciste, Vladimira Todorovića. Knjiga govori o ličnosti Šandora Kepira, oficira mađarske žandarmerije, jednog od učesnika Novosadske racije u kojoj je pobijeno više od 3.400 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.
Promovisana knjiga "Dilema Kepiro"

Autor knjige je prisustvovao suđenju Šandoru Kepiru i smatrao je da sud nije obratio dovoljnu pažnju ličnosti optuženog, koji je oslobođen krivice za Novosadsku raciju 1942. godine.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica, Tomislav Halbrohr ocenjuje da je dobro što je knjiga napisana, jer je Jevrejska zajednica jako nezadovoljna oslobađajućom presudom. On je istakao da više od pola veka Jevreji negoduju što se nije mnogo govorilo o raciji u Novom Sadu gde je stradalo više od 3000 Srba, Jevreja i Roma. Mađarska dompobranska armija je streljala civile kao odmazdu na aktivnosti partizana. Njihov omer je bio 1:100, pa su za 30 stradalih honveda ubili 3000 ljudi.

Advokat i bivši potpredsednik Vlade APV, Branimir Mitrović pratio je suđenje Kepiru i smatra da je celo suđenje bilo farsa i da sud nije čak ispoštovao ni formu. U praksi je uobičajeno tako da sudija objavi presudu i u kratskim crtama je obrazloži, a kasnije se dostavlja pismeni otpravak presude u kojoj se detaljno obrazlaže presuda. Međutim, na ovom suđenju to nije bio slučaj.

Šandor Kepiro je u julu 2011. godine je oslobođen krivice, usled, kako je sud saopštio, nedostatka dokaza. Tužilaštvo u Budimpešti je najavilo da će uložiti žalbu na presudu ali je Kepiro u septembru umro, u 97. godini života. Kepiro je 1944. godine osuđen na 10 godina robije, ali su raspadom tadašnje Mađarske države sve presude poništene te Kepiro tu kaznu nikada nije odslužio.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1546
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.