Komentara: 2
Pregleda: 2628

Program Svetskog dana secesije u Subotici

08.06.2019. u 11:28h
Izvor: Subotica.com
Program Svetskog dana secesije u Subotici

Svetski dan secesije u Subotici se obeležava po sedmi put. Izložba na otvorenom „Talasi secesije“ održava se na Gradksom trgu od 3. do 17. juna. Sugrađani i posetioci našeg grada mogu da pogledaju izložbu koja je bila postavljena 2018. godine u osam gradova regiona i Evrope - Beogradu, Budimpešti, Beču, Ljubljani, Zagrebu, Sofiji, Oradei i Subotici, u okviru projekta „Održiva zaštita i promocija nasledstva ART NOUVEAU u Dunavskom regionu“.

"Noć secesije" večeras će biti obeležena u Sinagogi. Objekat Sinagoge prema projektima Marcela Komora i Dežea Jakaba jedinstven je i izuzetan iz više aspekata. Jedini je objekat ove namene u Evropi koji nosi obeležja mađarske varijante secesije. Svojom monumentalnom lepotom zaustavlja dah! Floralna dekoracija u vidu paunovog pera, lale, stilizovane ruže ili ljiljana nalazi se kako na fasadama, tako i u unutrašnjosti, na vitražima i oslikanim zidovima. Program počinje od 18 i traje do 21 čas, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

U nedelju, 9. juna, druženje sa secesijom nastavlja se na Paliću. U tamošnjem Zoo vrtu održaće se radionice za decu u duhu secesije, i to: "Upoznaj tajne secesije i napravi svoj omiljeni objekat u stilu secesije – izrada maketa" i "Upoznaj motive secesije – Izrada vitraža od papira". U drugom delu dana organizovana je šetnja na obali jezera (Velika terasa, Vodeni toranj, paviljon, „Bagolyvár") sa raznim zadacima  i igrama.

Projekcijom filma "Secesija" bez granica", u ponedeljak od 18 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, završava se obeležavanje Svetskog dana secesije u našem gradu. Film je nastao kao rezultat projektne aktivnosti u okviru gore navedenog projekta. Od 19 časova, na istom mestu, održaće se promocija knjige "Pobožnost Marije Terezije", autora Zoltana Rokaia.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2628
Povezane teme

ZOO vrt Palić

sinagoga

secesija

šetnja stazama secesije

subotička sinagoga

svetski dan secesije

zoološki vrt na paliću

fondacija sinagoga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.