Komentara: 3
Pregleda: 2626

Probno testiranje za državnu maturu u Hemijsko-tehnološkoj školi

24.10.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Među 48 srednjih stručnih škola u Srbiji, odabranih od strane Ministarstva prosvete, u kojima će se 28, 29. i 30. oktobra obaviti prvo probno testiranje za polaganje državne mature, biće i Hemijsko-tehnološka škola u Subotici.
Probno testiranje za državnu maturu u Hemijsko-tehnološkoj školi

Reč je o tzv. pilotiranju –pripremi za polaganje završnog ispita, kojim treba da se proveri kvalitet ispitnih zadataka koje je izradila radna grupa. Pilotiraće se učenici odgovarajućeg obrazovnog profila, trećeg razreda smera „Hemija, nemetali i grafičarstvo“, iz jednog opšteobrazovnog predmeta koji se nalazi na listi izbornih predmeta za polaganje državne mature.

Generacija učenika koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja, te će učenici koji pohađaju srednje stručne škole u trajanju od tri godine završni ispit polagati u školskoj 2020/21. godini. Učenici koji idu u četvorogodišnje srednje škole, i gimnazije i stručne, polagaće državnu maturu krajem školske 2021/22. godine.

Probno testiranje za državnu maturu u Hemijsko-tehnološkoj školiKako će izgledati „velika“ matura, učenici će videti na probi pravih ispita, koje podrazumevaju polaganje testova pod istim uslovima, uz poštovanje istih procedura. Pilоtiranje će se odvijati u tri navrata. Cilj prvog pilotiranja, planiranog za kraj oktobra ove godine biće provera kvaliteta ispitnih zadataka. Naredno pilotiranje biće organizovano dogodine u maju, kada će se pilotirati i procedure i kvalitet zadataka, dok je treće planirano za mart 2022. godine, kada će se isprobavati svi aspekti sprovođenja mature: infrastruktura, procedura, zadaci i ocenjivanje. Cilj je da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci, ali i da se učenici navikavaju na testiranje ovog tipa i ispitne zadatke.

Za razliku od prvog pilotiranja, koje će obuhvatiti samo odabrane srednje stručne škola, u drugom i trećem učestvovaće sve škole u zemlji.

- U prvom “pilotu” učestvovaće i učenici naše škole koja je odabrana od strane Ministarstva prosvete. Realizacija prvog probnog testiranja dokaz je da Hemijsko-tehnološka škola poseduje kvalitet koji je prepoznat od strane nadležnih institucija. To je velika čast za našu školu – ističe direktor škole Nikola Matković.

Probno testiranje za državnu maturu u Hemijsko-tehnološkoj školiNa probama pravih ispita izbor zadataka biće prilagođen obimu gradiva koje su učenici do tada savladali, što znači da nema mesta straju, jer  neće dobijati zadatke iz nastavnih jedinica sa kojima se u redovnoj nastavi još uvek nisu sreli.

Podsetimo, prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, matura se uvodi u obrazovni sistem 2022. godine i predstavlja važan korak ka kvalitetnijem obrazovanju. Jedan ispit, isti za sve đake, kojim završavaju srednju školu, omogućiće objektivnu proveru njihovih postignuća, a time i objektivnu proveru kvaliteta obrazovanja.

Za realizaciju Projekta državne mature Evropska unija je donirala 3,7 miliona evra. Projekat državne mature je jedan od tekućih projekata kojim Evropska unija podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU.

Učenici i njihovi roditelji detaljnije informacije mogu pronaći na veb sajtu državne mature.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2626
Povezane teme

proba državne mature

državna matura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.