Komentara: 6
Pregleda: 4491
Foto

Privatna praksa i zdravstveni turizam

12.12.2015. u 20:22h
Izvor: Subotica.com
U Kongresnom centru „Velika terasa“  na Paliću održana je konferencija na temu „Privatna praksa kao razvojna šansa zdravstva i zdravstvenog turizma Srbije“, u organizaciji Lekarske komore Srbije.
Privatna praksa i zdravstveni turizam

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Berislav Vekić pokušao je da ukaže na važnost donošenja regulative, koja bi omogućila veće uključivanje privatnog sektora u zdravstveni sistem na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Iako kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju imamo neke preduslove za to, mislim da bi novom regulativom trebalo  jasnije da definišemo ulogu privatne prakse. Neki preduslovi već postoje, kao što je odredba da svi koji ne mogu u roku od 30 dana da obave specijalistički pregled, kod svog lekara mogu dobiti potvrdu da je taj pregled nemoguće sprovesti, te automatski dobijaju mogućnost da idu kod privatnog lekara. Nakon završenog pregleda, uz fiskalni račun, mogu da refundiraju troškove preko RFZO“ - ističe prof. Vekić. On je podsetio da su najduže liste čekanja u državnim zdravstvenim ustanovama za određene dijagnostičke procedure, poput snimanja magnetnom rezonancom, skenerom, kao i za radioterapiju.

Privatna praksa i zdravstveni turizam

Drugi deo konferencije je bio  posvećen zdravstvenom turizmu. Predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine, dr Tomislav Stantić, je ukazao na veliku šansu za razvoj zdravstvenog turizma i izrazio žaljenje što Palić, iako ima 100-godišnju tradiciju banjskog lečenja, nije razvijen u tom pogledu.

„Srbija i Vojvodina su veoma konkurentni na zdravstvenom tržištu regiona i šire, jer imaju kvalitetnu radnu snagu i niske cene, ali to je do sada, nažalost, koristio samo sektor stomatologije. Mnogo zubara ima pacijente iz inostranstva, ali ni to, na neki način, nije organizovano i potpomognuto od strane države. U drugim granama medicine,  postoje samo sporadični slučajevi dolaska pacijenata iz inostranstva na određene intervencije i oporavak nakon operacija. Mi sa druge strane imamo ogroman neiskorišćen kapital u vidu 30-tak lečilišta, koje bi trebalo renovirati“, ističe dr Stantić.

Privatna praksa i zdravstveni turizam

On je ukazao na potencijal pojedinih oblasti hirurgije i ostalih grana medicine, kao i  preventivnog i  postoperativnog banjskog lečenja, za razvoj zdravstvenog turizma.

Učesnici su se složili da je cilj konferencije bio da se uputi apel za kvalitetniji dogovor, koji bi omogućio da zdravstveni turizam postane značajnija karika razvoja zdravstva u Srbiji. Istakli su da je za to potreban jači stimulans od strane države, jer individualni napori na tom polju, nisu dovoljni.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4491
Povezane teme

zdravstvo

lekarska komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.