Komentara: 2
Pregleda: 1894
Foto

Projekat "Srbija Smile" o položaju osoba sa invaliditetom

02.10.2020. u 11:01h
Izvor: Subotica.com
U sali Filmskog kluba u Otvorenom univerzitetu prikazan je kratkometražni dokumentarni film „Futog Smile“, autora Daneta Omčikusa, deo projekta „Srbija Smile“ čiji je cilj da ukaže na položaj osoba sa invaliditetom i apeluje na javnost da se taj položaj promeni.
Projekat "Srbija Smile" o položaju osoba sa invaliditetom

Naš grad je ovom projekcijom učestvovao u projektu, koji finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a po rečima Jasmine Stevanović, sekretarke Sekretarijata za društvene delatnosti, uvek postoji način da se položaj osoba sa invaliditetom poboljša.

- U našem gradu postoje primeri dobre prakse ali isto tako verujem da oni mogu da se unaprede, s obzirom na to da je naš  zadatak i cilj da pomognemo osobama  sa invaliditetom da na pravi način funkcionišu u društvu. Ono što je nama potrebno svakako je edukacija na ovu temu kako bismo zaista razumeli ljude koji u svakodnevnom funkcionisanju nailaze na mnoge prepreke i barijere - istakla je Stevanović.  - Svi zajedno trba da se potrudimo da omogućimo da invalidnost ne bude prepreka u ostvarivanju želja, ambicija, snova i ciljeva i da se ljudi sa invaliditetom na pravi način  uključe u sve oblasti života. Zato je neophodno omogućiti im bolji pristup obrazovnim, kulturnim ustanovama, apotekama i ostalim institucijama bitnim u njihovom  funkcionisanju, a gde nailaze na razne prepreke. Zbog toga smo pozvali predstavnike udruženja, kulturnih i obrazovnih ustanova, da svi zajendo vidimo šta je to što možemo da uradimo.

Projekat "Srbija Smile" o položaju osoba sa invaliditetomGrad Subotica je u protekle četiri godine vodio odgovornu socijalnu politiku, a po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne zaštite, sa tom praksom nastaviće i ubuduće.

- Sredstva za finansiranjeustanova socijalne zaštite svake godine su bila opredeljena u budžetu grada. U ovoj godini za javni konkurs iz oblasti društveno humanitarnog rada opredelili smo 45 odsto više sredstava u odnosu na 2016. godinu – poručio je Đukanović. - Ta sredstva nisu u celosti išla udruženjima osoba sa invaliditetom ali smo držali uvek visok nivo i oko 40 odsto tih sredstava smo im opredeljivali. Osim toga, podršku udruženjima pružali smo i putem konkursa.

Projekat "Srbija Smile" o položaju osoba sa invaliditetom

Publiku je pozdravio i autor filma Dane Omčikus i istakao da film ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice za osobe sa invaliditetom i upoznavanje sa problematikom u njihovoj svakodnevici.

- Prikazali smo sa kakvim preprekama se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, a slična situacija je i u drugim sredinama – smatra Omčikus.

Izvor: Subotica.com
Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“ Projekcija dokumentarnog filma o položaju osoba sa invaliditetom, u okviru projekta „Srbija Smile“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1894
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.