• Pregleda: 5507

Problematičan krov na Gradskoj kući uzrokovao prokišnjavanje na nekim delovima

Prošle godine u septembru obeležena je stogodišnjica završetka subotičke Gradske kuće, ali zub vremena ostavlja sve ozbiljnije tragove na ovoj zgradi pod zaštitom, koja je sada već ugrožena i prokišnjavanjem tavanice.
Problematičan krov na Gradskoj kući uzrokovao prokišnjavanje na nekim delovima

Proteklih pet godina, naime, odobravana su samo minimalna sredstva za tekuće održavanje, a za iole ozbiljnije radove na održavanju nije bilo sredstava. Najhitniji posao bio bi sada da se zamenu polomljeni crepovi na krovu koji prokišnjava, dimnjaci su takođe u lošem stanju, ali bi bilo potrebno i zameniti stogodišnje prozore i dotrajalu vodovodnu instalaciju u podrumu zgrade.

Rukovodilac radova na održavanju Gradske kuće Ivica Arančić rekao je za „Mađar so“ da bi i uz izdvajanje svega 1-3 miliona dinara godišnje za opravku krova za par godina zgrada mogla da se dovede u red. Prema njegovim rečima, potrebno je skidanje crepova i zamena polomljenih, kao i zamena limarije, što predstavlja veliki posao i trebalo bi ga što pre započeti.

Kiša i sneg uzrokuju već manje štete na zgradi, recimo kancelarije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika koje se nalaze na trećem spratu stalno prokišljavaju i zbog toga su zidovi više puta morali da se prekreče. Kao privremeno rešenje, u tim prilikama majstori silikonom ili drugim materijalom popunjavaju pukotine na krovu kroz koje curi voda, ali to ne rešava problem.

Gradska kuća u Subotici predstavlja zdanje od izuzetne kulturne vrednosti, pa bi tako bilo čak i mogućnosti da grad posebno konkuriše za novac neophodan za održavanje, kao što to čini za obnavljanje Sinagoge. Iz gradskog budžeta je ranijih godina izdvajana mnogo veća suma za održavanje i mada se i sada, svake godine, pripremaju planovi o tome u šta i koliko bi trebalo da se uloži, već godinama se za održavanje zgrade izdvaja tek desetina od potrebne sume. Ove godine je, recimo, odobreno ukupno 3,5 miliona dinara, što je dovoljno tek za tekuće održavanje, dok bi neophodna suma za radove koji su planu iznosila oko 30 miliona dinara. Zamena dela krova koji prokišnjava iznad prostorija Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, prema predočenom planu radova, koštala bi tri miliona dinara, ali to neće biti ostvareno ni ove godine, budući da je tolika ukupna suma koja je na raspolaganju, koja je dovoljna jedino za tekuće održavanje i sitnije popravke.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

22
skarlet Odgovori
Gospode,pa zašto se onda sa tolikom pompom osvetljavala .Da li se sećate -"Svečano puštanje u rad osvetljenja Gradske Kuće".Možemo zamisliti kolika je to bila investicija.Neko se u to vreme besmisleno i bahato rasipao.
građanin Odgovori
Jedini simbol Subotice što ceo svet zna. Posle skele pored radničkog ide gradska kuća u šut? Zašto nisu mogli da naprave za proslavu neki veći koncert ili festival!?
kojot Odgovori
Pa dok je ova masinerija tu trebalo bi i nju srusiti,da se ne place ponovo dovodjenje iste firme.Sve porusiti o istom trosku...
Mefisto Odgovori
Srusite i gradsku kuci, realno jeftinije je izgraditi novu.
balkan Odgovori
Jednako za sve...Kao i pozoriste...Srusiti jedan sprat i onda pokriti...
samuraj Odgovori
30 mil dinara ... za to cu sazidati 2sobnu kucu ... lol , ili kupiti je celu ....
danijela Odgovori
kao vec neko sto je prokomentarisao!!!bitno da su osvetlili kao da je Las Vegas!!a sto nocu reflektori od dole ubijaju oci,nikom nista!!!i ko to sve placa,naravno mi gradjani!!bolje da su prvo popravili krov a da nepricamo o stepenicama do vidikovca,strasno!!!kao da to nije bitno!!!
darko Odgovori
E pa sada bi mogli da smislite ideju o rusenju Gradske kuce i gradnji nove i lepse...sposobni ste vi za to!!!
Vesko Odgovori
Neka svi zaposleni odvajaju od svojih plata, kao sto su nekada zaposleni u poznatim firmama odvajali za razna letovalista, kupovinom objekata na moru kao i i vikendica na Palicu.Rade na lepom i atraktivnom mestu, u centru grada, u debeloj hladovini. posebno elita politicari koji su se tamo uvukli, zahvaljujuci svojom stranackom pripadnoscu, kako za vreme 1990-tih, tako i za vreme demokratskih promena, sada i za buduce, oni dobro prolaze.Tesko ih je oterati i u penziju.
Cannibal Odgovori
"Neka svi zaposleni odvajaju od svojih plata, kao sto su nekada zaposleni u poznatim firmama odvajali za razna letovalista, kupovinom objekata na moru kao i i vikendica na Palicu."

И сами кажете да је то било некада. Али сада више није, а ни Градска кућа није баш неко летовалиште.

