Komentara: 5
Pregleda: 2511

Program Master studija za inženjere - profesore u Subotici

25.04.2012. u 01:24h
Izvor: RTV
Univerzitet Obuda iz Budimpešte pokrenuće od septembra na Učiteljskom fakultetu sa mađarskim nastavnim jezikom u Subotici program master studija za inženjere-profesore iz oblasti informatike.
Program Master studija za inženjere - profesore u Subotici

Na prezentaciji ovih studija u Subotici, kojoj je prisustvovao i zamenik premijera mađarske vlade Žolt Šemjen, predočeno je da će od jeseni 20 studenata moći da se obrazuje na ovim vanrednim studijama na kojima će predavači biti profesori budimpeštanskog univerziteta, objavio je "Mađar so" (Magyar szo).

Studije će trajati četiri semestra i pored stručnih predmeta nastavni plan obuhvata i sadržaje iz pedagogije i psihologije, kao i jednosemestralnu stručnu praksu, koju će diplomirani inženjeri-profesori, koji će moći da predaju predmete vezane za informatiku, imati u Gimnaziji za talentovane učenike u Senti, odnosno Gimnaziji za talentovane učenike "Deže Kostolanji" u Subotici.

Naglašavajući značaj konkurentnog obrazovanja, zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen izneo je obećanje da će, budući da se radi o samofinansirajućim studijama, pokušati da iznađu rešenje da iz ovog obrazovanja niko od onih koji ispunjava sve zahteve ne bude isključen zbog isključivo materijalnih razloga.

Diplome ovih master studija izdavaće Univerzitet Obuda ali, kako su naglasili rektor tog univerziteta Imre Rudaš i v.d. dekana Učiteljskog fakulteta sa mađarskim nastavnim jezikom Marta Takač, želja je da vremenom Univerzitet Obuda i Univerzitet u Novom Sadu zajednički izdaju diplome, čime bi studenti bili oslobođeni obaveze njihove nostrifikacije.

Prezentaciji su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji su naveli da obrazovanje treba da ima prioritetan značaj za vojvođansku mađarsku zajednicu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2511
Povezane teme

obrazovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.