Komentara: 10
Pregleda: 7129

Promocija knjige "Krst na križu"

04.11.2016. u 14:10h
Izvor: Subotica.com
U prepunoj dvorani SKC "Sveti Sava" sinoć je održana promocija knjige „Krst na križu“ Ratka Dmitrovića, glavnog i odgovornog urednika Kompanije „Novosti“.
Promocija knjige "Krst na križu"

Knjiga o rasvetljavanju srpsko-hrvatskih odnosa do sada je rasprodata u 15 hiljada primeraka, a uskoro će na tržištu biti i peto izdanje.

U knjizi je sabrano tri i po decenije novinarskog rada Ratka Dmitrovića, a na 530 strana mogu se pročitati eseji o poznatim, ali i potpuno nepoznatim temama iz prošlosti i sadašnjosti dva naroda. Ono što je razlikuje od drugih je što u tekstovima nema pristrasnosti, već su oni zasnovani isključivo na činjenicama.

- Kada me je svojevremeno jedan kolega pitao zbog čega se bavim odnosima Srba i Hrvata kojima se niko više ne bavi, rekao sam mu da mi je upravo dao odgovor – istakao je Ratko Dmitrović. - Rođen sam na 30 kilometara od Jasenovca, preci i sa jedne i druge strane su završili tamo, ali nikada se u našoj kući nije spominjalo ubijanje, klanje, NDH, ustaše... To govori samo o tome da Srbi nisu zadojeni mržnjom.

Promocija knjige "Krst na križu"

Za subotičku publiku posebno je bila zanimljiva tema o Bunjevcima.

- Bunjevci nisu ni Hrvati, ni Šokci, oni su Bunjevci. Na Srbiji je da im garantuje i dalje obezbedi pravo da se izjašnjavaju kako oni hoće – a hoće da budu Bunjevci – naglasio je Dmitrović.

O knjizi je govorio i književnik Pero Zubac, tvrdeći da je ona „svedočanstvo o doslednosti“.

- Knjiga je veoma aktuelna i važno štivo u ovom vremenu našeg nesuglasja, razmirica, optužbi i kontra optužbi. Sa Ratkom Dmitrovićem ne morate da se slažete sa onim što kaže ili zastuma, ali mora se poštovati njegova doslednost, jasan odnos prema istini i nimalo mrzilački odnos prema najcrnjim i najtežim pitanjima iz naše prošlosti i sadašnjosti – rekao je Pero Zubac.

Milomir Kragović, urednik izdavačke delatnosti Kompanije „Novosti“, podsetio je na uspeh knjige na nedavno završenom Sajmu knjiga.

Promocija knjige "Krst na križu"

Promocija knjige "Krst na križu"

Predstavljanju knjige „Krst na križu“ prisustvovao je Vladika bački Irinej sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve Eparhije Bačke, Miroslava Babić, članica Gradskog veća za kulturu, Milimir Vujadinović, republički poslanik i mnogi drugi ljubitelji pisane reči svih generacija. Odlomke iz knjige kazivao je Miloš Stanković, prvak Drame na srpskom jeziku i novi direktor Narodnog pozorišta.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu" Predstavljanje knjige "Krst na križu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 7129
Povezane teme

promocija knjige

skc sveti sava

miloš stanković

vladika bački irinej

ratko dmitrović

pero zubac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.