Komentara: 3
Pregleda: 5082
Foto

Promena bodovanja male mature, đaci uveliko započeli pripreme

23.01.2018. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Sistem bodovanja male mature ove godine je izmenjen, te će đaci na testovima za prijem u srednje škole moći maksimalno da ostvare 40 bodova, dok će uspeh u prethodnom školovanju nositi najviše 60, umesto ranijih 70 bodova. Maturanti kažu da ih novi sistem ne brine i da su već počeli da se pripremaju za završne ispite, dok su nastavnici i pedagozi složni da je ovakav način bodovanja realniji.
Promena bodovanja male mature, đaci uveliko započeli pripreme

Promena načina bodovanja male mature, najavljena je još u junu prošle godine, a prema rečima Vesne Nedeljković, pomoćnice ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, ovakav sistem trebalo bi više da vrednuje znanje koje đaci pokažu na testu. Tako će testovi iz maternjeg jezika i matematike nositi po 13, a kombinovani test 14 bodova, dok će na osnovu uspeha iz osnovne škole, đaci moći da ostvare najviše 60 bodova. Ipak, učenici kažu da ih novi sistem bodovanja ne brine, već da im je važno da se dobro pripreme za završne ispite. 

- Generalno mi je svejedno, važno mi je da se dobro pripremim i onda ne bi trebalo da bude većih problema. Za malu maturu ću se pripremati pomoću privatnih časova, koji su vanškolske aktivnosti, i pomoću dodatnih nastava, koje su u okviru škole - kaže Aleksandra Draženović, učenica 8. razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić, koja ima želju da upiše Ekonomsku školu.

Promena bodovanja male mature, đaci uveliko započeli pripreme

- Mislim da ovaj sistem ne pravi značajnu razliku, jer će se sa njim smanjiti i broj bodova za upis u druge škole. Pripreme su već počele za srpski i matematiku, a što se tiče ostalih predmeta, kako učimo novo gradivo, tako ponavljamo gradivo iz prethodnih razreda - dodaje njen vršnjak Luka Sudarević, koji bi u septembru želeo da sedi u klupi Gimnazije "Svetozar Marković". 

- Pošto još nisam sigurna čime bih želela da se bavim, moj izbor će verovatno biti Gimnazija, društveno-jezički smer. Pripremaću se u okviru škole na dodatnim nastavama, a pošto mi matematika ide malo teže, to će verovatno biti pomoću privatnih časova - nadovezala se Iva Gabrić, maturantkinja OŠ "Ivan Goran Kovačić". 

Promena bodovanja male mature, đaci uveliko započeli pripreme

S obzirom na to da kriterijum za ocenjivanje ne mora biti isti u svakoj školi, Klara Dulić, nastavnica srpskog jezika, smatra da je promena načina bodovanja dobra, jer je đacima povećala šanse za jednako postizanje uspeha.

- Ovo je sistem koji je postojao i ranije, dakle ovo je zapravo povratak, a ne novi sistem bodovanja. Mislim da je ovaj način možda i bolji od prethodnog, jer nije u svakoj školi jednak kriterijum ocenjivanja. Možda ta petica nije svugde ista, a sa ovim završnim testom svi dobijaju jednaku šansu - naglašava Dulić, dodajući da su pripreme u OŠ "Ivan Goran Kovačić" uveliko počele - Učenici su zainteresovani, oni su još u septembru pitali kada počinjemo sa pripremama u školi. Pripreme smo počeli u prvom polugodištu, tako da sada već napredujemo. Nešto smo se pripremali iz starih zbirki, aktivno ponavljamo gradivo iz prethodnih razreda, a sada ćemo početi da se pripremamo iz novi zbirki za ovu školsku godinu.

Promena bodovanja male mature, đaci uveliko započeli pripreme

Kako svako odgovaranje ili kontrolni, pa tako i mala matura i odabir srednje škole mogu biti stresni, Zdenko Kunčak, školski pedagog, objašnjava kako stručna služba škole može biti od pomoći đacima prilikom donošenja odluke.

- Dajemo im savete u vezi sa koncentacijom, kako ne bi trebalo da uče poslednji dan, već da aktivno uče, obnavljaju gradivo i da se preslišavaju. Učenici nam se najčešće obraćaju kada treba da odaberu srednju školu. Tada radimo sa njima test profesionalne orijentacije, te ukoliko su neodlučni ili ako test pokaže rezultate koji nisu u skladu sa njihovim interesovanjima, onda obavljamo savetodavni razgovor. Važno je da budu zadovoljni izborom srednje škole, jer ukoliko rade ono što ne vole, to može biti veoma loše i stresno po njih - zaključuje Kunčak.

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole Razgovor sa osmacima povodom novog sistema bodovanja za upis u srednje škole
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5082
Povezane teme

mala matura

prijemni ispit

Oš Ivan Goran Kovačić

polaganje prijemnog ispita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.