Komentara: 4
Pregleda: 2963

Profesionalna orijentacija u Srbiji

03.03.2014. u 16:20h
Izvor: RTV Yueco
Kako bi se učenicima osmih razreda osnovnih škola koji treba da odaberu buduće zanimanje, ovaj izbor olakšao, u Novoj opštini je održan sastanak čiji je cilj uspostavljanje lokalne mreže svih važnih aktera u oblasti profesionalne orijentacije.
Profesionalna orijentacija u Srbiji

Sastanak su organizovali rukovodilac Tima za profesionalnu orijetaciju na lokalu i Kancelarija za mlade koja se priključila realizaciji projekta karijernog savetovanja, kako bi bili obuhvaćeni i učenici osnovnih ali i srednjih škola. Projekat profesionalne orijentacije u Srbiji finasira Nemačka međunarodna organizacija GIZ uz podršku Ministarstva prodsvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

Program profesionalne orijentacije u Srbiji je započet 2011. godine, a u 2013. su ovim programom obuhvaćene sve osnovne škole u Srbiji. U prvom delu programa su profesionalci, odnosno prosvetni radnici obučeni kako da program profesionalne orijentacije implementiraju u školama, odnosno da učenike 7. i 8. razreda osnovne škole upoznaju sa zanimanjima i obrazovnim ustanovama koje su im na raspolaganju, ali u skladu sa znanjem i veštinama koje nose iz osnovne škole. Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici osnovnih i srednjih škola, udruženja i preduzetnika, kao i NZS kako bi se stvorila mreža relevantnih aktera na lokalu vezanih za profesionalnu orijentaciju.

Profesionalna orijentacija u Srbiji

Projekat profesionalne orijentacije je već zaživeo u subotičkim osnovnim školama. Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, Blaško Stantić smatra da je ovaj program od izuzetnog značaja
za mlade ljude koji treba da odaberu buduće zanimanje te da podršku treba da im pruže svi oni koji to mogu i koji su deo procesa odabira zanimanja.

Kancelarija za mlade Grada Subotice priključila se projektu Profesionalne orijentacije prošle godine. Volonteri Kancelarije su prošli obuku te će u narednom periodu održavati dvodnevne interaktivne radionice sa ciljem karijernog informisanja mladih kroz upoznavanje sa zanimanjima, obrazovnim insitucijama, ali i kroz susrete sa predstavnicima određenih profesija i upoznavanje sa radom nekih preduzeća. Ove obuke namenje su učenicima srednjih škola.

Izvor: RTV Yueco
Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji Profesionalna orijentacija u Srbiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2963
Povezane teme

kancelarija za mlade

obrazovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.