Komentara: 1
Pregleda: 2207
Foto

Problem obrazovanja slepih i slabovidih osoba

02.10.2019. u 17:59h
Izvor: Subotica.com
Problem obrazovanja slepih i slabovidih osoba

Udruženje slepih i slabovidih Subotice danas je bilo domaćin jedne od osam tifoloških radionica, podržanih od strane Ministarstva za rad, na temu poboljšanja uslova inkluzivnog obrazovanja, a, istovremeno, ukazala je na probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

- Većina slepih i slabovidih osoba u Srbiji odlučuje se na neki vid obrazovanja, shodno mogućnostima i potrebama pojedinca - ističe Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije. - Najveći broj njih uključen je u redovan proces nastave u masovnim školama, gde se susreću sa raznim problemima u procesu praćenja i izvođenja nastave. Obrazovanje je primarna aktivnost našeg udruženja, jer se znanjem kompenzuje gubitak vida, a tu je i proces socijalizacije. Razgovarali smo sa gradonačelnikom Labanom o funkcionisanju gradskog udruženja, finansijskoj podršci i adaptaciji prostorija, i dobili smo obećanje da će problemi sa kojima se susreću biti rešeni u narednom periodu.

Problem obrazovanja slepih i slabovidih osoba

Radionica je bila prilika da se razgovara sa slepim i slabovidim osobama, njihovim porodicama i svim akterima koji imaju uticaj na neposredno obrazovanje dece u Subotici. Naš grad je jedan od gradova u kome je obrazovanje slepih i slabovidih osoba na zadovoljavajućem nivou, međutim, i dalje postoje određeni nedostaci koji otežavaju pohađanje nastave.

- Centralna tema ove radionice je kako da se deca uključe u redovne škole, ili, ako je to u najboljem interesu deteta, u specijalne škole. Ima dosta propisa koji to pitanje regulišu, a posle ovih radionica biće prilika da se inicira izmena zakona i pravilnika, kako bi naša deca mogla potpuno ravnopravno da se uključe u redovne škole. Problem je što na nivou grada nema nijedan tifopedagog koji bi radio sa tom decom - naglašava Avram Vesić, predsednik Udruženja slepih i slabovidih Subotice, koje pored našeg grada pokriva teritoriju Malog Iđoša, Bačke Topole i Kanjiže, a broji oko 700 članova. - Deo materijalnih troškova udruženja izdvaja Grad Subotica, što do sada nije bilo, a finasira nam jednog zaposlenog, što je optimalno rešenje. Prilikom posete ministra Đorđevića dogovoreno je da se promene prozori na prostorijama organizacije, jer su veoma loši i prostor nismo mogli da koristimo od novembra do marta. Projekat je u toku i nadam se da će proći i da će naši članovi moći tokom cele godine da borave u svojoj drugoj kući.

Problem obrazovanja slepih i slabovidih osoba

Izvor: Subotica.com
Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba Radionica na temu problema obrazovanja slepih i slabovidih osoba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2207
Povezane teme

udruženje slepih i slabovidih subotica

slepi i slabovidi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.