Како год, ако хоћете да кажете да би запослени сами требало плаћају за оправку и одржавање својих канцеларија, морам да признам да иницијатива уопште није лоша и да би и доста мојих познаника, власника приватних фирми, засигурно били ради да пригрле такву законску регулативу.
umbrh Odgovori
Nije tu samo gradska kuca u pitanju nego ceo grad propada lagano bas dobrim putem ide to sve ! Idem ulicom i gledam kako padaju crepovi,oluci... I da ne nabrajam. Uzas !
mali Odgovori
Kako krov pod takvim stepenom nagiba moze da prokisnjava ??? ,zanimljivo isto kao i gradski oci delili viskove za zasluge zaposlenima a gradska kuca prokisnjava ,bas domacinski odnos prema poverenoj imovini ,ali trebalo bi da ih je i strah da li staticka nosivos zgrade moze da podnese toliki broj zaposlenih ...
Horacije Odgovori
Neka mi samo neko objasni to, kako to da se sve i svašta osigurava u osiguravajućim kućama, a da Gradsku kuću nisu osigurali ni u jednom zavodu za osiguranje.
Koliko je meni poznato, u Delta Generali, a i u drugim zavodima, postoji osiguranje i od elementarnih nepogoda, a i od oštećenja koja su nastala usled naglog otapanja snega, i još puno drugih kategorija osiguranja.
Gradsku kuću smo dali na upotrebu, ko je koristi, mora da vodi računa o njoj kao o svojoj sopstvenoj kući.
Nemojte se ponašati kao da nije vaša, tamo živite i radite, treba je održavati, i treba naći načina kako je održati u barem postojećem stanju. To treba da je prioritet, održavanje u postojećem stanju.
Gradska kuća je pod zaštitom kulture i jedinstven simbol grada Subotice.
A što se osiguranja tiče, ovde ili neko ne radi svoj posao kako treba, ili nešto jako smrdi.
sos Odgovori
Preseliti, gradonacelnika u kancelariju u medjuopstinski zavod za zastitu spomenika ,pa neka na miru razmislja o trosenju novca gradjana Subotice.Dali vise izdvajati za reprezentaciju(picerije),licne dohotke, stipendije za decu zaposlenih ili odrzavanje gradske kuce.!!!
snekica Odgovori
E a sada novi trend u Subotici.. Ovo je uvod u kojem ce neki pametnjakovic da smisli neku budalastinu za skupe pare, da je pochne, da je ostavi na samom startu i da je nikad ne zavrshi.. Mozda stave i skelu okolo ko na Gradsko pozoriste pa da nam se svet smeje. I ovako smo za smeh po mnogim umotvorinama u gradu.. Ili da rusimo sve pa tu neka bude mesto za sivnjokolj ko sto je nedavno bilo..I pushionicu pored za sunku i slaninu. Pa da svi pusimo ..
kojot Odgovori
@snekica
Skela oko gradske kuce nam ne gine !00%,kako vi mislite da saniraju krov bez skele i zastitne ograde.
a jel? Odgovori
To nije zub vremena nakon 100 godina. To je zub neodrzavanja poslednjih godina, i realno, veoma je lako naci odgovornog i nije nedostatak sredstava.
dj hamer Odgovori
Pitam se šta se podrazumeva pod tekuće održavanje da košta 3,5 miliona dinara,pa nemože da se popravi krov.Dali to mora da košta 30 miliona ili se samo neko ugrađuje u tu cenu.Ono pre nekog vremena se našao neki majstor koji kaže da nemože da se zameni samo crep koji je pukao nego mora jedanveći deo.ZAŠTO. Jer i običan laik zna da je to izvodljivo kao i kad pukne crep na kući namenjamo zato ceo krov već samo crep koji je pukao.
Jager Odgovori
Dobro da je neko ipak skrenuo pažnju na to da krov prokišnjava. Moglo je da se ćuti "još malo", pa bi i Gradsku kuću bilo jeftinije rušiti i graditi novu, nego je sanirati. Nadam se da joj ne sleduje sudbina pozorišta. Samo bi još to falilo, stvarno.... Mada, ništa me ne bi iznenadilo.
janos Odgovori
PRIJE NEKI DAN SAM CUO VEST NA RADIU:10 GODINA JE POTREBNO ZA POPRAVKU KROVA GRADSKE KUCE....PRVA POMISAO MI JE BILA...A BOG STVORIO SVET ZA NEPUNIH NEDELJU DANA....
maja Odgovori
@za Horacije. Jos kako smrdi. Bazdi od lopova i smradova. Obicni gradjani osiguraju kuce, a grad Subotica nije osigurao svoj simbol. Zgrada od 100 godina! Da je 1000 ni onda ne bi bilo staro. Ako gradjani ne znaju da ih informisem. Vise od 25 godina su gradjevinske firme popravljale gradsku kucu unutar zidova, kopali oko temelja, popravljali unutra a da niko to nije video.
maja Odgovori
Ma dajte, pa dokle cete lagati narod. Zivim u kuci od 50 godina pa ne prokisnjava.Sami smo zidali sa prijateljima.Koliko para za popravku krova koji prokisnjava? Ako uopste prokisnjava.Poverovala bih i da je neko namerno skinuo par crepova pa sada ce trebati milioni da se to popravi. Neka nezavisna inspekcija proveri taj krov.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.