• Pregleda: 3025

Prikupljeno oko 350 hiljada dinara za senzore za kontrolu glukoze

Na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, sinoć je u Hali sportova održan humanitarni koncert “Za život sa manje bola”. Koncert je organizovalo Udruženje dece i omladine obolelih od dijabetesa “Plavo srce 024”.
Prikupljeno oko 350 hiljada dinara za senzore za kontrolu glukoze

Organizacijom koncerta Udruženje “Plavo srce 024” želelo je da skrene pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju obolele osobe, a posebno deca. Kako je jedan od najvećih problema dece dijabetičara redovna kontrola šećera, koja zahteva neprijatno vađenje krvi iz prsta nekoliko puta na dan, koncert je organizovan sa ciljem da se prikupe sredstva za kupovinu senzora, koji omogućava potpuno bezbolnu kontrolu vrednosti šećera.

- Želimo da pružimo podršku našoj deci, slatkišima da istraju u njihovoj borbi sa trenutno neizlečivom bolešću - dijabetesom tipa 1. Koncert smo organizovali da bismo prikupili sredstva za kupovinu savremenih pomagala za kontinuirano merenje šećera koji zamenjuju tradicionalno bodenje iglom i merenje šećera iz prsta. Jedan senzor u proseku traje oko 14 dana i zamenjuje mesečno oko 200 do 250 bodenja i merenja iz prstića te dece. Svako merenje stvara određena oštećenja na nervnim završecima odnosno prstićima pa su posledice neminovne - rekao je Nebojša Bulatović, predsednik Udruženja dece i omladine obolelih od dijabetesa “Plavo srce 024”.

Na humanitarnom koncertu, koji je održan uz podršku Grada, nastupili su Perpetuum mobile, Marko Žigmanović, Ringeraja bend, Bojana Šarović i Igor Terzija, Tamburaški orkestar "Ravnica", učesnici takmičenja Zvezdice Granda, kao i kompozitor Marko Kon, koji je na svojoj koži osetio kako izgleda borba sa dijabetesom.

- Kad god sam u prilici, odazivam se na akcije koje su poput ove, humanitarnog tipa, a ovaj put sam i lično kao dijabetičar pogođen, pa smatram da je moja dužnost da se pojavim na ovakvom mestu i podržim decu - naglasio je Kon.

Od prodatih ulaznica i dobrovoljnih priloga prikupljena su sredstva u iznosu od oko 350 hiljada dinara, što će prema rečima članova Udruženja “Plavo srce 024” biti dovoljno za nabavku oko 60 senzora za kontrolu glukoze bez neprijatnosti i bola.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Babi Odgovori
Svaka cast Nebojsi na zalaganju i ljudima koji su se odazvali
Voćka Odgovori
Dijabetes trenutno neizlečiva bolest????
Kada bi se od svog prikupljenog novca kupilo deci voće da jedu umesto kupovine tih aparata i slatkiša svi bi bili izlečeni. Ali...

U svakom slučaju lepa manifestacija :)
earthworker
@dr. voćka nažalost iako voće jeste zdravo ali još uvek nije lek a i malo ko boluje od dijabetesa baš zbog tamo nekih slatkiša.

u svakom slu;aju bravo za organizaciju i njihov veliki trud oko humanitarnog koncerta i podizanja svesti i o ovom problemu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.