Komentara: 16
Pregleda: 6421

Pripreme za sanaciju Palićkog jezera

25.04.2012. u 23:59h
Izvor: SuMedija
Porinućem plovnog bagera za vađenje mulja, počele su pripremne radnje za sanaciju Palićkog jezera, u čijem turističkom sektoru u ovom trenutku ima 1,3 miliona kubnih metara sedimenta koji u sebi sadrži štetna azotna i fosforna jedinjenja.
Pripreme za sanaciju Palićkog jezera

U prvoj fazi, koja je u toku, ispitivaće se uticaj vađenja mulja na biljni svet i riblji fond u jezeru, a paralelno sa tim radiće se na izboru najboljeg ponuđača koji treba da uradi posao čišćenja kompletnog turističkog dela jezera, vredan devet miliona evra.

- Pripremili smo tehničku dokumentaciju i uradili glavni projekat za sanaciju Palićkog jezera i remedijaciju mulja. U ovom pilot programu se kreće sa prostora kod Jedriličarskog kluba i ide se prema južnoj strani turističkog sektora. Planirano je da se u prvoj fazi izvađeni mulj taloži u odušne kanale – rekao je Mile Božić iz Instituta „Jaroslav Černi“, koji je izradio čitav projekat sanacije jezera.

Palićko jezero

Pripreme za sanaciju Palićkog jezera

U daljem radu, praviće se posebne kasete u određenim sektorima jezera, odnosno formiraće se svojevrsna ostrva u koja bi se taložio izmuljeni materijal. Na njima bi se sadile autohtone biljne vrste koje smanjuju sadržaj azota i fosfora u mulju. Ceo posao, prema rečima Mileta Božića, trajao bi najviše dve godine.

Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, izrazio je zadovoljstvo što je pronađeno trajno i održivo rešenje za Palićko jezero, te što je, iako nije zatvorena finansijska konsktrukcija, konačno načinjen prvi korak.

- Decenijama se u jezero izlivala kanalizacija, a taj problem je već rešen jer je nedavno u rad pušten najmoderniji prečistač otpadnih voda u zemlji i u jezero bukvalno ulazi čista, pijaća voda. Sada je na redu vađenje nagomilanog mulja koji je bukvalno „jeo“ kiseonik i na taj način uništavao živi svet u jezeru. Država će finansirati prvu fazu sanacije Palića, a paralelno sa tim ćemo pronalaziti alternativne načine finansiranja čitavog projekta – rekao je Dulić.

Pripreme za sanaciju Palićkog jezera

Pripreme za sanaciju Palićkog jezera

Dulić je naglasio da su u toku pregovori sa velikom kompanijom iz oblasti turizma, koja je u izgradnju hotelskog kompleksa i velnes i spa centra spremna da uloži 50 miliona evra.

- Njihov jedini uslov je bio da se reši problem vode u jezeru. Sada je to rešeno i sve je izvesnije da će Subotica i Palić uskoro postati najatraktivnija turistička destinacija u ovom delu Evrope – izjavio je Dulić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 13 časova
Komentara: 16
Pregleda: 6421

Povezana vest

Povezane teme

palić

palićko jezero

sanacija jezera palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.