Komentara: 0
Pregleda: 2451

Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja priprema brojne programe

01.03.2024. u 12:46h
Izvor: Subotica.com
Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja priprema brojne programe

Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja u Subotici priprema brojne programe i raspisuje konkurs za fotografije ptica koje se mogu videti u našem gradu.

- Planiramo projekat „Ptičiji svet Subotice – ptice urbanih sredina“, koji obuhvata izložbu i foto konkurs, koji je otvoren danas. Cilj je da prikažemo ptice i njihovo prilagođavanje na globalne i lokalne promene u gradskim sredinama. Takođe, želja nam je i da upoznamo lokalno stanovništvo sa ulogom ptičjeg sveta u gradu i značajem ptičjeg sveta za ljude i okolinu. Želimo da podignemo svest o značaju biodiverziteta urbanih sredina i prikažemo trenutno stanje, kao i probleme sa kojima se ptice susreću u urbanim sredinama – objašnjava Slađana Aleksić, kustos biolog. – Fotografije sa foto konkursa će se objavljivati na fejsbuk i instagram stranicama „Ptičji svet Subotice“, na ličnim profilima sa haštagom subirds ili poslati na mejl, a za učešće se mogu prijaviti fotografije nastale od 2020. do danas. Imaćemo tri kategorije – portreti ptica, ptice i njihovo ponašanje i ptice i njihovo okruženje. Prilikom objavljivanja treba navesti vreme i mesto snimanja, a opciono i okolnosti i vrsta ptice. Cilj je da uključimo fotografe amatere, a moguće je prijaviti najviše 15 fotografija. Konkurs se završava 1. novembra, a objava rezultata biće 8. novembra. Najboljih 12 fotografija biće izložene na izložbi.

Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja priprema brojne programePrirodnjačko odeljenje planira i izložbu „Šta se krije ispod ravnice“ autora Ivana Dulića, geologa, čije otvaranje je predviđeno za avgust.

- Tema izložbe je Fruška gora i njen geolološki razvoj koji će biti prikazan kroz asocijaciju od više od 250 rodova i raznih vrsta fosila. Pored toga biće prikazan veliki spektar minerala i stena koji potiču ispod subotičke ravnice i peska. Takođe biće prikazane i osnovne karakteristike naftne geologije, te će posetioci moći da se upoznaju sa stenama u kojima se stvara nafta i bogata ležišta nafte severne Bačke – dodaje kustos.

Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja priprema brojne programeMuzej će obeležiti i 110 godina od rođenja Bele Šturca, jednog od utemeljivača Prirodnjačkog odeljenja.

- Rezultat njegovog rada je njegov herbarijum koji se ovde čuva a sastoji se od 540 vrsta biljaka – kaže Slađana Aleksić. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2451
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.