Komentara: 28
Pregleda: 14857

Priključenje na gasnu mrežu bez mogućnosti otplate na rate

29.07.2020. u 13:00h > 30.07.2020. u 11:40h
Izvor: Subotica.com
Iako je JP "Srbijagas" najavilo da će od 1. jula sva domaćinstva moći da uvedu gas po znatno povoljnijim uslovima, zainteresovani sugrađani ukazali su nam da ova pravila ne važe u JKP "Suboticagas", iz kojeg objašnjavaju da je cena priključka određena u skladu sa instrukcijama Agencije za energetiku, te zajedničkom odlukom sa Skupštinom grada. Takođe, važno je naglasiti da se sa ovakvim problemom susreću praktično sve lokalne samouprave, jer najavljena "pravila" nisu zaživela u praksi.
Priključenje na gasnu mrežu bez mogućnosti otplate na rate

Nakon najave predzeća "Srbijagas" da će od 1. jula sva domaćinstva u Srbiji moći da se priključe na gasnu mrežu po ceni od 780 evra sa porezom, uz mogućnost otplate na rate u naredne tri godine bez kamate, jedan deo sugrađana koji su zainteresovani za uvođenje gasa u domaćinstvo ostao je zbunjen, budući da su drugačiju informaciju dobili od JKP "Suboticagas".

- Zašto u Subotici priključak za gas iznosi 99.000 dinara, plaćanje u gotovini, a u ostalim delovima Srbije plaćanje u ratama na tri godine - upitala je jedna od sugrađanki, koja se sa ovim problemom obratila našoj redakciji.

Priključenje na gasnu mrežu bez mogućnosti otplate na rate

ODLUKA O POGODNOSTIMA NA PAPIRU - Kako saznajemo, ova odluka JP "Srbijagas" nije zaživela u praksi, te praktično sve lokalne samouprave, odnosno lokalna distributivna preduzeća na teritoriji Republike, imaju isti problem - da ne mogu da daju pogodnosti.

Od 2014. do 2018. godine, JKP "Suboticagas" je imao akciju besplatnog priključenja na gasnu mrežu, dok je prošle godine 285 sugrađana imalo mogućnost da uvede gas u domaćinstvo u pola cene, odnosno za 50.000 dinara, kaže Marija Kern Šolja, izvršna direktorka preduzeća, objašnjavajući da je ove godine doneta odluka da se za priključak plaća pun iznos, na osnovu instrukcija dobijenih od Agencije za energetiku, što je potvrdila i Skupština grada prilikom usvajanja Plana poslovanja preduzeća.

- Agencija za energetiku svake godine utvrđuje cenu priključka, a ne preduzeće, i to na osnovu troškova koje nam odobre zbog čega je svake godine cena nešto drugačija. Nakon pet godina davanja povlastica, ove godine nismo dobili korekciju cena za javno snabdevanje, koja od juna 2016. godine iznosi 33,73 dinara za potrošače, a naši ulazni imputi su sada već mnogo veći i ove godine smo zajedno sa Osnivačem došli do zaključka i Nadzorni odbor je doneo odluku da "Suboticagas" više nije u mogućnosti da daje povlastice, jer bi to moglo da dovede u pitanje poslovanje preduzeća. Ipak, ukoliko dobijemo od Agencije za energetiku instrukcije da treba da damo priključak na rate, onda ćemo to morati da sprovedemo - objašnjava Kern Šolja, dodajući da cena priključka u Subotici ne odstupa mnogo od najavljene cene, budući da je bez poreza razlika oko 5.000 dinara. - Naša cena je 99.000 dinara sa porezom, za koju građani dobijaju sve do žute kutije, odnosno žutu kutiju i priključak dužine 21 metar od uličnog voda do objekta, a ukoliko je potreban duži, onda se plaćaju dodatni metri nakon izvođenja radova, dok unutrašnja instalacija nije više naša nadležnost.

Priključenje na gasnu mrežu bez mogućnosti otplate na rateOve godine se oko 150 sugrađana prijavilo za priključenje na gasnu mrežu, od kojih je 80 priključaka realizovano, a budući da se proširenje gasne mreže na Paliću privodi kraju, iz preduzeća poručuju zainteresovanim potrošačima da ukoliko se prijave do kraja avgusta, na gas će moći da se greju još ove zime.

- Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, moći ćemo u septembru i oktobru da radimo priključke, odnosno odmah po završetku radova, tehničkog prijema i puštanja u pogon - dodaje izvršna direktorka. - Zainteresovani sugrađani mogu pronaći obrazac prijave na sajtu preduzeća, a takođe mogu doći lično na šalter, jer smo sada otvoreni i radimo sa strankama, uz poštovanje svih preventivnih mera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 14857
Povezane teme

suboticagas

grejanje na gas

marija kern šolja

priključenje na gasovodnu mrežu

gasifikacija

gasovodna mreža

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.