Komentara: 8
Pregleda: 7335

Promenom načina učenja do boljeg funkcionalnog znanja

10.12.2013. u 16:26h
Izvor: RTV Yueco
Četrdeset i pet darovitih učenika iz šest subotičkih osnovnih škola učestvovaće u programu koji ima za cilj promenu načina učenja dece i poboljšanje njihovog funkcionalnog znanja.
Promenom načina učenja do boljeg funkcionalnog znanja

Radi se o NTC programu, u čijoj izradi su učestvovali predstavnici MENSA-e, a koji se sprovodi u 15 zemalja i čiji se rezultati vide već posle mesec – dva. Promena načina učenja i veće funkcionalno znanje proističu kao imperativ iz rezultata PISA testova koji pokazuju da su naši učenici na niskom nivou funkcionalnih znanja u svetu.

Reproduktivno znanje naših učenika je na visokom nivou, ali je zato funkcionalno na veoma niskom, a od funkcionalnog znanja zavisi bruto-društveni proizvod jedne zemlje. Reproduktivno znanje podrazumeva stalno ponavljanje lekcija, a ono što je naučeno se zaboravlja posle nekog vremena. Zato je u Srbiji i još 14 zemalja pokrenut program koji ima za cilj podsticanje intelektualnog razvoja dece školskog uzrasta.

Pomoću izrađenih radionica, zagonetnih priča i primenjivanjem asocijativnih tehnika pospešuje se razvoj divergentnog razmišljanja koje direktno utiče na inteligenciju i povećanje funkcionalnog znanja.

Promenom načina učenja do boljeg funkcionalnog znanja

Primena ovakvih pitanja i ovih tehnika daje najbolje rezultate ukoliko je prvo u okviru formiranih sekcija usvoje darovita deca, koja to kasnije prenose vršnjačkom edukacijom na svoje vršnjake.

Konkretno u Subotici, uključeno je 45 darovitih učenika iz nekoliko Osnovnih škola, koji će biti objedinjeni u jednu sekciju. Sekcija obuhvata učenike četvrtih razreda škola Osnovnih škola „Miloš Crnjanski“, „Jovan Jovanović Zmaj“, "Majšanski put", „Kizur Ištvan“, „Matko Vuković“, „Sonja Marinković“ i „Ivan Milutinović“. Nosilac projekta Sekcije je OŠ "Miloš Crnjanski", a koordinator projekta, projektnog tima i realizacije je Danijela Đedović, pedagog.

 

Promeniti odnos prema načinu učenja dece

Ranko RajovićDa bi se popravilo funkcionalno znanje naših učenika potrebno je promeniti odnos prema deci i način učenja u osnovnim školama, izjavio je Ranko Rajović, dugogodišnji izvršni direktor MENSA Srbija i član komiteta svetske MENSA za darovite. Rajović, koji je autor NTC programa za darovite učenike, koji se sprovodi u 15 zemlja u Evropi, a koji je namenjen da deca bolje uče, bolje upamte i da bolje povezuju lekcije, kaže da je Srbija primorana na sprovođenje tog programa, jer rezultati PISA testova pokazuju da naša deca već godinama imaju ispod prosečno funkcionalno znanje.

"To je ono znanje koje je jako važno za povezivanje, a ono što naša deca imaju dobro, to je reproduktivno znanje. Da prevedem – naša deca mogu da pročitaju i da ponove, ali da povežu dve ili tri stvari – tu smo među poslednjima u Evropi", rekao je Rajović novinarima na predstavljanju programa NTC sistema učenja u Subotici.

On kaže da je dokazano da od funkcionalnog znanja zavisi bruto-nacionalni dohodak, napominjući da Evropa kasni za istočnom Azijom, a da su deca koja se sada testiraju ekonomski produktivna za 20 godina, što znači da je Evropa u problemu, a pogotovo Srbija koja je među poslednjim u Evropi.

Rajović kaže da se mora promeniti odnos prema deci, za koju ocenjuje da su prezaštićena, čime se narušava njihov razvoj.

Druga stvar koja mora da se promeni, po njegovom mišljenju, jeste način učenja, gde se lekcije uče kroz ponavljanje, da bi se kroz mesec ili godinu dana potpuno zaboravile. Ovim, reproduktivnim učenjem, po Rajovićevom mišljenju, dete ne može da povezuje, navodeći brojne primere pitanja i lekcija koje dete ne navode na razmišljanje, već služe za nagrađivanje reproduktivnog znanja, prenosi RTV.

NTC program je skraćenica od „Nikola Tesla Centar“ – odsek za darovite u okviru Saveza učitelja Srbije, koji funkcioniše i u Mensi Srbije, Matici Srpskoj i u Društvu učitelja Novog Sada.

Izvor: RTV Yueco
Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski" Sekcija za uspešnu i darovitu decu u OŠ "Miloš Crnjanski"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 7335
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.