Komentara: 1
Pregleda: 2399

Prognoziranje štetočina i bolesti - nova funkcija meteo stanica namenjenih poljoprivrednicima

24.01.2024. u 11:46h
Izvor: Subotica.com
Meteorološke stanice, koje su raspoređene širom našeg područja, a koje mere parametre od značaja za lokalne poljoprivrednike, uskoro će imati još jednu funkciju - prognoziranje bolesti i štetočina u usevima, voćnjacima i vinogradima.
Prognoziranje štetočina i bolesti - nova funkcija meteo stanica namenjenih poljoprivrednicima

Još 2020. godine, zahvaljujući NALED-ovom projektu "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem", u Subotici i okolini postavljeno je 11 meteo stanica namenjenih lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.

One su postavljene na svim ključnim mestima u kojima preovlađuje poljoprivredna proizvodnja. Ove stanice mere sve klimatske parametre, poput temperature vazduha i zemljišta, relativnu vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetra, a može da se vidi i dužina vlaženja lista što je veoma bitno za prognoziranje bolesti - objašnjava Članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu Hajnalka Bognar PastorOvo se pokazalo kao veoma korisno u praksi, a podaci se ažuriraju svakih sat vremena. Meteo stanice proizvodi jedna austrijska firma sa dugom tradicijom poslovanja i oni prikazuju rezultate merenja svakih sat vremena na zvanični sajt.

Prognoziranje štetočina i bolesti - nova funkcija meteo stanica namenjenih poljoprivrednicima

Osim klimatskih parametara, lokalni poljoprivrednici uskoro će imati mogućnost i da se informišu o bolestima i štetočinama koje prete njihovim usevima, voćnjacima, odnosno vinogradima.

- Odredili smo ono što zanima poljoprivrednike našeg podneblja. Odnosno precizirali smo koje štetočine i bolesti će se pratiti i na kojim kulturama. Naravno, mislili smo kako na ratare tako i na voćare i na vinogradare i odredili kultutre koje su zastupljenje na našem terenu - dodaje Bognar Pastor - Modeli za praćenje bolesti i štetočina nisu nikakva novina i veoma su korisni poljoprivrednicima. Na primer, vinova loza ima dobre modele za praćenje, pa ih vinogradari mogu koristiti za praćenje pojave plamenjače, pepelnice i drugih bolesti. Moguće je, između ostalog, kod jabuke pratiti čađavu krastavost i tako dalje. U svakom slučaju gledali smo da ubacimo one modele koji će poljoprivrednim proizvođačima biti najkorisniji. Kao i do sada, usluga praćenja meteoroloških uslova, pojave bolesti i štetočina biće im dostupna potpuno besplatno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 2399

Povezana vest

Povezane teme

poljoprivreda

vremenska prognoza

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.