Komentara: 9
Pregleda: 5201

Prodavci na Mlečnoj pijaci spremni za uskršnje praznike

28.03.2018. u 16:45h
Izvor: Subotica.com
Prodavci na Mlečnoj pijaci spremni za uskršnje praznike

Kako su uskršnji praznici sve bliži, pijace su pune voća, povrća, jaja, rena i neizostavnih cica maca. Na Mlečnoj pijaci danas je bilo mnogo kupaca, a prodavci poručuju da najveću gužvu očekuju u petak, koji će biti neradan dan za većinu sugrađana. 

- Za sada nije toliko velika gužva, ali očekujemo gužvu za Veliki petak, jer tada ljudi ne rade, dobiju slobodne dane i onda najviše dolaze. Petak je uvek udaran, a potom i subota - kažu prodavci sa kojima smo razgovarali na Mlečnoj pijaci.

Prodavci na Mlečnoj pijaci spremni za uskršnje praznike

Kao i svake godine, cica mace se mogu kupiti u različitim veličinama i količinama, a cena se kreće od 50 dinara za male, 70 dinara za srednje, dok je za najveće potrebno izdvojiti 100 dinara. Takođe, po različitoj ceni moguće je kupiti i jaja, koja variraju od 10 do 14 dinara po komadu.

- Cena zavisi od veličine i kreće se od 10 do maksimalnih 14 dinara po jajetu. Sugrađani najčešće kupuju od 50 do 100 komada, a neki prosek je između 50 i 60 jaja, što je dovoljno za uskršnje potrebe. Kada su blizu dva Uskrsa, onda malo kupe za jedan i malo za drugi, a kada je veći razmak onda uzimaju i više - objašnjava naša sugrađanka Gabriška Nađkanas, koja prodaje jaja na Mlečnoj pijaci.

Prodavci na Mlečnoj pijaci spremni za uskršnje praznike

Osim namirnica koje su neophodne za uskršnju trpezu, na Mlečnoj pijaci moguće je pronaći šarena i ručno rađena jaja. Prodavačice ističu da su dekorativna jaja isključivo rađena u kućnoj radinosti, te da je za njihovu pripremu potrebno izdvojiti mnogo vremena i truda.

- Moja ćerka pravi šarena jaja i sva su prava, nisu plastična. Jaja se duvaju i ručno rade, a cena zavisi od veličine i količine rada. Mala su po 70, 150 i 180 dinara, dok su veća 400 i 500 dinara jer ima mnogo posla - ističu dve prodavačice.

S druge strane, naša sugrađanka koja samostalno šara i dekoriše jaja, podelila je sa nama tajnu pravljenja ovih ukrasnih predmeta.

- Prvo probušim i izduvam jaja, iznutra ih očistim vodom, a spolja vimom, kako bi se boja bolje primila. Neka od njih uduvam bojom i izlepim nalepnicama, a na kraju vežem kočić. Druga crtam ručno temperama i flomasretom, ona su nešto zahtevnija i iziskuju više vremena - objasnila je naša sagovornica.

Prodavci na Mlečnoj pijaci spremni za uskršnje praznike

Jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika Uskrs, rimokatolički vernici proslaviće u nedelju, 1. aprila, dok će nedelju dana kasnije ovaj praznik obeležiti i pravoslavni vernici.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 5201
Povezane teme

mlečna pijaca

uskršnji praznici

Uskrs

uskršnja jaja

Uskršnja kupovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.