Komentara: 9
Pregleda: 1560

Proglašena treća bunjevačka lista za izbore za nacionalne savete

04.10.2022. u 15:36h
Izvor: Subotica.com
Proglašena treća bunjevačka lista za izbore za nacionalne savete

Poslednjeg dana septembra Republička izborna komisija proglasila je treću listu za izbore Bunjevačkog nacionalnog saveta - "Bunjevci Sombor - Svi u jednom kolu" koju predvodi Branko Pokornić, a koju podržavaju BKC "Lemeški Bunjevci" iz Svetozar Miletića, BKC "Bunjevci" iz Bajmoka, Bunjevci iz Čonoplje, Sombora, Đurđina, Male Bosne i Tavankuta.

Po rečima nosioca liste, Branka Pokornića, ova lista je nastala iz preke potrebe pošto su u prethodne dve seoska udruženja zaboravljena.

- U žurbi, prilikom predaji lista i ljudi koji su se utrkivali ko će pre da preda, zaboravljena su seoska udruženja. Okupili smo najprepoznatljivije predstavnike udruženja koji su svojim radom ostavili dubok trag u očuvanju bunjevačke tradicije, kulture i običaja - rekao je Pokornić. - Imamo vredne i odgovorne ljude i smatramo da treba da budu deo novog Nacionalnog saveta, zato smo se i kandidovali, oformili listu "Bunjevci Sombor - svi u jednom kolu". Kolo je simbol zajedništva, a upravo to zajedništvo želimo kad se završe izbori.

Po rečima Stipana Budinčevića cilj udruživanja je čuvanje kulture, običaja i bunjevačkog jezika koji je, kako kaže, oduvek bio najrasprostranjeni na salašima i u seoskim sredinama.

Marija Bošnjak Maca dugo se bavi kulturom i baštinom ovog podneblja. Kaže da tako nešto ne bi mogla da ostvari da nije sarađivala sa ostalim članovima na polju kulture i dodaje da bi želela nastvaiti baviti kulturom u seoskoj sredini, pogotovo u sferi očuvanja bunjevačkog jezika u seoskim sredinama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 1560
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

bunjevački nacionalni savet

bunjevački informativni centar

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.