• Pregleda: 2542

Profesionalna orijentacija u Srbiji

Kako bi se učenicima osmih razreda osnovnih škola koji treba da odaberu buduće zanimanje, ovaj izbor olakšao, u Novoj opštini je održan sastanak čiji je cilj uspostavljanje lokalne mreže svih važnih aktera u oblasti profesionalne orijentacije.
Profesionalna orijentacija u Srbiji

Sastanak su organizovali rukovodilac Tima za profesionalnu orijetaciju na lokalu i Kancelarija za mlade koja se priključila realizaciji projekta karijernog savetovanja, kako bi bili obuhvaćeni i učenici osnovnih ali i srednjih škola. Projekat profesionalne orijentacije u Srbiji finasira Nemačka međunarodna organizacija GIZ uz podršku Ministarstva prodsvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

Program profesionalne orijentacije u Srbiji je započet 2011. godine, a u 2013. su ovim programom obuhvaćene sve osnovne škole u Srbiji. U prvom delu programa su profesionalci, odnosno prosvetni radnici obučeni kako da program profesionalne orijentacije implementiraju u školama, odnosno da učenike 7. i 8. razreda osnovne škole upoznaju sa zanimanjima i obrazovnim ustanovama koje su im na raspolaganju, ali u skladu sa znanjem i veštinama koje nose iz osnovne škole. Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici osnovnih i srednjih škola, udruženja i preduzetnika, kao i NZS kako bi se stvorila mreža relevantnih aktera na lokalu vezanih za profesionalnu orijentaciju.

Projekat profesionalne orijentacije je već zaživeo u subotičkim osnovnim školama. Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, Blaško Stantić smatra da je ovaj program od izuzetnog značaja
za mlade ljude koji treba da odaberu buduće zanimanje te da podršku treba da im pruže svi oni koji to mogu i koji su deo procesa odabira zanimanja.

Kancelarija za mlade Grada Subotice priključila se projektu Profesionalne orijentacije prošle godine. Volonteri Kancelarije su prošli obuku te će u narednom periodu održavati dvodnevne interaktivne radionice sa ciljem karijernog informisanja mladih kroz upoznavanje sa zanimanjima, obrazovnim insitucijama, ali i kroz susrete sa predstavnicima određenih profesija i upoznavanje sa radom nekih preduzeća. Ove obuke namenje su učenicima srednjih škola.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

4
jkugf Odgovori
Prvo nek obuce vjeku taj jos studira xaxax
kikiriki Odgovori
Samo zanati i poslovi nege mogu doneti prosperitet u budućnosti,pod uslovom da se pristojno barata sa nemačkim ili engleskim.Industrijski poslovi u budućnosti će se seliti uvek tamo gde je najjeftinija radna snaga,znači mnogo daleko od nas.Polako ali sigurno pretvaramo se u naciju kelnera i personalnih dadilja...Za matematički nadarene tu je IT sektor.
uvek u pravu Odgovori
Predlažem školarcima da budu deca nekih direktora ili političara pa im profesionalna orijentacija neće trebati.To govorim iz ličnog iskustva pošto školujem troje odličnih učenika kojima će petice uskoro biti uzalud, pošto neće imati ko da ih zaposli na bolje radno mesto od prodavca na buvljaku ili negde kod kineza ili šiptara.To su krajnji dometi onih koji nemaju VEZU prilikom zapošljavanja.
kritičarka Odgovori
Dok je DS bio na vlasti nikome nije smetalo što je, odjednom, bivši konobar gradonačelnik, što je pokrajinski poslanik čovek koji je završio trgovačku trogodišnju školu i što je bivši član Gradskog veća, zadužen za sport i omladinu, inače košarkaška zvezda Bačke Topole, bio najveći blefer i manipulator na toj funkciji, kog je Subotica poznavala. Najveći deo gradskog budžeta, tada, je bio namenjen fudbalskom timu "Spartak", finansiranju priprema, na koje je odlazio čak i fotograf, jer je vrlo bitno sve to i medijski propratiti, a to što u prvom timu igra 1 ili eventualno 2 Subotičana nije problem. Takođe, ista priča i sa ženskim timom, gde imamo 2 crnkinje i ko zna još koliko pridošlih u VELIKI GRAD SPORTOVA, a o ručkovima i večerama u poznatom restoranu "Spartak" da i ne pričamo... Sada budžet barem teži ravnopravnosti, a ne finansiranju privatnih klubova. Elem, ovo je odlična stvar, koja je odavno trebala da bude realizovana. Samo napred, vi ste ti na kojima će grad ostati!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.