Komentara: 9
Pregleda: 4006

Prof. dr Viktorija Aladžić dobitnica Godišnje nagrade "Evropa Nostre Srbija"

14.09.2023. u 20:57h
Izvor: Subotica.com
Nagrada "Heroji nasleđa" za lični doprinos u oblasti nasleđa za 2023. godinu biće dodeljena dr Viktoriji Aladžić na posebnoj svečanosti u decembru 2023.
Prof. dr Viktorija Aladžić dobitnica Godišnje nagrade "Evropa Nostre Srbija"

Povodom obeležavanja ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine, Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji ustanovili su Godišnju nagradu Evropa Nostre Srbija za lični doprinos u oblasti nasleđa „Heroji nasleđa“.

Ovogodišnja „Heroina nasleđa“ je arhitekta i van. prof. dr Viktorija Aladžić, naša SUgrađanka, zbog upornog i predanog rada na očuvanju arhitektonskog nasleđa u Srbiji. Viktorija je posebno prepoznata ne samo kod nas, već i u međunarodnim krugovima kada je u pitanju secesija u Subotici, o kojoj je mnogo pisala i objavljivala, posebno o njenoj zašiti.

SUgrađani: dr Viktorija Aladžić - "Džaba pričam, tako da više ne pričam!"

Od 2000. Viktorija je posvećeno zagovarala obnovu Sinagoge u Subotici. Na njenu inicijativu i njenim angažanom osnovana je Fondacija "SOS Sinagoga", u okviru koje su rađeni planovi obnove ovog dragulja graditeljskog nasleđa. Zatim je pripremila uspešnu aplikaciju za uključenje subotičke Sinagoge u program Europa Nostra „Sedam najugroženijih“ 2014. godine; bila je uključna i u projekat Evropa Nostra Srbije „Nasleđe pod lupom“ koji je bio posvećen istraživanju, edukaciji i restauraciji Subotiče sinagoge (2015-2016), i čiji rezultati su služli kao podrša uspešno privedenim radovima na restauraciji Sinagoge kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Mađarska “DIAMOND – Dragulji na prekretnici vekova – putovanje u čudesni svet secesije”. EU je finansirala obnovu sinagoge sa 100 hiljada evra.

Prof. dr Viktorija Aladžić dobitnica Godišnje nagrade "Evropa Nostre Srbija"Dr Viktorija Aladžić je 2013. takođe pokrenula je i pripremila aplikaciju da grad Subotica postane član Réseau Art Nouveau mreže i postala predsednica Saveta za zašitu i valorizaciju subotičkog kulturnog nasleđa koji upravlja čanstvom u Mreži. Kroz sastanke i rad ove mreže promovisala je nasleđe secesije u čitavoj Srbiji.

- Ovogodišnja heroina nasleđa je Viktorija Aladžić, čija je ljubav prema nasleđu Subotice rezultirala višedecenijskom borbom za nasleđe na mnogim kolosecima, uključujući i one do tada netrasirane. Viktorija je posvećena profesorka i mentorka, neumorni istraživač graditeljskog nasleđa Subotice, jedinstven glas subotičkog nasleđa u medijima, na ulicama, čajankama i brojnim radionicama koje za svoje sugrađane i sugrađanke organizuje, ali i neumorna aktivistkinja koja je bila na delu svaki put kada je nasleđe Subotice bilo ugroženo - rekla je doc. dr Višnja Kisić, članica žirija i Upravnog odbora "Evropa Nostre Srbija" i dodala da je Viktorija zaslužna za uključenje Subotice na Rutu evropskih gradova secesije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 4006

Povezane vesti

Povezane teme

viktorija aladžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.