Komentara: 0
Pregleda: 2238

Profesionalna orijentacija - put do željenog zanimanja

16.11.2018. u 11:36h
Izvor: TV Subotica
U profesionalnom razvoju čoveka veliku ulogu ima profesionalna orijentacija, poznavanje sopstvenih sposobnosti, interesovanja, osobina ličnosti i mogućnosti, poručuju iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Od izuzetne važnosti je započeti testiranje i savetodavni rad pravovremeno, a idealno vreme je upravo sada kako bi učenici imali dovoljno vremena za donošenje odluke i pripremu za upis u željenu školu.
Profesionalna orijentacija - put do željenog zanimanja

Prema rečima savetnice za planiranje karijere u NSZ Filijala Subotica Jasmine Tašković, cilj savetodavnog rada u oblasti profesionalne orijentacije jeste da se učenicima osnovne i srednje škole, studentima i svima koji su zainteresovani, pruži podrška u procesu odlučivanja i mogućnost da se uključe u proces, obave testiranje i dobiju savete koji će im pomoći da pronađu oblasti svog budućeg zanimanja. Testiranje i savetodavni rad može da se sprovodi individualno i grupno, a roditelji mogu da imaju uvid u testove i da dobiju sve potrebne informacije.

- Kada su u pitanju osnovci i srednjoškolci, u početku radimo testiranje, koje može da bude grupno ili individualno, i to pomoću testova koji obuhvataju testove opštih intelektualnih sposobnosti, specifičnih sposobnosti, zatim procenjujemo karakteristike ličnosti, dajemo određene upitnike i testove profesionalnih interesovanja - objasnila je Tašković.

Broj prijavljenih kandidata za profesionalnu orijentaciju godišnje se kreće između 100 i 150, a iz NSZ poručuju da imaju dovoljno kapaciteta za sve koji žele da se uključe. Učenici, njihovi roditelji i profesori često koriste i elektronski vodič za izbor zanimanja na sajtu NSZ.

- Neka deci nam dođu sa već odabranim zanimanjem, a profesionalna orijentacija im tada služi da bi proverili da li je njihova odluka adekvatna i da li je to nešto što odgovara njihovim sposobnostima. Zanimljivo je da je upravo to pitanje koje nam roditelji najčešće postavljaju. Negde je za očekivati da se roditelji interesuju za svet rada i da li će njihovo dete imati ili dobiti posao, ali najčešće pitanje koje postavljaju jeste da li je odabrano zanimanje ono koje odgovara sposobnostima, talentima i karakteristikama ličnosti deteta - rekla je Tašković.

Svake godine NSZ učestvuje na sajmovima profesionalne orijentacije. To je mesto na kojem učenici, studenti i ostali zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije, a one su dostupne i putem telefona, mejla, sajta ili lično, u subotičkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2238
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

profesionalna orijentacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.