Komentara: 5
Pregleda: 2474

Privreda regiona i dalje u suficitu

27.11.2013. u 17:55h
Izvor: RTV Yueco
Privreda regiona severa Bačke i Potisja beleži u prvih devet meseci ove godine pad obima industrijske proizvodnje, ali i porast robne razmene s inostranstvom u odnosu na isti period prošle godine. Kako je rečeno na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica, razlog za pad proizvodnje nalazi se u visokim startnim osnovama za statističko upoređivanje i navode da će već statistika za januar naredne godine pokazati porast obima industrijske proizvodnje.
Privreda regiona i dalje u suficitu

Za posmatrani period obim razmene sa inostranstvom premašio je milijardu dolara, privreda regiona je u suficitu, a upravo je izvoz bio spas za mnoga preduzeća, među kojima je i jedno od najvećih u regionu – “Tondah Potiske Kanjiža”.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača crepa i istovremeno jedan od najvećih privrednih subjekata i izvoznika regiona “Potisje Kanjiža”, članica grupe Tondah, ove godine beleži dobre rezultate, s obzirom na okolnosti u kojima posluju. Kako je novinarima pred sednicu Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica izjavio direktor ove kompanije Ištvan Jenei, domaći proizvođači crepa prate sudbinu domaće građevinske industrije koja je u padu, a opstaju zahvaljujući sanacijama krovova i povećanju izvoza u zemlje regiona. On je izjavio da “Potisje Kanjiža” u ovoj godini beleži, sa jedne strane, pad prodaje na domaćem tržištu, a sa druge strane porast izvoza, čime je promenjena struktura prodaje u korist izvoza u odnosu na neke prethodne godine. On je dodao da je primetan pad primarne tražnje na domaćem tržištu, što prema njegovoj oceni predstavlja problem ne samo Tondahu nego i svim ostalim proizvođačima crepa.

Rezultati ovog preduzeća deo su statistike regiona koja za prvih devet meseci ove godine pokazuje pad obima industrijske proizvodnje za 13,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, i to zbog visokih startnih statističkih osnova. Za razliku od toga, beleži se porast spoljnotrgovinske razmene, koja je u prvih devet meseci premašila milijardu dolara, a privreda regiona je u suficitu. U komori očekuju da će već statistika za januar naredne godine pokazati porast obima industrijske proizvodnje.

Najuspešniji u 2013. godini neće proći nezapaženo, jer će, prema odluci Upravnog odbora komore i ove godine biti dodeljene nagrade za najbolja preduzeća i preduzetnike. Predlaganje za nagrađene vrše sami privrednici, a nakon prikupljenih predloga, Komisija za nagrade i priznanja utvrđuje predlog za nagrade, a konačnu odluku donosi Upravni odbor RPK Subotica. Nagrade će se dodeliti na svečanoj sednici Skupštine RPK Subotica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 2474
Povezane teme

subotička privreda

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.