Komentara: 97
Pregleda: 19077

Profesor tuži školu zbog otkaza

23.08.2012. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
Bivši profesor fizičkog vaspitanja Vladimir Katančić zajedno sa Samostalnim sindikatom Subotica podneo je tužbu protiv direktora OŠ„Miloš Crnjanski“ jer smatra da je nepravedno dobio otkaz i izgubio licencu za rad.
Profesor tuži školu zbog otkaza

Sindikat je podneo tužbu zbog odugovlačenja disciplinskog postupka i menjanja iskaza, o jednoj tuči dečaka koja se desila na času fizičkog vaspitanja.

Direktor škole „Miloš Crnjanski“ smatra da je on kao odgovorno lice škole postupio po zakonu.

Tog kobnog 11. februara prošle godine desio se incident na času fizičkog jer je jedan učenik 8. razreda sa tribina gađao košarkaškom loptom drugog učenika koji je bio na terenu. Pogođeni dečak se popeo na tribinu i uzvratio udracem, te je izbila tuča u kojoj na sreću nije bilo težih posledica. Profesor fizičkog Vladimir Katančić, kako kaže zbog položaja nije video tu tuču među decom.

Nakon tri dana direktor ga poziva da da izjavu a 18. februara iste godine donosi rešenje o suspenziji pod kako kaže izgovorom da će to trajati nekoliko dana dok se ne utvrde činjenice. Prvo ročiše zakazano je za 9.jun prošle godine kada su učenici već bili na raspustu.

Pošto je od suspenzije bivši profesor dobijao samo 30 odsto plate, žalio se Gradskoj prosvetnoj inspekciji, načelniku u Somboru, Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji i Ministru i tek aprila ove godine dobija odgovor od Pokrajinske inspekcije da se predmet stavi u nadležnost Gradske inspekciije, koja donosi rešenje da direktor škole mora u roku od 15 dana da završi postupak.

Profesor tuži školu zbog otkaza

Pošto nije pristao na uslove, direktor mu 17. juna ove godine uručuje rešenje o otkazu. Samostalni sindikat Subotica čiji je Katančić član od juna ove godine smatra je rešenje koje doneto nepravedno i da je disciplinski postupak predugo trajao.

Samostalni Sindikat Subotica podržao je Katančića, te je advokat ovog Sindikata podneo tužbu sudu protiv direktora i škole jer su po njihovom mišljenju, Katančiću i njegovoj porodici uskraćena prava. Za 17 godina rada profesor nikada nije bio pozivan na disciplinsku odgovornost, a jedini je hranitelj četvoročlane porodice jer mu je supruga bolesna te ga je suspenzija dovela u težak materijalni položaj. Direktor škole „Miloš Crnjanski“ Miloš Vukadin smatra da je on kao odgovorno lice škole postupio po zakonu jer kada postoji pismena izjava ili sumnja da je došlo do povrede zabrane direktor je dužan da suspenduje nastavnika.

Školski odbor i direktor škole u koordinaciji sa inspekcijom smatra da je u toku disciplinskog postupka utvrđeno da je Katančić prekršio član 45 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji kaže da „zanemarivanje i nemarno postupanje predstavlja propuštanje ustanove ili zaposlenog da obezbedi pravilne uslove za razvoj deteta“. Ukoliko dođe do povrede ovog člana jedina sankcija je prestanak radnog odnosa i gubljenje licence za rad.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 97
Pregleda: 19077
Povezane teme

osnovna škola miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.