Komentara: 3
Pregleda: 2283

Promovisana knjiga akademika Matije Bećkovića "Prahu oca poezije"

24.03.2017. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
U prepunoj sali Zadužbine Dušana Radića sinoć je održana promocija nove knjige akademika Matije Bećkovića „Prahu oca poezije. O spevu posvećenom Njegošu, pored autora govorio je i glavni urednik Srpske književne zadruge, Dragan Lakićević.
Promovisana knjiga akademika Matije Bećkovića "Prahu oca poezije"

Naslovom  speva „Prahu oca poezije“, Bećković pravi repliku naslova Njegoševe posvete „Gorskog vijenca“ Karađorđu- „prahu oca Srbije“ i  posvete Simi Milutinoviću Sarajliji iz „Luče mikrokozma“. Potpuno je bilo prirodno da se posle dva veka, prema Bećkovićevim rečima „ocu Srbije“ pridruži „otac srpske poezije“.

- Na Cetinju je Petar Petrović proglašen svetim lovćenskim tajnovicem, cetinjskim Prometejem za sve ono što je učinio za duh i opstanak našeg naroda. Ne zna se da li je svetije ono sto je činio za života ili je svetije njegovo posmrtno stradanje. On živi na usnama naših čitalaca, svaka njegova reč je sveta i živa i teško da im aili ako ih ima malo je takvih koji igraju takvu ulogu u sudbini svoga naroda i nekoga čije delo narod zna napamet - kaže Matija Bećković.

Epski obimno delo, koje sadrži četdeset pet pesama, objavljeno je u Plavoj ediciji Srpske književne zadruge kao 727. knjiga u biblioteci „Kolo“, povodom obeležavanja 125. godina postojanja ove izdavačke kuće.

- Ovde Matija piše apoteozu Njegošu, ali ne samo apoteozu nego i pokušaj da se odgonetne velika tajna Njegoša, njegovog genija, njegovog srodstva sa božanstvom,  sa Bogom i božanstvom poezije. To je čudo jezika koje je Njegoš ostvario u svojoj poeziji - kaže Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge.


Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 dana
Komentara: 3
Pregleda: 2283
Povezane teme

promocija knjige

srpski kulturni centar

zadužbina dušana radića

srpski kulturni centar sveti sava

matija bećković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.