• Pregleda: 3358

Privatizacija Vodovoda neprihvatljiva

Privatizacija Vodovoda neprihvatljiva
Sindikat Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija", na osnovu iskustava transformacije komunalnih preduzeća u drugim zemljama, smatra da je privatizacija vodovoda neprihvatljiva.

Ova iskustva, kažu u sindikalnoj organizaciji, svode se na korist manjih grupa i kompanija, gubitak radnih mesta, pogoršanje uslova rada i lošiji kvalitet usluga nasuprot strateške važnosti javnog komunalnog sektora. Umesto toga, u skladu sa evropskim smernicama za upravljanje u ovoj delatnosti, predlažu obezbeđenje ravnoteže po 50 odsto između predstavnika vlasti, osnivača i zaposlenih u upravnim odborima, jačanje uloge nadzornih odbora, depolitizaciju i izbor direktora preduzeća isključivo putem javnog konkursa.
Izvor: Radio Subotica

povezane teme

8
enox Odgovori
I Tita za predsednika. Dragi moji sindikalci dosta je bilo baškaranja i nerada na račun građana. Kvalitet vaši usluga je ravna nuli, i sve to za velike plate i radnih mesta po partijskoj liniji. Privatizovati i to brzo, da vidite kako je raditi u privatnoj firmi. Dosta je bilo radničkih igara, besplatne zubarske usluge, naočara, 13 plate i svih drugih privilegija. Da imate neke rezultate rada , kvalitet vode, redovnu kanalizacijsku mrežu izgrađenu, ne bih rekao ništa ali ovako ....
suboticanin Odgovori
Da se prikljucim prethodnom komentaru SVE TACNO RECENO,jedino jos to nije rekao da kradete na vodi i to debelo podesavate vodomere da lazu u kubikazi,spremam se uci i pozvati inspekciju da izmeri protok vode na brojilu posto sam sam i za tri nedelje je neverovatnih 20 cubika il 20000 lit. vode mi izmerio,sto je apsurd a brojilo menjano nedavno e toliko o lopovskom kvalitetu vodovoda
radnik vodovod Odgovori
Privatizacija Vodovoda će dovesti do velikog poskupljenja usluga našeg preduzeća, voda će biti par puta skuplja, a o kvalitetu usluga da i ne govorimo..., korist iz ove "privatizacije" će imati aktuelni politički lideri i liderčići koji će sada imati šansu da otvore preduzeće i da preuzmu određene službe , koje znaju svoj posao, naravno sa kompletnom infrastrukturom Vodovoda..., tako ćete dragi sugrađani plaćati bogaćenje tih pomenutih liderčića, preko mnogo skuplje vode..., naravno i nama koji radimo u ovom preduzeću dolaze teški dani..., otpuštanja, smanjenje i onako malih zarada..., niko se neće ovde usrećiti..., još nešto da dodam, nije tačno da smo imali 13 platu, ne sećam se da sam je ikada dobio, a dugo sam u Vodovodu..., prosek zarada kod nas je manji od zvaničnog proseka zarada u Srbiji..., još da dodam, nisam ni u jednoj političkoj stranci, niti sam ikada bio..., toliko od mene !
clouseau Odgovori
Sta reci jos? Zaradis koliko i radis, u cemu je problem? Ja vec dugo radim tako
Grinder Odgovori
@enox i suboticanin Nije da branim ove žute buržoaske sindikate ali sudeći po vašim komentarima mogu jedino da zaključim da ste vas dvojica kada se delila klasna svest izgleda radili prekovremeno kod privatnika.
levodesno Odgovori
Daleko od toga da su drzavna preduzeca efikasna ali se ista efikasnost moze povecati bez obzira na privatizaciju. Efikasnost rada preduzeca nije vezana za vlasnistvo preduzeca nego za direktora. Pravi problem kratkovidih politicara i naroda jeste sto volimo da cujemo jednostavna i brza resenja, a takva naravno retko postoje i da su vezana za pojam "uspesna".
Pogledajmo primere dosadasnjih privatizacija u Subotici.

Na kraju krajeva, sve te velike odluke, vezane za privatizacije i prodaju sistema (ma kako neefikasnih) sto su generacije gradile, su se negde dogodile; a mi uvek izmisljamo toplu vodu umesto da naucimo iz tudjih problema.

Na kraju kada padaju maske, zagovornici privatizacije svega i svacega obicno se brane da je privatizovana preduzeca moguce kontrolisati i usmeravati pomocu drzavnih instrumenata i organa.
Da se ne lazemo, nase drustvo nije sposobno za tako nesto i nece biti jos jedno vreme.

Kao prilog neka bude iskustvo drugih:
http://video.google.com/videoplay?docid=3930199780455728313
Bili Piton Odgovori
Hm.Subototička voda je i ovako naj skuplja u državi,pa ne vidim zašto se "Vodovod" ne bi privatizovao. "NIS" je to uradio a cene goriva su iste kao kod privatnika a političsri su u većini proterani.
JKSP"Gradac",Tutin Odgovori
Sindikalci idemo napred i ne dozvolimo da nam ovi huligani oduzmu ono sto smo stvarali i pravili godinama.Pozdrav sindikalcima JKP iz Subotice od sindikata JKSP "Gradac" iz Tutina. Nedajte se ,jer smo bili kod privatnika 3,5 godina pa na kraju opet vraceni pod lokalnu samoupravu te znamo kako smo prosli mi radnici, a tek gradski vodovod, haos.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.